Προς ενιαίο και ενδιάμεσο ΦΠΑ

21:18 2/3/2015 - Πηγή: NewsBomb
Στη διαμόρφωση ενός ενιαίου συντελεστή Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στα επίπεδα του 15% με 16% προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών, ενώ ταυτόχρονα…

«Θα ήθελα μείωση του ΦΠΑ από το 23% στο 15% με 16% και τότε να δούμε τον εξορθολογισμό των χαμηλών συντελεστών. Και από επάνω προς τα κάτω και από κάτω προς τα επάνω» δήλωσε χθές ο Γ.Βαρουφάκης, ενώ δεν απέκλεισε ενδεχόμενο και για δύο αντί για ένα συντελεστή.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Newsbomb

υπάρχουν εισηγήσεις για αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ 6,5% και 13% και μείωση του υψηλού συντελεστή 23% σε ένα επίπεδο ενιαίου συντελεστή μεταξύ του 13% και του 23%. Ωστόδο ασκούνται πιέσεις (και συγκεκριμένα του ΔΝΤ) που προσδιορίζει το επίπεδο του ενιαίου συντελεστή στο 21% δηλαδή 5 με 6 μονάδες υψηλότερα των επιπέδων που ανέφερε χθες ο Γ. Βαρουφάκης.

Πάντως σε ένα σενάριο ενιαίου συντεστή 15% με 16% θα αυξηθούν οι συντελεστές:
* Του 6,5% (φάρμακα, εμβόλια, βιβλία, περιοδικά, εφημερίδες, έντυπα εισιτήρια θεάτρου).
* Του 13% (τρόφιμα, σερβιριζόμενα είδη σε καταστήματα μαζικής εστίασης, αναψυκτικά, εμφιαλωμένα νερά, καφές, χυμοί, ρεύμα, νερό, φυσικό αέριο, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, κλπ.).
*Αντίθετα, θα μειωθούν οι συντελεστές του 23% (πωλήσεις ακινήτων, ρούχα, υποδήματα, ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, οχήματα είδη καθαρισμού, έπιπλα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, υπηρεσίες ελευθέρων επαγγελματιών κ.λπ.).

Πάντως πρέπει να σημειωθεί πως κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διέψευσαν ότι αποφασίσθηκε αύξηση στον Φόρο Προστιθέμενης Αξίας σε ποτά, τσιγάρα και τυχερά παιχνίδια. Όπως ανέφεραν με αφορμή πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, πιθανή αλλαγή στο Φόρο Προστιθέμενης Αξίας πρακτικά θα οδηγούσε σε αύξηση του λαθρεμπορίου το οποίο η κυβέρνηση δηλώνει αποφασισμένη να πατάξει.Όπως σημειώνουν για το ίδιο θέμα και παράγοντες της αγοράς, ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα προκαλούσε παρενέργειες και, παράλληλα, όπως έχουν δείξει όλες οι μελέτες που έχουν γίνει, θα προκαλούσε περαιτέρω έξαρση λαθρεμπορίου στα προϊόντα καπνού, όπου το υπουργείο επεξεργάζεται λύσεις που θα συμβάλλουν στη μείωση της τεράστιας φοροδιαφυγής που υπολογίζεται ετησίως σε περίπου 800 εκατομμύρια ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα