Σφίγγει η θηλιά για τους Ευρωπαίους!

09:17 1/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

Κλειδώνουν οι σημαντικότερες αποφάσεις για την Ελλάδα. Στις Βρυξέλλες Παπαδήμος, Σαμαράς, Βενιζέλος

Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει όλες τις απαιτήσεις των δανειστών και η Σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που πραγματοποιείται μόλις λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής,

αναμένεται να ανάψει πράσινο φως για την εκταμίευση του νέου δανείου.

Αμέσως μετά την εκταμίευση των χρημάτων θα προχωρήσουν τόσο το PSI όσο και η ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος βρίσκεται ήδη στις Βρυξέλλες και μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισίον Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σκέφτεται να μην αφήσει μόνο τον Ευ. Βενιζέλο στο σημερινό Eurogroup, στηρίζοντας με την παρουσία του τις όποιες αποφάσεις ληφθούν.

Πάντως ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με χθεσινές του δηλώσεις έδωσε «σήμα» ότι πιθανότατα η απόφαση θα είναι θετική για την Ελλάδα.

«Η πρώτη δόση του νέου προγράμματος διάσωσης προς την Ελλάδα θα εκταμιευτεί το αργότερο μέχρι τις 20 Μαρτίου». Προϋπόθεση γι’ αυτό βέβαια είναι, η Ελλάδα που έχει καλύψει όλες τις υποχρεώσεις της που προβλέπονταν για το Φεβρουάριο, να κάνει το ίδιο τον Μάρτιο.

Η πίεση στους αντιπάλους

Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών καλούνται σήμερα να απαντήσουν κατά πόσο είναι διατεθειμένοι να βοηθήσουν τη γηραιά Ήπειρο να βγει από την κρίση χρέους.

Το ΔΝΤ έχει ήδη στείλει το μήνυμα ότι δεν είναι διατεθειμένο να βοηθάει εσαεί την Ευρώπη, χωρίς να λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από όλες τις χώρες.

Η θυελλώδης συνεδρίαση του ΔΝΤ το βράδυ της Τετάρτης ήταν ένα μόνο δείγμα της δυσφορίας που υπάρχει από τις ανεπτυγμένες οικονομίες εκτός Ευρώπης για τους χειρισμούς των Ευρωπαίων στην κρίση χρέους. Αρνούνται λοιπόν να χρηματοδοτήσουν τις προσπάθειες διαχείρισης της ευρωπαϊκής κρίσης εάν οι Ευρωπαίοι δεν αναλάβουν πρώτοι τις ευθύνες τους.

Στις Βρυξέλλες και ο Σαμαράς

Στη βελγική πρωτεύουσα μεταβαίνει σήμερα και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Α. Σαμαράς όπου θα έχει συνάντηση στο περιθώριο του Ευρωπαϊκό Λαϊκού Κόμματος με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Αν και στο παρελθόν οι σχέσεις των δύο πλευρών δεν ήταν και οι καλύτερες, το τελευταίο διάστημα, μετά τη συναίνεση του κ. Σαμαρά στη μεταβατική κυβέρνηση αλλά και η υπογραφή του για εφαρμογή των συμφωνηθέντων και μετά τις εκλογές, φαίνεται πως έχει σπάσει τον πάγο μεταξύ ΝΔ και Βερολίνου.

Από την πλευρά της καγκελαρίας βέβαια θέλουν να έχουν από κοντά τον αρχηγό του ισχυρότερου αυτή τη στιγμή κόμματος στην Ελλάδα, προσβλέποντας πάντα στην υλοποίηση των συμφερόντων της Γερμανίας σε περίπτωση που ο κ. Σαμαράς καθίσει στον πρωθυπουργικό θώκο μετά τις εκλογές.

Ο πρόεδρος της ΝΔ πάει στη συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο έχοντας στα χέρια τις διαγραφές των βουλευτών του αλλά και τις δημοσκοπήσεις που αναδεικνύουν τη ΝΔ πρώτο κόμμα, θέλοντας έτσι να στείλει το μήνυμα πως έχει σκοπό να παίξει το παιχνίδι στην Ελλάδα.

Keywords
Τυχαία Θέματα