Πολυτεχνείο, 39 χρόνια μετά: Το ιστορικό των γεγονότων

Ενδεικτικά αποσπάσματα από το «Πόρισμα Τσεβά», το έγγραφο που συνέταξε ο τότε εισαγγελέας Δημήτριος Τσεβάς και παρέδωσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών 10 μήνες μετά την βραδιά του Πολυτεχνείου, ξεσκεπάζοντας τα εγκλήματα της χούντας και τις δολοφονίες αθώων ανθρώπων.

Η συζήτηση επανήλθε μετά από πολλά χρόνια σε κάτι ξεχασμένο από την εποχή της χούντας: Υπήρχαν νεκροί στο Πολυτεχνείο; Άλλοι καιροί, άλλα ήθη στην ελληνική Βουλή και η ρητορική των συνταγματαρχών επανήλθε

μετά από 39 χρόνια διά στόματος του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Ο Νίκος Μιχαλολιάκος αμφισβητεί ότι σκοτώθηκαν άνθρωποι στο Πολυτεχνείο.

Το «πόρισμα Τσεβά», τα αποτελέσματα, δηλαδή, από την προκαταρτική εξέταση που διενήργησε για τα αιματηρά γεγονότα του Πολυτεχνείου ο εισαγγελέας Δημήτρης Τσεβάς και που κατέθεσε στο Πρωτοδικείο Αθηνών τον Σεπτέμβριο του 1974 όχι μόνο αποδεικνύουν τις δολοφονίες αθώων από την αστυνομία, τη φρουρά του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως το στρατό και κυρίως τους άντρες της ΚΥΠ και της ΕΣΑ που φορούν πολιτικά. Θυμίζουν και σε όσους ήταν εκεί την ατμόσφαιρα εκείνου του απίστευτου τετραημέρου, αλλά και διδάσκουν τη νεώτερη γενιά τους αγώνες των πατεράδων τους για την Δημοκρατία.

Το newsbomb.gr, με αφορμή την Επέτειο του Πολυτεχνείου, ξαναδιάβασε ολόκληρο το Πόρισμα Τσεβά και διάλεξε ορισμένα ενδεικτικά αποσπάσματα που περιγράφουν όλες τις δραματικές στιγμές του τετραημέρου από την Τετάρτη 14 ως το Σάββατο 17 Νοεμβρίου του 1973 (οι ημέρες φέτος συμπίπτουν με εκείνες των ιστορικών γεγονότων):

Τετάρτη, 14 Νοεμβρίου

Την 14-11-1973 αι επίφοβοι Γενικοί Συνελεύσεις των σπουδαστών πραγµατοποιούνται νοµίµως. Από 14.00 µέχρι 17.30 ώρας περίπου 3.000 σπουδασταί του Πολυτεχνείου συνέρχονται εις τα κτίρια των Σχολών των και πραγµατοποιούνται Συνελεύσεις των Συλλόγων: Αρχιτεκτόνων, Πολιτικών Μηχανικών, Μηχανολόγων- Ηλεκτρολόγων και Χηµικών Μηχανικών.

Τας απογευµατινάς ώρας της ιδίας ηµέρας, Τετάρτης 14-11-1973, ρίπτεται υπο τινων σπουδαστών η ιδέα της παραµονής και διανυκτερεύσεώς των εντός του Πολυτεχνείου και συνενούνται µετά των αυτόθι παραµενόντων.

Νέα πρασπάθεια της Αστυνοµίας δι' απ' ευθείας συνεννοήσεως µετ' εκπροσώπων των σπουδαστών προς ειρηνικήν αποχώρησίν των εκ του Πολυτεχνείου αποτυγχάνει. Οριστικοποιείται ούτω η απόφασις της αυτόθι παραµονής των σπουδαστών και από 22.00 ώρας λαµβάνονται τα πρώτα του εκ των έσω αποκλεισµού των. Ουδέν όµως εκ των έξω η Αστυνοµία πραγµατοποιεί. Αποσύρεται και απρακτεί, οιονεί απαθώς θεωµένη των γιγνοµένων, παρά τον σαφώς διαφαινόµενον κίνδυνον διεισδύσεως στοιχείων ξένων και επιρροών επιβλαβών ασχετων προς τα σπουδαστικά αιτήµατα, µεταξύ του φοιτητικού κόσµου, κίνδυνον, ον αντελήφθησαν ή θα έδει να αντιληφθούν πολυπλεύρως και ουχί µονοµερώς αι υπηρεσίαι πληροφοριών της Αστυνοµίας.

Εκπρόσωποι των ποικίλων αποχρώσεων της αριστεράς διασταυρούνται µετά πρακτόρων της ΚΥΠ και ανυποψίαστοι αγνοί σπουδασταί συνεργάζονται µετά πρακτόρων µυστικών υπηρεσιών. Και πάντες ούτοι ιδίας έχουν επιδιώξεις, οι

Keywords
Τυχαία Θέματα