Στην κόψη του ξυραφιού η διαπραγμάτευση κυβέρνηση – τρόικας

09:22 9/4/2013 - Πηγή: NewsBomb

Ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για απολύσεις ακόμα και σε ΔΕΚΟ -

Ενστάσεις και για τις ρυθμίσεις των κόκκινων δανείων

Σε πανικό βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς η διαπραγμάτευση με την τρόικα δεν φαίνεται να κλειδώνει και ο υπουργός Οικονομικών θα μεταβεί στο Eurogroup με… άδεια χέρια.

Στο οικονομικό επιτελείο επιθυμούν να κλείσουν όλα τα μέτωπα μέχρι την Πέμπτη ώστε ο Γ. Στουρνάρας

να πάει στο Δουβλίνο και να πάρει το πράσινο φως για τη δόση των 8,8 δις ευρώ, ωστόσο μέχρι στιγμής κάτι τέτοιο δεν φαίνεται εφικτό.

Ο κ. Στουρνάρας θα έχει σήμερα το απόγευμα στις 16:00 νέα συνάντηση με τους επικεφαλής των δανειστών με στόχο να βρεθεί η χρυσή τομή γύρω από τα εκκρεμή ζητήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Οικονομικών έχει εξουσιοδότηση από τον πρωθυπουργό και διενεργεί τη συνολική διαπραγμάτευση με την τρόικα για όλα τα ζητήματα (όπως κινητικότητα στο δημόσιο, ρύθμιση τραπεζικών δανείων) στη βάση προτάσεων των συναρμόδιων υπουργείων και όχι μόνο εκείνων που άπτονται της αρμοδιότητας του ΥΠΟΙΚ.

Στο επίκεντρο των σημερινών συζητήσεων αναμένεται να βρεθεί και πάλι το θέμα των απολύσεων στο Δημόσιο.

Η διαπραγμάτευση για το ζήτημα διεξάγεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα «απόντος» του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά και την αντιπαράθεση που είχε ο τελευταίος με τον κ. Γ. Στουρνάρα, ενώ το κλίμα έχει βαρύνει επικίνδυνα για τον κ. Μανιτάκη.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, οι πιστωτές σφίγγουν ακόμα περισσότερο τη θηλιά και ζητούν μετ’ επιτάσεως τη μείωση του δημόσιου τομέα και κυρίως την απόλυση επίορκων και "ακατάλληλων". Σε αυτούς περιλαμβάνονται οι αδιακιολογήτως απόντες και όσοι έχουν πλαστά πιστοποιητικά.

Πάντως η τρόικα βλέπει θετικά το αίτημα της κυβέρνησης για προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού, που θα καλύψουν πλήρως τα κενά που θα δημιουργηθούν από την αποχώρηση των επίορκων. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η δυνατότητα προσλήψεων με αναλογία 1:1 δεν αποκλείεται, τελικά, να μην αφορά μόνον «επιόρκους» αλλά και υπαλλήλους που δεν θα αξιολογηθούν ως ικανοί και θα δουν την πόρτα της εξόδου.

Σε αυτή την περίπτωση, ο αριθμός όσων αποχωρήσουν δεν αποκλείεται να υπερβαίνει τις 4.000 υποθέσεις επιόρκων, που βρίσκονται υπό εξέταση, και να αγγίξει, μέσω της αξιολόγησης, σημαντικό αριθμό εργαζομένων στο Δημόσιο.

Τι θα γίνει με τα κόκκινα δάνεια

Σοβαρές διαφωνίες εκφράζουν οι τροϊκανοί και για τον αριθμό των δόσεων στα ληξιπρόθεσμα προς ασφαλιστικά ταμεία και εφορία που η κυβέρνηση θεωρεί ότι θα λυθούν με συμβιβασμό.

Η τρόικα εξακολουθεί να θέτει ενστάσεις για τις προβλέψεις που αφορούν τα κόκκινα δάνεια, ενώ το θέμα θα συζητηθεί και στην πρωινή συνάντηση με τον κ. Βενιζέλο καθώς το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πρόταση που ζητά να προωθηθεί ώστε να κερδίσει και κάποιους πολιτικούς πόντους.

Η τρόικα φαίνεται να δίνει στο υπουργείο Οικονομικών περιθώριο μέχρι και τον Ιούνιο, για να περιοριστεί η «τρύπα» που έχει προκαλέσει η υστέρηση στα φορολογικά έσοδα και τα ασφαλιστικά ταμεία.

«Αγκάθι» το χαράτσι

Σε τεράστιο πρόβλημα εξελίσσεται η φορολόγηση των ακινήτων με μειωμένο χαράτσι κατά 10-15% χωρίς όμως να εφαρμοστεί φέτος αφορολόγητο αφού τόσο ο κ. Βενιζέλος όσο και ο κ. Κουβέλης έχουν μιλήσει για προοδευτική φορολόγηση με καθιέρωση αφορολογήτου.

Συνεργάτες του κ. Στουρνάρα τονίζουν μάλιστα πως αν δεν βρεθεί μία λύση για το θέμα τότε είναιο πολύ πιθανόν οι δανειστές να ζητήσουν και νέα μέτρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα