Στο σημερινό Υπουργικό οι αυξήσεις της ΔΕΗ

Συνεδριάζει σήμερα στις 14:00 το μεσημέρι το τελευταίο Υπουργικό Συμβούλιο για το 2011, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ. Λουκά Παπαδήμου.

Επί τάπητος θα τεθούν θέματα προστασίας του περιβάλλοντος, της διαχείρισης των αποβλήτων αλλά και η αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ, αν και δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

Συγκεκριμένα στο υπουργικό θα συζητηθεί

το Σχέδιο Νόμου: Ποινική προστασία του περιβάλλοντος - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/99/ΕΚ - Πλαίσιο παραγωγής και διαχείρισης αποβλήτων - Εναρμόνιση με την Οδηγία 2008/98/ΕΚ «Ρύθμιση θεμάτων περιβάλλοντος, ενέργειας και κλιματικής αλλαγής» με εισηγητή τον υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

Σε ότι αφορά τις αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ που έρχονται από 1η Ιανουαρίου, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για μονοψήφιο ποσοστό αύξησης, όμως αν το ποσοστό αυτό δεν κριθεί επαρκές από τους οίκους αξιολόγησης είναι πολύ πιθανόν να ακολουθήσει νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής θέσης της ΔΕΗ.

Η συγκεκριμένη εξέλιξη θα οδηγούσε πιθανότατα ακόμα και σε χρεοκοπία, καθώς το πρώτο τρίμηνο του 2012, η επιχείρηση καλείται να πληρώσει σε τοκοχρεολύσια 700 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΗ έχει ζητήσει αύξηση 19% για να καλύψει τα αυξημένα κόστη της, ωστόσο το υπουργείο επιδιώκει η αύξηση να είναι συνολικά μονοψήφια κατά μέσο όρο, συνυπολογιζομένων όχι μόνο των τιμολογίων αλλά και της επιβάρυνσης που αφορά τις λεγόμενες Υποχρεώσεις Κοινής Ωφελείας και της χρήσης του δικτύου αλλά και του τέλους υπέρ ΑΠΕ, από το οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί ηλεκτρικού ρεύματος από πράσινη ενέργεια.

Keywords
Τυχαία Θέματα