«Σαφάρι» ελέγχων του ΕΦΕΤ στην αγορά

Τι πρέπει να προσέξουν οι καταναλωτές στα ψώνια της τελευταίας στιγμής

Εντατικούς ελέγχους πραγματοποιεί ο ΕΦΕΤ στην αγορά με στόχο τον εντοπισμό των επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία τροφίμων.

Βασική προτεραιότητα του Φορέα αποτελεί ο αυστηρός έλεγχος της εφαρμογής όλων των κανονισμών υγιεινής, που καθορίζονται από τη νομοθεσία, σε σχέση με την προμήθεια, την αποθήκευση, τη διακίνηση και την εμπορία των τροφίμων.

«Η λειτουργία της αγοράς με σεβασμό στον καταναλωτή είναι μια διαρκής πρόκληση, που

για να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά απαιτείται η πληρέστερη και ουσιαστικότερη συμμετοχή όλων μας», επεσήμανε ο πρόεδρος του ΕΦΕΤ Γ. Μίχας.

«Μαζί με τους σοβαρούς επαγγελματίες και τους καταναλωτές θα κερδηθεί η μάχη κατά νοσηρών φαινομένων, που αμαυρώνουν το κύρος και την αξιοπιστία της εμπορικής δραστηριότητας», σημείωσε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Οι ελεγκτές του ΕΦΕΤ έχουν εντατικοποιήσει τους ελέγχους – ασπίδα προστασίας για τους καταναλωτές σε όλους τους χώρους της εμπορίας και διακίνησης τροφίμων, που παραδοσιακά εμφανίζουν αυξημένη κατανάλωση. Ωστόσο, επιβάλλεται και οι ίδιοι οι καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις αγορές τους και οπωσδήποτε να αποφεύγουν τους ανώνυμους και πλανόδιους μικροπωλητές, οι οποίοι δεν είναι εύκολο να ελεγχθούν».

Σε περίπτωση, που οι καταναλωτές διαπιστώσουν ότι γίνεται διάθεση ακατάλληλων, αλλοιωμένων τροφίμων ή πέσουν θύματα παραπλάνησης, μπορούν να απευθύνονται στον ΕΦΕΤ και στο πενταψήφιο τηλεφωνικό αριθμό 11717.

Μερικές χρήσιμες οδηγίες για τις αγορές σας:

- Αγοράστε από επίσημα και ελεγχόμενα σημεία.

- Προτιμήστε κρέας, που είναι τοποθετημένο μέσα σε ψυγεία ή ψυχόμενες προθήκες και όχι εκτός ψυγείου ή εκτεθειμένο σε σκόνη και μικρόβια.

- Δίνετε ιδιαίτερη προσοχή στις συνθήκες υγιεινής του προσωπικού και στην καθαριότητα του εξοπλισμού, αλλά και γενικότερα του χώρου απ' όπου προμηθεύεστε τρόφιμα.

- Εξετάζετε προσεκτικά την επισήμανση των προϊόντων.

Τι πρέπει να προσέξετε στις αγορές σας όταν προμηθεύεστε αμνοερίφια, συκωταριές, έντερα και, γενικότερα, κρέας :

Σφραγίδες – επισήμανση

- Για όλα τα αμνοερίφια εγχώριας παραγωγής, όπως και για τα προερχόμενα από κοινοτικές χώρες, η σφραγίδα καταλληλότητας έχει χρώμα «τυρκουάζ» («λαμπρό κυανούν») ή ερυθρό «allura» και ωοειδές σχήμα.

- Τα αμνοερίφια εισαγωγής από τρίτες χώρες, ελληνικής ή όχι σφαγής, φέρουν υποχρεωτικά όλες τις σφραγίδες σε χρώμα καστανό, δηλαδή την ωοειδή σφραγίδα καταλληλότητας και σφραγίδα ορθογωνίου παραλληλογράμμου στο εσωτερικό της οποίας επίσης αναγράφεται το όνομα της τρίτης χώρας.

- Κάθε σφάγιο θα πρέπει υποχρεωτικά να φέρει σφραγίδες και στα δύο ημιμόριά του.

- Τα σπλάχνα, το συκώτι, οι πνεύμονες, η καρδιά, οι νεφροί να μη φέρουν οζίδια και κύστεις.

- Αν επιλέξετε κατεψυγμένα, φροντίστε αυτά να μην έχουν αποψυχθεί.

- Αν αγοράσετε «εντεράκια» για το παραδοσιακό κοκορέτσι και τη μαγειρίτσα, δεν πρέπει να παρουσιάζο

Keywords
Τυχαία Θέματα