Σε εξέλιξη το πέρασμα της κακοκαιρίας από τη χώρα - Στα λευκά η Αττική

Χιονοπτώσεις, βροχές, θυελλώδεις άνεμοι και πολύ χαμηλές θερμοκρασίες συνθέτουν το σκηνικό του καιρού την Τρίτη (10/02/2015) σε ολόκληρη τη χώρα.

Η Αττική

Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύχος του τελεφερίκ μέχρι το καζίνο, στην περιφερειακή οδό Πεντέλης – Νέας Μάρκης, από το Σ.Ν. Πεντέλης 414 έως και τη διασταύρωση Μονής Κλειστών, στο ρεύμα προς Δερβενοχώρια.
Επίσης, αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στα οχήματα που κινούνται στην Παλαιά Εθνική Οδό Αθηνών

- Θηβών, από το ύψος της περιοχής Φίχθι - Αγίας Σωτήρας έως την περιοχή Οινόη, ρεύμα προς Θήβα και στην επαρχιακή οδό Ελευσίνας - Θήβας, από 4ο χλμ. (περιοχή Μάνδρα), στο ρεύμα προς Θήβα.

Το εθνικό οδικό δίκτυο

Παρά το ότι η χιονόπτωση είναι έντονη σε κάποια σημεία, το εθνικό οδικό δίκτυο είναι ανοικτό.
Λόγω όμως των σφοδρών θυελλωδών ανέμων έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από Δυτικό Κόμβο Κομοτηνής έως Κόμβο Ιάσμου και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Παράλληλα, για τον ίδιο λόγο, διεκόπη η κυκλοφορία στην Εγνατία Οδό, από 524,7ο (Α.Κ. Βάφικων) έως 545,6ο χλμ. (Α.Κ. Ιασμού), για οχήματα άνω των 3,5 τόνων. Η κυκλοφορία αυτών των οχημάτων θα διεξάγεται κανονικά από την Παλαιά Εθνική Οδό Ξάνθης - Λάγους.

Κλειστά λιμάνια και δεμένα πλοία

Οι θυελλώδεις άνεμοι που φτάνουν και τα 10 μποφόρ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές έχουν δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες.
Από το λιμάνι του Πειραιά δεν φεύγουν πλοία για το βορειοανατολικό Αιγαίο, τις Κυκλάδες, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, ενώ τα δρομολόγια για τον Αργοσαρωνικό γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου και κατά κρίση πλοιάρχου.

Τα δρομολόγια στη γραμμή Πέραμα-Παλούκια γίνονται κανονικά ενώ η γραμμή Μέγαρα Σαλαμίνα είναι κλειστή.
Σε ισχύ είναι η απαγόρευση απόπλου από το λιμάνια της Ραφήνας και του Λαυρίου.
Κλειστές παραμένουν οι γραμμές Αγ.Μαρίνα- Νέα Στύρα, Βόλος-Σποράδες,Καβάλα-Πρίνος.
Κανονικά γίνονται τα δρομολόγια στις γραμμές Κεραμωτή Καβάλας-Λιμένας Θάσου, Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ηγουμενίτσα Λευκίμμη. Τα δρομολόγια στη γραμμή Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη γίνονται κατά κρίση πλοιάρχου.
Κλειστές είναι οι γραμμές Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά. Ανοιχτή είναι η πορθμειακή γραμμή Ρίου-Αντίρριου.

Η Πελοπόννησος

Το κρύο είναι τσουχτερό αλλά η κακοκαιρία βρίσκεται σε ύφεση στην Πελοπόννησο με τις χιονοπτώσεις να έχουν σταματήσει και τα συνεργεία εκχιονισμού να καθαρίζουν το οδικό δίκτυο.

Συγκεκριμένα, κανονικά διεξάγεται η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κόρινθος - Τρίπολη - Καλαμάτα, στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης και κανονικά κυκλοφορούν τα φορτηγά άνω των 3,5 τόνων στην εθνική οδό Τρίπολης - Σπάρτης, η κυκλοφορία των οποίων είχε απαγορευθεί χθες βράδυ.
Παράλληλα, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από το 17ο έως το 20ο χλμ του δρόμου Άργους- Καρυάς.

Με χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων από το 28ο έως το 42ο χλμ της εθνικής οδού Καλαμάτας - Σπάρτης, από το 20ο έως το 32ο χλμ της παλαιάς εθνικής οδού Άργους - Τριπόλεως, στην εθνική οδό Λεβιδίου - Νεμέας από 47ο έως 51ο χλμ και στο δρόμο Κρανιδίου - Ναυπλίου, από 17ο έως 19ο χιλιόμετρο.

Επίσης, σε όλο το οδικό δίκτυο της ορεινής δυτικής Κορινθίας και στην επαρχιακή οδός Περαχώρα - Πισία – Σχοίνου, στο ορεινό επαρχιακό οδικό δίκτυο της Γορτυνίας, της Κυνουρίας, των χωριών του Πάρνωνα και το ορεινό δίκτυο του Μαινάλου.
Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στον δρόμο Σπάρτη - Λογγανίκο - Μεγαλόπολη, στην επαρχιακή οδό Πετρίνα - Άρνα, Γοράνων - Άρνας και στο δρόμο Καρυές - Βαρβίτσα - Βαμβακού στην Λακωνία.
Κανονικά λειτουργεί το χιονοδρομικό κέντρο Μαινάλου στην Οστρακίνα ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αλυσίδες στο δρόμο Καρδαράς - χιονοδρομικό κέντρο και ο δρόμος Βυτίνα - Χιονοδρομικό είναι κλειστός.

Η Βόρεια Ελλάδα

Θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν αλλά και ηλιοφάνεια έχει η Βόρεια Ελλάδα. Χαρακτηριστικά, η πιο χαμηλή θερμοκρασία καταγράφηκε στη Φλώρινα, με το θερμόμετρο να δείχνει το πρωί -11 βαθμούς Κελσίου.

Αισθητό είναι το κρύο και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, όπου το θερμόμετρο νωρίτερα ήταν γύρω στους μηδέν βαθμούς. Τσουχτερό κρύο και στη Θράκη, με τη θερμοκρασία στην Αλεξανδρούπολη και την Ξάνθη να είναι στον έναν βαθμό Κελσίου.

Τα Χανιά

Οι θυελλώδεις άνεμοι σαρώνουν τα Χανιά με τα περισσότερα προβλήματα να αναφέρονται στο βόρειο παραλιακό μέτωπο και στη ζώνη από το Καλαμάκι μέχρι και την πόλη των Χανίων.
Το ενετικό λιμάνι των Χανίων υπέστη ζημιές σε εξωτερικές κυρίως κατασκευές καταστημάτων από τη συνοικία Νέα Χώρα μέχρι το Φρούριο Φιρκά, την ακτή Ενώσεως και την ακτή Κουντουριώτη, όπου η κυκλοφορία έχει απαγορευτεί λόγω του υψηλού κυματισμού.

Σε πολλά σημεία τόσο στην πόλη όσο και στην ύπαιθρο έσπασαν δέντρα και ξηλώθηκαν πινακίδες και άλλες κατασκευές ενώ επί ποδός βρίσκεται το σύνολο του κρατικού μηχανισμού και των δήμων.
Προβλήματα στην ηλεκτροδότηση αναφέρθηκαν στην περιοχή του δήμου Σελίνου.
Τα πλοία παραμένουν δεμένα στα λιμάνια, καθώς έως και τις 6 το απόγευμα είναι σε ισχύ η απαγόρευση του απόπλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα