Πτώση αεροπλάνου:Τα πρώτα στοιχεία από μαύρο κουτί - Πλήρως κατεστραμμένο το δεύτερο

Συγκλονισμένη βρίσκει την παγκόσμια κοινή γνώμη η επόμενη μέρα του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στην καρδιά της Ευρώπης. Ενώ η έρευνα στον…

Ήδη, από χθες Τρίτη (24/3) βρίσκεται στα χέρια των ειδικών στο Γραφείο Ερευνών και Αναλύσεων στο Παρίσι το μαύρο κουτί του μοιραίου Airbus, όπου καταγράφονται όλοι οι ήχοι και οι συνομιλίες στο πιλοτήριο (CVR)

Δείτε live τι μεταδίδει η γαλλική τηλεόραση

Ο διευθυντής της γαλλικής Υπηρεσίας Έρευνας και Ανάλυσης αεροπορικών δυστυχημάτων

(BEA), τόνισε, σε συνέντευξη τύπου, πως πολλά από τα δεδομένα που έχουν ανακτηθεί, είναι αξιοποιήσιμα: «Καταφέραμε να ανακτήσουμε μέρος του ηχητικού υλικού και αξιοποιήσιμα αρχεία, ωστόσο, είναι πολύ νωρίς να προχωρήσουμε σε συμπεράσματα για το τι συνέβη», είπε ο Ρεμί Ζουτί, προσθέτοντας, ωστόσο, πως θα χρειαστεί χρόνος, ίσως και μήνες, για να ολοκληρωθεί η ανάλυση των δεδομένων που έχουν ανακτηθεί. Παράλληλα, δήλωσε πως δεν είναι γνωστή η διάρκεια των συνομιλιών, ούτε η γλώσσα στην οποία μιλούσαν οι κυβερνήτες.

Όπως τόνισε ο Ρεμί Ζουτί, το Airbus της Germanwings συνετρίβη με μεγάλη ταχύτητα στη δύσβατη περιοχή των γαλλικών Άλπεων. Το τελευταίο μήνυμα από το πιλοτήριο ήταν συνηθισμένο, όπως είπε, και δήλωνε την πορεία του. Ένα λεπτό αργότερα, το αεροσκάφος άρχισε την καθοδική πορεία, που διήρκησε από 8 έως 10 λεπτά, μέχρι τη συντριβή του.

"Δεν κάνουμε καμιά υπόθεση σε αυτό το στάδιο", πρόσθεσε και περιορίστηκε να επιβεβαιώσει απλώς ότι στο Αίρμπας δεν σημειώθηκε έκρηξη κι ότι συνέχιζε να πετάει κανονικά μέχρι να συντριβεί.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει εξήγηση, τόνισε ο επικεφαλής της υπηρεσίας, για το τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους.

Όπως τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, στην κοινή συνέντευξη τύπου με τη γερμανίδα καγκελάριο και τον ισπανό πρωθυπουργό, και το δεύτερο μαύρο κουτί έχει εντοπιστεί, ωστόσο, χωρίς το περιεχόμενό του. Που σημαίνει πως, χωρίς τη μνήμη και το αρχείο δεδομένων του, είναι απίθανο να προσφέρει βοήθεια στην έρευνα.

Το σημείο της τραγωδίας επισκέφτηκαν οι ηγέτες Γερμανίας, Γαλλίας και Ισπανίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ και η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ έφτασαν σήμερα μαζί με ελικόπτερο στην απομακρυσμένη περιοχή των γαλλικών Άλπεων, όπου χθες Τρίτη συνετρίβη το Airbus A320 της εταιρείας Germanwings.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τους συνάντησε στο χωριό Σεν-λεζ-Αλπ, όπου οι Γάλλοι ερευνητές έχουν στήσει το αρχηγείο τους, κοντά στο σημείο της συντριβής.

Το Airbus της Germanwings που εκτελούσε το δρομολόγιο Βαρκελώνη – Ντίσελντορφ, συνετρίβη το πρωί της Τρίτης (24/03/2015) με ταχύτητα 650 χιλιομέτρων την ώρα σε ορεινή, δύσβατη περιοχή των γαλλικών Άλπεων, παρασύροντας στο θάνατο τους 144 επιβάτες και τα 6 μέλη του πληρώματος.

Σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία, το αεροπλάνο έχανε ύψος σταδιακά επί 18 λεπτά και βρέθηκε από τα 28.000 πόδια στα 2.000 πόδια με αποτέλεσμα να συντριβεί.

Ερωτηματικά γεννώνται καθώς, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις της υπουργού Οικολογίας και αρμόδιας για θέματα μεταφορών, Σεγκολέν Ρουαγιάλ, το αεροπλάνο βρισκόταν σε πορεία καθόδου, όχι για 8 λεπτά, αλλά για 18 ενώ οι πιλότοι σταμάτησαν κάθε επικοινωνία στις 10.31 π.μ. όταν το αεροσκάφος ήταν ακόμα πάνω από τη Μεσόγειο.

Εκτιμάται ότι το αεροπλάνο συνετρίβη περίπου 18 λεπτά αργότερα, ενώ αναφέρεται ότι έχασε ύψος δίχως να εκπέμψει σήμα κινδύνου. Τα πιθανότερα σενάρια, όπως αναφέρει το BFM TV, κάνουν λόγο για κάποιο τεχνικό πρόβλημα, ωστόσο είναι ακόμα πολύ νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα.

Η βρετανική εφημερίδα Daily Mail, πάντως, φέρνει στο φως της δημοσιότητας άλλη μία θεωρία για το τι προκάλεσε το αεροπορικό δυστύχημα. Υποστηρίζει πως, λόγω ρωγμών στο παρπρίζ που πιλοτηρίου, προκλήθηκε απότομη πτώση στα επίπεδα οξυγόνου, με αποτέλεσμα κυβερνήτης και συγκυβερνήτης να χάσουν τις αισθήσεις τους. Αυτή η εκδοχή θα εξηγούσε και το γιατί το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου καθώς και το γιατί είχε χαθεί, για περίπου είκοσι λεπτά, η επαφή με τον Πύργο Ελέγχου.

Όπως, πάντως, δήλωσε σε εκπομπή του CBS, ο "ήρωας" των Αμερικανών, Τσέσλι Σάλλυ Σάλενμπέργκερ - που είχε προσυδατώσει το Airbus στον ποταμό Χάνστον προ εξαετίας - οι πιλότοι δεν εξέπεμψαν σήμα κινδύνου είτε επειδή ήταν απασχολημένοι στο να λύσουν ζητήματα άμεσης προτεραιότητας, είτε γιατί είχαν χάσει τις αισθήσεις τους και αδυνατούσαν να το κάνουν.

Η, χαμηλού κόστους θυγατρική της Lufthansa, Germanwings, ανακοίνωσε πως τα θύματα είναι από16 χώρες – 72 από τη Γερμανία, 51 Ισπανοί, τρεις Βρετανοί, δύο Αυστραλία, δύο Αργεντίνοι, δύο Ιρανοί, δύο Αμερικανοί, δύο Βενεζουελάνοι. Στην πτήση βρισκόταν κι από ένας πολίτης από Ολλανδία, Κολομβία, Μεξικό, Ιαπωνία, Δανία, Βέλγιο και Ισραήλ.

Σύμφωνα με τη Figaro, στο σημείο της συντριβής βρίσκονται ήδη οι πρώτες οικογένειες θυμάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα