Ραφαέλ Κορέα: Βοηθήσαμε τον Σνόουντεν κατά λάθος

10:19 2/7/2013 - Πηγή: NewsBomb

Ο Ισημερινός δεν εξετάζει την αίτηση πολιτικού ασύλου του Έντουαρντ Σνόουντεν, δήλωσε ο πρόεδρος της χώρας, τονίζοντας ότι τώρα ο πρώην πράκτορας της CIA είναι πρόβλημα της Ρωσίας.


Ο Ραφαέλ Κορέα, μιλώντας στη βρετανική εφημερίδα «Guardian» από το προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα Κίτο, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του δεν είχε πρόθεση να βοηθήσει τον Σνόουντεν να ταξιδέψει από το Χονγκ Κονγκ

στη Μόσχα με προσωρινή ταξιδιωτική βίζα. «Ήταν ένα λάθος από μέρους μας», τόνισε ο Κορέα.

Ο πρόεδρος του Ισημερινού είπε ότι η υπόθεση Σνόουντεν είναι περίπλοκη, ότι η χώρα του δεν εξετάζει το ενδεχόμενο να του προσφέρει πολιτικό άσυλο και ότι προς το παρόν βρίσκεται σε ρωσικό έδαφος, οπότε η απόφαση για την τύχη του βρίσκεται στα χέρια των ρωσικών αρχών.

Μόνο στην περίπτωση που ο Σνόουντεν βρισκόταν σε έδαφος του Ισημερινού (σε πρεσβεία ή αν έφτανε μόνος του στη χώρα), η κυβέρνηση θα εξέταζε το αίτημα χορήγησης ασύλου.

Λίγες ώρες νωρίτερα, πριν δημοσιευθεί η συνέντευξη, ο Σνόουντεν είχε εκφράσει τις ευχαριστίες του προς τον Ραφαέλ Κορέα για την πρόθεση της χώρας να εξετάσει την αίτησή του για πολιτικό άσυλο. «Είναι λίγοι οι ηγέτες στον κόσμο που θα διακινδύνευαν για τα ανθρώπινα δικαιώματα ενός ατόμου ενάντια σε μία από τις πιο ισχυρές κυβερνήσεις στον πλανήτη και η γενναιότητα του Ισημερινού και του λαού του είναι παράδειγμα για τον κόσμο».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είχε αναλάβει επικοινωνία με τον Ισημερινό για το θέμα. Ο Σνόουντεν κατηγόρησε Ομπάμα ότι έδωσε εντολή στον Μπάιντεν να ασκήσει πιέσεις προς τους ηγέτες των χωρών από τις οποίες έχει ζητήσει πολιτικό άσυλο, κυρίως τον Ισημερινό, για να επιτύχει την έκδοσή του.

Keywords
Τυχαία Θέματα