Πορτογαλία: Νέος γύρος συνομιλιών με την τρόικα

Η Πορτογαλία αρχίζει σήμερα έναν νέο γύρο συζητήσεων με τους διεθνείς πιστωτές της, εν μέσω ενδείξεων ότι οι χώρες της Ευρωζώνης θα προβάλουν ισχυρή αντίσταση στην πίεση της Λισαβόνας για χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων, αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times.


Η επιτυχής κατάληξη των διαπραγματεύσεων φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας, σημειώνει το δημοσίευμα, προκειμένου να επανακτήσει η Πορτογαλία την εμπιστοσύνη της διεθνών επενδυτών μετά

την καταστροφική πολιτική κρίση του Ιουλίου και την τρίτη παρέμβαση του συνταγματικού δικαστηρίου της χώρας, με την οποία περιορίσθηκε η έκταση των προωθούμενων μεταρρυθμίσεων.

Αξιωματούχοι της ΕΕ έχουν απορρίψει, ωστόσο, την πρόταση της Λισαβόνας ότι μία χαλάρωση - για τρίτη φορά - του στόχου όσον αφορά το έλλειμμα του προϋπολογισμού του 2014 θα βοηθούσε την Πορτογαλία στην έξοδό της από το μνημόνιό της στα μέσα του επόμενου έτους, σύμφωνα με το πρόγραμμα. Οι συζητήσεις με την τρόικα των δανειστών - την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα - θα γίνουν εν μέσω εκτιμήσεων ότι η Πορτογαλία θα χρειαστεί πρόσθετη διεθνή βοήθεια μετά τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος, πριν μπορέσει να επανακτήσει πλήρη πρόσβαση στις αγορές κεφαλαίων. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου αυξήθηκαν στο 7,42% την Παρασκευή - πολύ κοντά στο υψηλό 7,51% που έφθασαν στο ζενίθ της πολιτικής κρίσης τον Ιούλιο, όταν παραιτήθηκαν δύο κορυφαίοι υπουργοί. Αναλυτές σημείωναν ότι η αύξηση αυτή αντανακλά τους φόβους των επενδυτών ότι η χώρα αντιμετωπίζει έναν «περιορισμένο κίνδυνο» να χρειασθεί και δεύτερη διάσωση.

Ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Πέδρο Πάσος Κοέλιο, σημειώνει το δημοσίευμα, βρίσκεται υπό πίεση να χαλαρώσει τα μέτρα λιτότητας, καθώς ο κεντρο-δεξιός συνασπισμός του αντιμετωπίζει την πρώτη εκλογική δοκιμασία - από την έναρξη του μνημονίου - στις δημοτικές εκλογές που θα γίνουν στις 29 Σεπτεμβρίου και ετοιμάζεται να παρουσιάσει τον Οκτώβριο στο κοινοβούλιο τον προϋπολογισμό του 2014. Τα σχόλια που έκανε την περασμένη εβδομάδα ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Πάουλο Πόρτας - δηλώνοντας ότι η Λισαβόνα θα συνεχίσει να πιέζει για να χαλαρώσει ο στόχος για το έλλειμμα το 2014 στο 4,5% του ΑΕΠ αντί του 4% του ΑΕΠ που έχει ήδη ορισθεί - προκάλεσε την αρνητική αντίδραση αξιωματούχων της ΕΕ.
«Δεν νομίζω ότι είναι καλό σήμα να διατηρούμε ανοικτή τη συζήτηση (για τους στόχους αναφορικά με το έλλειμμα)», δήλωσε ο Πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσθέτοντας ότι η Λισαβόνα πρέπει να εμμείνει σε ότι έχει ήδη συμφωνηθεί. Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, δήλωσε ότι η πρόσφατη πολιτική κρίση καθιστά σημαντικό να μη ζητήσει η κυβέρνηση τη χαλάρωση της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο κ. Πόρτας, που είναι επικεφαλής του μικρότερου συντηρητικού Λαϊκού κόμματος στον κυβερνητικό συνασπισμό, παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών κατά τη διάρκεια της πολιτικής κρίσης, τονίζοντας τις διαφορές που υπήρχαν στην πορτογαλική κυβέρνηση σχετικά με το βαθμό της πολιτικά και κοινωνικά εφικτής λιτότητας. Ο πρωθυπουργός έπεισε, όμως, τον κ. Πόρτας να παραμείνει στην κυβέρνηση με έναν πιο σημαντικό ρόλο, δίνοντάς του την ευθύνη για τον συντονισμό της οικονομικής πολιτικής, της επίβλεψης των συζητήσεων με την τρόικα και του σχεδιασμού των περικοπών δημοσίων δαπανών ύψους 4,7 δις. ευρώ σε μία τριετία - η πιο σημαντική μεταρρύθμιση που απομένει για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος βοήθειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα