Στις Βρυξέλλες αύριο ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου

Στις εργασίες της έκτακτης συνόδου του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο οποίος αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συζητήσουν την Τετάρτη τις τελευταίες εξελίξεις στην Αίγυπτο

και θα εξετάσουν πιθανούς τρόπους διαχείρισης της κατάστασης, ενώ συνεχίζεται η κρίση ανάμεσα στον αιγυπτιακό στρατό και τους οπαδούς του ανατραπέντος ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι.

Οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάϊ και της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο είχαν αναφερθεί στην πιθανότητα η ΕΕ "να επανεξετάσει τις σχέσεις της" με το Κάιρο σε περίπτωση που συνεχιστεί η βία. Η μία από τις επιλογές είναι η διακοπή της οικονομικής βοήθειας, τη στιγμή που η ΕΕ ενέκρινε στα τέλη του 2012 ένα πρόγραμμα 5 δισεκ. δολαρίων υπέρ της Αιγύπτου για την περίοδο 2012-2014.

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διεξήγαγε τη Δευτέρα τον πρώτο γύρο των επειγουσών συνομιλιών για την αυξανόμενη αιματοχυσία στην Αίγυπτο, εν μέσω προειδοποιήσεων ότι η ΕΕ ήταν έτοιμη να αναθεωρήσει επειγόντως τις σχέσεις της με τη χώρα.

Πρέσβεις της επιτροπής Πολιτικής και Ασφάλειας κλήθηκαν από τις θερινές διακοπές τους για συνομιλίες στις Βρυξέλλες, που άρχισαν τη Δευτέρα το πρωί μετά τον απολογισμό των νεκρών κατά τις πέντε μέρες βίας στην Αίγυπτο να έχει σκαρφαλώσει στους 800 περίπου ανθρώπους.

Σε κοινή τους ανακοίνωση Μπαρόζο και Ρομπάι τόνισαν ότι η βία πρέπει να τερματιστεί αμέσως, διαμηνύοντας ότι οι πολιτικοί κρατούμενοι πρέπει να απελευθερωθούν και ότι δεν υπάρχει εναλλακτική λύση από το διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα