Πρωτόκολλο «ζωής» για τον Ολυμπισμό και τον ελληνικό αθλητισμό

Με το σύνθημα «Αγωνιζόμαστε μαζί, κερδίζουμε το μέλλον» το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών, ένωσαν δυνάμεις και υπέγραψαν το μεσημέρι της Τρίτης (19/03) ένα εξαιρετικά σημαντικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας.

«Καλλιπάτειρα» και Ελληνες Ολυμπιονίκες εργάζονται καθημερινά για την προαγωγή του Αθλητικού Ιδεώδους, την καλλιέργεια του Ολυμπιακού Πνεύματος, την εμπέδωση του «Ευ Αγωνίζεσθαι», τη διάδοση της Ολυμπιακής Παιδείας. Οι σημαντικές

αυτές δράσεις θα μπορούσαν να συνοψιστούν σε μια κοινή συνισταμένη, για την προαγωγή του αθλητισμού και της υγείας στους κόλπους της χειμαζόμενης ελληνικής κοινωνίας.

Με πρωτοβουλία της κ. Κατερίνας Π. Παναγοπούλου, προέδρου του Π.Α.Σ.Γ. «Καλλιπάτειρα» και του Δημοσθένη Ταμπάκου, ολυμπιονίκη και προέδρου του Σ.Ε.Ο., αποφασίστηκε οι δύο φορείς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να ορίσουν κοινούς άξονες δράσεις.

Το πρωτόκολλο συνεργασία υπεγράφη στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών από την κ. Παναγοπούλου και τον Δημοσθένη Ταμπάκο, οι οποίοι επισφράγισαν με τον πιο επίσημο τρόπο την κοινή τους δράση.

Αυτή η συνεργασία, μεταξύ άλλων, προβλέπει:

- Προαγωγή των αθλητικών ηθών, των αρχών και αξιών του Ευ Αγωνίζεσθαι, της ευγενούς άμιλλας, του φίλαθλου πνεύματος, της κοσμιότητας, του σεβασμού, της φιλίας, της ίσης μεταχείρισης, του εθελοντισμού, ως πανανθρώπινων αξιών του Ολυμπισμού.

- Γνωριμία των μαθητών με τα Ολυμπιακά Αθλήματα και παρακίνηση των νέων προς την άσκηση που συμβάλλει στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητάς τους και της ανέλιξης των φυσικών, πνευματικών και ηθικών δυνάμεών τους.

- Διοργάνωση και υποστήριξη διεκπαιρέωσης αθλητικών εκδηλώσεων και αγώνων.

- Εκπόνηση και προώθηση προγραμμάτων φιλοξενίας και ανταλλαγών επισκέψεων, συνεργασίας και αδελφοποιήσεως με αθλητές και φορείς άθλησης άλλων χωρών.

- Υποστήριξη αθλητών για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες και σε ευρωπαϊκές και διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις.

- παρεμβάσεις σε εθνικούς θεσμούς που διαδραματίζουν κύριο λόγο για τον αθλητισμό και την ενίσχυση της νομοθεσίας για υλική βοήθεια και κίνητρα ώστε να ενισχυθεί η αθλητική δραστηριότητα και συμμετοχή.

- Ενημερώσεις φοιτητών και πτυχιούχων Φυσικής Αγωγής, αλλά και εν γένει όλων των ενδιαφερομένων σπουδαστών, για την προαγωγή των αθλητικών δραστηριοτήτων.

- Ενημερώσεις Συλλόγων Γονέων, φιλαθλητικών, πολιτιστικών σωματείων, ιδρυμάτων, ενώσεων προσώπων για τον παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού και άλλων φορέων.

«Εγκαινιάζουμε μια νέα εποχή»

Στη διάρκεια της ομιλίας της η κ. Κατερίνα Π. Παναγοπούλου κατέστησε σαφή τη σπουδαιότητα της κοινής αυτής προσπάθειας που έχει ως στόχο να σταλεί παντού ένα μήνυμα πίστης στο αγωνιστικό πνεύμα του Ολυμπισμού και τη νέα φάση που σήμερα περνάμε, φάση δράσης και πράξεων: «Το Πρωτόκολλο Συνεργασίας έχει σκοπό να εγκαινιάσει στην πατρίδα μας μια νέα συλλογική προσπάθεια. Μια νέα εποχή συνύπαρξης και συνεργασίας φορέων προς όφελος της κοινωνίας. Στην εποχή που ζούμε δεν υπάρχουν περιθώρια για απομονωτισμό και ιδιώτευση. Εχουμε χρέος να συνεργαστούμε όλοι, με συντονισμένες προσπάθειες, τεχνογνωσία και προγράμματα. Το δε Πρωτόκολλο αυτό καθεαυτό, είναι απόρροια και προϊόν εντατικών διαβουλεύσεων, μεταξύ των συμβαλλομένων μερών. Σκοπός του είναι η συντονισμένη από κοινού δράση για τη διάδοση των αρχών και αξιών του Ευ Αγωνίζεσθαι, δηλαδή της ισότητας μεταξύ των αθλουμένων, των ίσων ευκαιριών, της χαράς της συμμετοχής, της άμιλλας και ενδεχομένως και της νίκης, μέσα από καθαρές αντιλήψεις περί αθλητισμού» τόνισε η πρόεδρος της «Καλλιπάτειρας» και συνέχισε: «Η σημερινή μέρα είναι πραγματικά ξεχωριστή. Οχι μόνο, γιατί ταυτίζεται με την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, μεταξύ, του Συλλόγου Ελλήνων Ολυμπιονικών και του Πανελληνίου Αθλητικού Σωματείου Γυναικών «Καλλιπάτειρα», δύο βασικών εκπροσώπων της διαρκούς προσπάθειας προαγωγής της Ολυμπιακής Ιδέας και των Ολυμπιακών Αξιών, αλλά, κυρίως για το κεντρικό εκπεμπόμενο μήνυμα, που γεννά αυτή η συνεργασία. Το μήνυμα, ότι σε ένα περιβάλλον και σε μια ιστορική συγκυρία που τα πάντα μένουν σε θεωρητικό επίπεδο, εμείς, πιστοί στην αποστολή μας και στο ίδιο το αγωνιστικό πνεύμα του Ολυμπισμού, περνάμε σε μια νέα φάση δράσης και πράξεων».

Σε άλλα σημεία της ομιλίας της η κ. Παναγοπούλου επεσήμανε:

«Είναι στο χέρι μας με τα έργα μας να αποδείξουμε στους νέους ότι ο αθλητισμός και οι Ολυμπιακές Αξίες αποτελούν το πιο δίκαιο και αντικειμενικό πεδίο ζωής. Οτι η Ολυμπιακή Παιδεία και η αποδοχή της αξίας του Ευ Αγωνίζεσθαι αποτελούν ένα νέο σημείο αναφοράς, μια νέα αφετηρία για την Ελλάδα που τους αξίζει. Στοχεύουμε στην ανασύσταση ενός Ολυμπιακού περιβάλλοντος. Στοχεύουμε να γκρεμίσουμε το τείχος της αδράνειας, για να υποδεχθούμε νέους Ολυμπιονίκες, γεννημένους από την Παιδεία του Ολυμπισμού και οδηγημένους από τις αξίες του. Δηλώνουμε έτοιμοι να μεταφέρουμε στις πόλεις, στα σχολεία, σε κάθε σπίτι, σε κάθε γονιό, νέο και νέα, το μήνυμα του Ολυμπισμού και την αξία του Ευ Αγωνίζεσθαι. Θέλουμε να πείσουμε, ότι η Ολυμπιακή διάκριση, δεν είναι μόνο το μετάλλιο στους στίβους, αλλά, είναι και διάκριση, που επιτυγχάνει κανείς στο στίβο της ζωής, με αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο. Δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε ηθικά και υλικά μέσα από ευρύτατες συμμαχίες, στη διοργάνωση και άριστη υλοποίηση Αγώνων, που θα επιτρέψουν σε νέα ταλέντα, να αναδειχθούν και να λάμψουν, έχοντας πρότυπα τους Ολυμπιονίκες μας. Θα προσπαθήσουμε να θέσουμε τέλος στην προχειρότητα, που επιβάλλει η οικονομοκεντρική θεώρηση της κρίσης και να ξαναδώσουμε το στοιχείο της επαγγελματικής ποιότητας στις αθλητικές διοργανώσεις. Με την υπογραφή μας, δηλώνουμε παρούσες στον πιο κρίσιμο και υπαρξιακό αγώνα της Ελλάδας. Στο αγώνισμα της επιβίωσης, υπό τη δέσμευση αυτής και μόνης της αξίας του Ευ Αγωνίζεσθαι».

Ταμπάκος: «Πυλώνες στήριξης για όσους θέλουν να αγωνιστούν για κάτι καλύτερο...»

Ο πρόεδρος των Ελλήνων Ολυμπιονικών, Δημοσθένης Ταμπάκος, έδωσε το στίγμα των προθέσεων των μελών του συλλόγου για την επιβίωση του αθλητισμού: «Η Ελλάδα μας διέρχεται μια περίοδο που συνομολογείται ότι είναι από τις δυσκολότερες της σύγχρονης ιστορίας της. Οι καταστάσεις είναι τόσο αλγεινές που η έξοδος από αυτές είναι επιτακτική όσο και το αυτονόητο της επιβίωσης του Ελληνικού Εθνους. Κάθε δυσκολία είναι και μια ευκαιρία για εξέλιξη, για ενδοσκόπηση, για αναθεώρηση της στάσης μας και για αποτελεσματική και λελογισμένη δράση. Η επιλογή μας δεν μπορεί να είναι άλλη από το να στραφούμε τόσο σε δοκιμασμένες αξίες που αποτελούν το λόγο ύπαρξης ενός έθνους, αλλά και σε καινοτόμες ενέργειες που θα διασφαλίσουν τη συνέχειά του. Να δημιουργήσουμε ισχυρά θεμέλια, να τονώσουμε το ηθικό των Ελλήνων, να προσδώσουμε νόημα και ποιότητα στη ζωή όλων μας. Ολα αυτά δεν υπηρετούν μόνο την αδήριτη ανάγκη εξόδου από μια κρίση, αλλά λειτουργούν και ως ευκαιρία να διαμορφώσουμε μία Ελλάδα που θα αγκαλιάζει τους Ελληνες με στοργή και θα εισπράττει από τα παιδιά της την ικανοποίηση ότι διάγουν βίο με στόχους, αξιοπρέπεια και Παιδεία υψηλού επιπέδου που οφείλει να έχει ο σύγχρονος άνθρωπος».

Συνεχίζοντας ο Δημοσθένης Ταμπάκος μίλησε για τα οφέλη από την υπογραφή του Πρωτοκόλλου: «Προβαίνουμε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου συνεργασίας για να αναδείξουμε από κοινού τον παιδαγωγικό και κοινωνικό ρόλο του αθλητισμού. Σκοπός μας θα είναι η παρακίνηση των Ελλήνων, όλων των ηλικιών, προς τον αθλητισμό, τον οποίο θα πρέπει να θεωρούμε στη συνείδησή μας ως μια υγιή διέξοδο από κάθε είδους κρίση, αλλά και ασφαλή οδό για μια ισόρροπη ζωή. Σκοπός μας, επίσης, θα είναι η υποστήριξη των Ελλήνων πρωταθλητών που εκπροσωπούν τη χώρα μας διεθνώς, αλλά πρωτίστως η επαναφορά της Ολυμπιακής Παιδείας στα χώματα που τη γεννησαν και την ανέδειξαν, γιατί μόνο η Παιδεία που καλλιεργεί υψηλά ιδεώδη μπορεί να λειτουργήσει ως κινητήριος δύναμη για καθετί το δημιουργικό και ελπιδοφόρο. Το Πανελλήνιο Αθλητικό Σωματείο Γυναικών «Καλλιπάτειρα» και ο Σύλλογος Ελλήνων Ολυμπιονικών ξεκινούμε μια προσπάθεια ως αθλητές και συναθλητές με πλήρη συναίσθηση των δυσκολιών, αλλά και των ευεργετικών αποτελεσμάτων που θα προκύψουν από τους κόπους μας. Με αίσθημα ευθύνης ενώνουμε τις δυνάμεις μας και προχωρούμε σε δράσεις που θα λειτουργήσουν ως κεφαλαιώδεις πυλώνες στήριξης για όσους θέλουν να αγωνιστούν για κάτι καλύτερο, το μέλλον τους, το μέλλον των παιδιών τους και του τόπου τους».

Πηγή: www.onsports.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα