Στη Λαμπεντούζα ο Γ. Παπανικολάου

Στη Λαπμεντούζα θα βρεθεί ο ευρωβουλευτής της Ν.Δ., Γ. Παπανικολάου μαζί με αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Σκοπός της επίσκεψης είναι η επί τόπια διαπίστωση των ιταλικών προβλημάτων και των πολιτικών διαχείρισης της παράνομης μετανάστευσης καθώς και των διαδικασιών χορήγησης ασύλου. Η αντιπροσωπεία θα έχει ενδιαφέρουσες συναντήσεις στο νησί όπως με μέλη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, της Παγκόσμιας Οργάνωσης για την μετανάστευση καθώς και με εκπροσώπους των ιταλικών αρχών για θέματα

διαχείρισης παράνομων μεταναστευτικών ροών. Υπενθυμίζεται ότι η Ιταλία τον τελευταίο χρόνο και εξαιτίας των ταραχών στην Βόρεια Αφρική αντιμετώπισε ισχυρές μεταναστευτικές πιέσεις, με το ιταλικό νησάκι Λαμπεντούζα να δέχεται τον κύριο όγκο των ροών αυτών.

Συγκεκριμένα την περασμένη άνοιξη και λόγω των συρράξεων αρχικά στην Τυνησία και έπειτα στην Λιβύη, παρατηρήθηκε μια μαζική εισροή τουλάχιστον 15000 Τυνήσιων προσφύγων σε πρώτη φάση και χιλιάδων ακόμα Λίβυων σε δεύτερη, την στιγμή που οι μόνιμοι κάτοικοι του νησιού δεν υπερβαίνουν τις πέντε χιλιάδες.

Μάλιστα πολλοί από αυτούς παραμένουν στο νησάκι μέχρι σήμερα με αποτέλεσμα τις βίαιες πολλές φορές συγκρούσεις των προσφύγων με τους ντόπιους αλλά και φαινόμενα που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή των μεταναστών, όπως η πυρκαγιά και η ολοκληρωτική καταστροφή στα τέλη Σεπτεμβρίου ενός κέντρου υποδοχής που φιλοξενούσε 800 άτομα.

Keywords
Τυχαία Θέματα