Σφαίρες στο Charlie Hebdo, πρόστιμα στην Ελλάδα

Πρόστιμο 20.000 ευρώ επικυρώθηκε από το ΣτΕ στον Alpha, για σατιρική εκπομπή.

Τρίζουν τα κόκκαλα του Αριστοφάνη στην χώρα που γέννησε τη σάτιρα για να τη σκοτώνει με αποφάσεις του το ΕΣΡ και πλέον και το ΣΤΕ. Για πρώτη φορά το Δ' Τμήμα του ΣτΕ επικύρωσε πρόστιμο ύψους 20.000 ευρώ που επιβλήθηκε από το ΕΣΡ στον Alpha για την εκπομπή «Αλ Τσαντίρι Νιουζ», με παρουσιαστή τον

Λάκη Λαζόπουλο.

Το Συμβούλιο της Επικρατείας, με την 3946/2104 απόφασή του, δέχεται το σκεπτικό του ΕΣΡ, το οποίο έχει επιβάλει δεκάδες πρόστιμα στην εκπομπή. Έτσι, ενώ αναγνωρίζεται πως η συγκεκριμένη εκπομπή είναι πράγματι σατιρική, αναφέρεται ότι κατά τη διάρκειά της ο παρουσιαστής χρησιμοποίησε φράσεις χυδαίες «με τρόπο ακραίο» και ως εκ τούτου δεν έχει την από το άρθρο 15, παρ. 2 του Συντάγματος και τον 2/1991 Κανονισμό του ΕΣΡ «απαιτούμενη ποιοτική στάθμη».

Το ΣτΕ αναφέρει πως το ΕΣΡ εκτίμησε τον σατιρικό χαρακτήρα της εκπομπής και για τον λόγο αυτό παρέβλεψε στην απόφασή του ορισμένες «κακόηχες» αλλά συνηθισμένες φράσεις. Το δικαστήριο επικαλείται την υποχρέωση τήρησης ευπρεπούς γλώσσας από τον τηλεοπτικό σταθμό με βάση τον Κανονισμό, ενώ απορρίπτει ως «αβάσιμο» και τον ισχυρισμό πως η τηλεοπτική σάτιρα, ως «μορφής λόγου και τέχνης», προστατεύεται από τα άρθρα 14, παρ. 1 και 16, παρ. 1 του Συντάγματος.

Keywords
Τυχαία Θέματα