Στις 14 Μαρτίου ο διαγωνισμός για χρυσό στο Κιλκίς

22:27 4/1/2012 - Πηγή: NewsBomb

Προσφορές για τη μίσθωση του μεταλλευτικού χώρου στο Κιλκίς θα δεχθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος στις 14 Μαρτίου, ενώ στη συνέχεια θα γίνουν έρευνες για χαλκό και χρυσό.

Η συγκεκριμένη περιοχή είναι μία από τις τρεις στη Βόρεια Ελλάδα, που θα διαθέσει το υπουργείο για έρευνα και εκμετάλλευση. Ο διαγωνισμός θα γίνει σε μία περίοδο όπου η αύξηση των τιμών των μετάλλων ευνοεί την εκμετάλλευση των μεταλλευτικών χώρων.

Ενδιαφέρον για συμμετοχή

έχει δείξει η καναδική Eldorado. Η εταιρεία έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στο κοίτασμα χρυσού του Περάματος Έβρου, ενώ πρόσφατα προχώρησε σε συμφωνία για την εξαγορά της European Goldfields, η οποία εκμεταλλεύεται τα κοιτάσματα μικτών θειούχων και χρυσού της Χαλκιδικής.

Οι έρευνες που έχουν γίνει στις τρεις επιμέρους περιοχές έχουν δείξει τα εξής:

- Βάθη 15.000.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,30% σε χαλκό και 0,8 γραμμάρια ανά τόνο σε χρυσό

- Αντιγόνεια-Γερακάρι 8.130.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,32% σε χαλκό

- Αντιγόνη 4.700.000 τόνοι με περιεκτικότητα 0,35% σε χαλκό και 1,6-6,5 γραμμάρια ανά τόνο χρυσό.

Ωστόσο, στελέχη του υπουργείου εκτιμούν ότι τα πιθανά αποθέματα θα είναι πολλαπλάσια.

Η μίσθωση του χώρου για έρευνα θα έχει διάρκεια 5 χρόνων, με δυνατότητα παράτασης. Στα κριτήρια επιλογής του μισθωτή, περιλαμβάνεται το ύψος των επενδύσεων που θα πραγματοποιήσει στο διάστημα της πενταετίας, ο αριθμός των απασχολούμενων και κυρίως το πόσο σύντομα (μέσα στην πενταετία) θα μπορούσε να ξεκινήσει η εκμετάλλευση του μεταλλευτικού χώρου. Μάλιστα δε όπως αναφέρει η προκήρυξη «αν είναι δυνατόν από το δεύτερο ή τρίτο μισθωτικό έτος).

Keywords
Τυχαία Θέματα