Περισσότερα από 40 δισ. ευρώ θα χρειαστούν οι τράπεζες!

Έως και την Παρασκευή ένας μεγάλος γρίφος των τελευταίων εβδομάδων, θα αρχίσει, σιγά – σιγά να ξεδιαλύνεται.

Ο λόγος αφορά στην πραγματική οικονομική κατάσταση των τραπεζών και τις μαύρες τρύπες τους που θα κληθούν να καλύψουν, στο πλαίσιο της επιχείρησης ανακεφαλαιοποίησης τους.

Τη Παρασκευή το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου, θα γίνει λοιπόν το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση.

Συγκεκριμένα, θα γίνουν οι ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων για τη χρήση του 2011.

Εκτός

κι αν κυριολεκτικά στο παρά 5’ εξασφαλισθεί κι άλλη, ολιγοήμερη παράταση. Μια τέτοια εξέλιξη, πάντως, θεωρείται εξαιρετικά απίθανη, καθώς τα χρονικά περιθώρια, που έχουν απομείνει, είναι πλέον ελάχιστα και η επιχείρηση «αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού συστήματος» θα πρέπει να ξεκινήσει άμεσα.

Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι μόνο οι πέντε μεγάλες τράπεζες της χώρας θα απαιτήσουν ένα ποσό κοντά στα 30 δισ ευρώ, για να ολοκληρώσουν την προσπάθεια ανακεφαλαιοποίησης τους, καθώς οι μαύρες τρύπες στα χαρτοφυλάκια τους ήταν τελικώς μεγαλύτερες απ ό,τι αρχικά υπολογίζονταν.

Συνολικά, κι εφόσον η εκτίμηση αυτή επιβεβαιωθεί στην πράξη, το ποσό που αθροιστικά θα χρειασθεί για να γίνει η αναδιάρθρωση του τραπεζικού συστήματος στη χώρα μας θα ξεπεράσει τελικώς τα 40 δισ ευρώ!

Το ποσό θεωρείται και είναι μεγάλο. Για το λόγο αυτό αναζητούνται τρόποι εναλλακτικής χρηματοδότησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), που θα αναλάβει το σχετικό έργο.

Και μεταξύ των σεναρίων που εξετάζονται είναι κι αυτό που προβλέπει την «προικοδότηση» του με ομόλογα του ελληνικού δημοσίου, τα οποία θα έχουν την εγγύηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Ωστόσο, οριστικές αποφάσεις, αναφορικά με το συγκεκριμένο θέμα, δεν έχουν ληφθεί ακόμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα