Προεκλογικό κλίμα στην Ουγγαρία

Προεκλογικό χαρακτήρα έλαβαν στην Ουγγαρία οι εορτασμοί για την 57η επέτειο της εξέγερσης του 1956 κατά των σοβιετικών δυνάμεων.

Ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν μίλησε μπροστά σε δεκάδες χιλιάδες πολίτες στην πλατεία Ηρώων, όπου το 1989, ο ίδιος είχε εκφωνήσει το μανιφέστο ενάντια στον κομμουνισμό, αναφέρει το Euronews.

Βασικό επιχείρημα του Όρμπαν είναι ότι έσωσε τη χώρα από την δημοσιονομική κατάρρευση, αντιστεκόμενος στους διεθνείς δανειστές.

Το 1956, ο τότε πρωθυπουργός

Ιμρε Νάγκι είχε επιχειρήσει την έξοδο της Ουγγαρίας από το Σύμφωνο της Βαρσοβίας. Η Σοβιετική Ένωση αποφάσισε να επέμβει στρατιωτικά στις 4 Νοεμβρίου.

Η αντικυβερνητική διαδήλωση πραγματοποιήθηκε στο νότιο τμήμα της πόλης, στις όχθες του Δούναβη, κοντά στο κτίριο του Πολυτεχνείου της Βουδαπέστης από όπου ξεκίνησε η εξέγερση των φοιτητών το 1956.

Για πρώτη φορά τα κόμματα της διασπασμένης αριστεράς άφησαν κατά μέρος τους ανταγωνισμούς και με σύνθημα «η ελευθερία μας ενώνει» συμπορεύθηκαν κατά της κυβέρνησης, την οποία κατηγορούν για απόπειρα συνταγματικής εκτροπής.

Με την πλειοψηφία των δύο τρίτων που διαθέτει στο κοινοβούλιο, η κυβέρνηση του Βίκτορ Όρμπαν έχει περάσει πολλές αμφιλεγόμενες μεταρρυθμίσεις, με κορυφαία το Σύνταγμα του 2012, που προκάλεσε την αντίδραση Ευρωπαίων αξιωματούχων.

Κόντρα στις επιταγές του ευρωπαϊκού κεκτημένου, εφαρμόζονται αλλαγές που πλήττουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και άλλων θεσμών και απαγορεύουν την παρουσία αστέγων σε δημόσιους χώρους.

Keywords
Τυχαία Θέματα