Σε κλοιό χιονιά όλη η Ελλάδα – Πότε θα βελτιωθεί ο καιρός

Ραγδαία επιδείνωση σε όλη τη χώρα παρουσιάζει ο καιρός από το πρωί της Τρίτης 10 Φεβρουαρίου, με πυκνή χιονόπτωση ακόμα…

Χιόνι πέφτει από το πρωί στην Αττική, ενώ το μεσημέρι έντονη χιονόπτωση σημειώθηκε και στο κέντρο της Αθήνας.

Στα λευκά έχουν ντυθεί η Πάρνηθα, η Πεντέλη και ο Υμηττός, ενώ πυκνό χιόνι πέφτει σε Δροσιά, Άγιο Στέφανο, Ν. Κηφισιά, Ν. Ερυθραία, Άνοιξη και Κρυονέρι.

Ενδεικτική είναι η κατάσταση και στα νότια προάστια της Αττικής.

Πυκνές νιφάδες χιονιού έπεσαν στην Αργυρούπολη, χωρίς ωστόσο να το έχει στρώσει προς το παρόν.

Την τύχη να περπατήσουν κάτω από το χιονισμένο βράχο της Ακρόπολης είχαν οι Αθηναίοι και οι ξένοι τουρίστες το απόγευμα της Τρίτης (10/02).

Πρόγνωση του καιρού για σήμερα Τρίτη

Τοπικές χιονοπτώσεις και αυξημένες νεφώσεις σημειώνονται το απόγευμα της Τρίτης (10/02) στα ορεινά και ημιορεινά όλης της νότιας και ανατολικής Ελλάδας και Κρήτης, ενώ οι άνεμοι στο Αιγαίο φτάνουν τα 10 μποφόρ, επισημαίνει ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ Νίκος Καλαμαράς στο ΑΠΕ. Στη βόρεια και δυτική χώρα, όπου δεν χιονίζει, παρατηρείται «ήλιος με δόντια». Χαρακτηριστικό των φαινομένων είναι ο παγετός, με πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, κυρίως το πρωί και τη νύχτα, αναφέρει ο κ. Καλαμαράς.

Από Πέμπτη θα βελτιωθεί ο καιρός

Σύμφωνα με την πρόβλεψη της ΕΜΥ, η ίδια εικόνα θα διατηρηθεί και αύριο, Τετάρτη (11/02), ενώ κάποια βελτίωση του καιρού αναμένεται από την Πέμπτη, (12/02) ιδιαίτερα λόγω της ύφεσης των ανέμων, που θα ξεκινήσει από την Τετάρτη το βράδυ. Παρόλα αυτά οι θερμοκρασίες θα βρίσκονται ακόμα σε χαμηλά για την εποχή επίπεδα και οι παροδικές χιονοπτώσεις και το χιονόνερο θα συνεχιστούν στην ανατολική Θεσσαλία και Σποράδες, στην Εύβοια, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τις Κυκλάδες, την Κρήτη, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο και τα Δωδεκάνησα.

Μάχη για να κρατηθεί ανοιχτή η Αθηνών-Λαμίας

Έντονη είναι η χιονόπτωση κατά μήκος της εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας με τα μηχανήματα να δίνουν μάχη για να κρατήσουν το δρόμο ανοιχτό, ενώ η ορατότητα είναι περιορισμένη.

Το μεσημέρι της Τρίτης (10/2/2015) το πιο σοβαρό πρόβλημα εντοπίστηκε στη γέφυρα της Ριτσώνας όπου κατά τη διάρκεια της σφοδρής χιονόπτωσης, δίπλωσε νταλίκα, αναφέρει το lamiareport.gr.

Η κινητοποίηση της πυροσβεστικής ήταν άμεση, ενώ με γερανό κατάφεραν να τραβήξουν το βαρύ όχημα και αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία που είχε διακοπεί.

Επίσης στην έξοδο της Θήβας στο ρεύμα προς Λαμία υπάρχει ουρά χιλιομέτρων από φορτηγά και νταλίκες, που είναι στη δεξιά λωρίδα και περιμένουν για να βγουν στον παράδρομο της εθνικής για να αποφύγουν τα μετωπικά διόδια που είναι λίγο πριν το «90».

Ισχυροί άνεμοι «σαρώνουν» τη Λέσβο

Βόρειοι άνεμοι που φτάνουν τα 10 και κατά τόπους τα 11 μποφόρ, σαρώνουν τις τελευταίες ώρες τη Λέσβο και την ευρύτερη περιοχή του Βορειοανατολικού Αιγαίου.
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία επενέβη σε πολλά περιστατικά με πτώσεις δένδρων κυρίως προς την περιοχή του αεροδρομίου.

Όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και του Δήμου Λέσβου είναι σε επαγρύπνηση για να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο.

Προβλήματα από την κακοκαιρία στη Χίο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το μέτωπο της κακοκαιρία και στη Χίο με Πυροσβεστική, Δήμο και Περιφέρεια να καλούνται να συντονίσουν τις κινήσεις τους προκειμένου να ανταποκριθούν στα δεκάδες τηλεφωνήματα πολιτών που αντιμετωπίζουν προβλήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του τοπικού site politischios.gr, o χιονιάς που πλήττει τις ορεινές περιοχές της Ελλάδας δεν άφησε ανεπηρέαστη τη νησιωτική χώρα. Έτσι και στη Χίο παρατηρείται δυνατή χιονόπτωση από Καρυές προς Προβατά κι από εκεί προς Αυγώνυμα κι Ανάβατο. Τόσο η Πυροσβεστική όσο και η Περιφέρεια εφιστούν την προσοχή των οδηγών ώστε να αποφεύγουν τις μετακινήσεις στις συγκεκριμένες περιοχές.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία – Πού χρειάζονται αντιολισθητικές

Αρκετά είναι τα προβλήματα, που έχουν δημιουργηθεί ανά την επικράτεια λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που επικρατούν τις τελευταίες ώρες. Στην Αττική, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης - Ν. Μακρής, από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 έως και διασταύρωση Αγ. Πέτρου, καθώς και στην λεωφόρο Χασιάς - Δερβενοχωρίων, στο ύψος Μονής Κλειστών, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.

Παράλληλα, στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών - Θηβών, από το ύψος της περιοχής Φίχθι - Αγίας Σωτήρας έως την περιοχή Οινόη, ρεύμα προς Θήβα και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρα), στο ρεύμα προς Θήβα, η κυκλοφορία διεξάγεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στα οχήματα.

Στην Εύβοια, έχει διακοπεί η κυκλοφορία για οχήματα άνω των 3,5 τόνων στην επαρχιακή οδό Χαλκίδας - Αιδηψού, από την Καστέλλα έως το Προκόπι. Αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στην επαρχιακές οδούς Χαλκίδας - Αιδηψού, από 16ο έως 41ο χλμ., Στενής - Στροπώνων, Αγ. Αθανασίου - Γλυφάδας, Καστανιώτισα - Καματριάδες - Γαλατσάδες, Ιστιαίας - Ροδιών, από 10,8ο έως 12ο χλμ., Μηλιές - Κρυονερίτης - Κοκκινομηλιάς, από 13,4ο έως 26,4ο χλμ.

Στη Βοιωτία, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θηβών από 34ο έως 30ο χλμ.

Στη Φθιώτιδα, είναι απαραίτητες οι αντιολισθητικές αλυσίδες στην επαρχιακή οδό Λαμίας - Καρπενησίου, από 50ο χλμ. και άνω, στην επαρχιακή οδό Θερμοπυλών - Ιτέας, από 16ο έως 22,5ο χλμ. και στην Παλαιά Εθνική Οδό Λαμίας - Λάρισας, από 5ο έως 40ο χλμ.

Το εθνικό οδικό δίκτυο, παρά την έντονη χιονόπτωση σε κάποια σημεία, είναι ανοικτό.

Ωστόσο, λόγω σφοδρών θυελλωδών ανέμων, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής έως Κόμβο Ιάσμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από 524,7ο (Α.Κ. Βάφικων) έως 545,6ο χλμ. (Α.Κ. Ιασμού), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Ξάνθης - Λάγους.
Aπαγόρευση κυκλοφορίας φορτηγών στην Εγνατία

Στο μεταξύ, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, λόγω των θυελλωδών ανέμων, απαγορεύεται η κυκλοφορία όλων των φορτηγών αυτοκινήτων ωφέλιμου φορτίου άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω της Εθνικής Οδού Κομοτηνής - Πόρτο Λάγους - Ξάνθης.

Δεμένα τα πλοία στα λιμάνια

Βόρειοι άνεμοι 9 με 10 μποφόρ εξακολουθούν να πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές με αποτέλεσμα να έχουν δημιουργηθεί σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.

Δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων, από το λιμάνι του Πειραιά για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα την Κρήτη και τον Αργοσαρωνικό.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά, ενώ η γραμμή Ελευσίνα-Φανερωμένη Σαλαμίνας είναι κλειστή.

Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.

Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες,Καβάλα-Πρίνος και Αλεξανδρούπολη Σαμοθράκη.Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη.

Ανοιχτές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος Κυλλήνη-Κεφαλονιά και Ρίο-Αντίρριο.

Το ΛΣ συστήνει στους επιβάτες που πρόκειται να ταξιδεύσουν, πριν από την αναχώρησή τους, να επικοινωνούν με τα κατά τόπους τουριστικά πρακτορεία.

Keywords
ελλαδα, καιρος, χιονια, αθηνα, κρητη, αιγαιο, ΕΜΥ, απε, λαμια, διοδια, site, χλμ, συγκοινωνιες, πειραιας, ισχύ, νέα, αλεξανδρουπολη, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, κερκυρα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χιονι, δωδεκανησα, εθνικη, ευβοια, ζακυνθος, ηγουμενιτσα, θηβα, κεφαλονια, κηφισια, κυκλαδες, κυλληνη, νησια, πυροσβεστικη, σαμοθρακη, τυχη, υμηττος, υψος, φθιωτιδα, ανοιξη, απε, αττικη, βοιωτια, βορεια, βραδυ, βρισκεται, γεφυρα, γινονται, δερβενοχωρια, διαστημα, δρομολογια, δικτυο, δυτικη, εγνατια, υπαρχει, εξελιξη, εποχη, ερυθραια, ιδια, ιδιο, υπηρεσια, υπηρεσιες, θεσσαλια, εικονα, κρυονερι, λευκα, λογο, μηκος, νυχτα, οινοη, οχηματων, οχηματα, οχημα, πεμπτη, πεντελη, πλοια, προβατα, προβληματα, πρωι, πυροσβεστικη υπηρεσια, ρευμα, ρυθμισεις, ριο, στυρα, ισχύ, φορτηγα, χλμ, ωρες, μποφορ, εθνικο, χωρα, ιδιαιτερα, ουρα, πληροφοριες, site, θηβας
Τυχαία Θέματα