«Στην Αλβανία» η καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας

Η απόφαση για την καταστροφή των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία έχει ήδη ληφθεί και θα ανακοινωθεί την Παρασκευή, δήλωσε ο Πολ Γουόκερ, διευθυντής του Διεθνούς Πράσινου Σταυρού, στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera


Ερωτηθείς γιατί η Αλβανία επελέγη ως προορισμός για την καταστροφή των χημικών όπλων, ο κ. Γουόκερ απάντησε ότι η χώρα έχει περάσει από μια διαδικασία καταστροφής των όπλων το 2007.

«Είχαν ένα μικρό οπλοστάσιο χημικών όπλων και η Οργάνωση για

την Πρόληψη των Χημικών Όπλων διαπίστωσε ότι χρειάστηκαν έξι μήνες για να καταστρέψουν 16 τόνους αερίου μουστάρδας», συμπλήρωσε.
Οι δηλώσεις του κ. Γουόκερ, οι οποίες δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη στην εφημερίδα «Gazeta Shqiptare», αναμένεται να προκαλέσουν σφοδρές αντιδράσεις από περιβαλλοντικές και άλλες οργανώσεις, που καθημερινά οργανώνουν πορείες διαμαρτυρίας κατά της παραλαβής και της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας στην Αλβανία.

Την Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Έντι Ράμα, δήλωσε ότι δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση για το θέμα και πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί να ληφθεί μια απόφαση, «θα προβούμε σε διαβουλεύσεις με το κοινοβούλιο και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και την εθνική μας ασφάλεια».
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των ΜΜΕ, η Αλβανία αναμένεται να παραλάβει περίπου 1.600 τόνους χημικών όπλων ή περίπου 650 νταλίκες, που θα φθάσουν σε ένα από τα λιμάνια της χώρας.

Ο ιταλικός τύπος έχει εκφράσει την ανησυχία του για την επιλογή της Αλβανίας να καταστρέψει το χημικό οπλοστάσιο της Συρίας, καθώς πιθανά ατυχήματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές συνέπειες σε περιοχή της νότιας Ιταλίας, που απέχει μόλις 70 χιλιόμετρα από τις αλβανικές ακτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα