Στις 22 Ιανουαρίου η διεθνής ειρηνευτική διάσκεψη για τη Συρία

Για τις 22 Ιανουαρίου ορίστηκε η διάσκεψη της Γενεύης, κατά την οποία η συριακή κυβέρνηση και η αντιπολίτευση θα καθήσουν στο ίδιο τραπέζι, σε μια προσπάθεια να βάλουν ένα τέλος στον τριετή εμφύλιο που έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 100.000 ανθρώπους.

Προηγούμενες προσπάθειες να φέρουν τις δύο πλευρές στο ίδιο τραπέζι απέτυχαν κυρίως λόγω των διαφωνιών για το ποιος εκπροσωπεί την κυβέρνηση και ποιος την αντιπολίτευση, αλλά και για το εάν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία και άλλες γειτονικές χώρες θα έπρεπε να καθήσουν κι αυτές στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης.

Σε

ανακοίνωση που εκδόθηκε τη Δευτέρα, ο ΟΗΕ αναφέρει ότι «η Διάσκεψη της Γενεύης αποτελεί το όχημα για την ειρηνική μετάβαση που εκπληρώνει τις νόμιμες προσδοκίες των σύρων πολιτών για ελευθερία και αξιοπρέπεια, και εγγυάται ασφάλεια και προστασία σε όλες τις κοινότητες στην Συρία».
Η ανακοίνωση επίσης αναφέρει ότι βασικοί στόχοι θα είναι η εγκαθίδρυση μιας μεταβατικής κυβέρνησης με πλήρεις εξουσίες, που θα στηρίζεται στην κοινή συναίνεση.

«Ο Γενικός Γραμματέας προσδοκά ότι οι εκπρόσωποι των πλευρών θα προσέλθουν στην Γενεύη με πλήρη κατανόηση ότι αυτός είναι ο στόχος, και με την σοβαρή πρόθεση να βάλουν τέλος στον πολεμο που έχει περισσότερους από 100.000 νεκρούς, σχεδόν εννέα εκατομμύρια εκτοπισμένους και αναρίθμητους αγνοούμενος και κρατούμενους.

Ωστόσο, η δήλωση δεν προσδιορίζει ποιοι θα είναι οι συμμετέχοντες και συγκεκριμένα το κατά πόσο θα συμμετάσχει το Ιράν.

Keywords
Τυχαία Θέματα