ΠΑΣΟΚ: Αναμενόμενη η «ηρωϊκή έξοδος» Ραγκούση

Νέα φάση εσωστρέφειας αναμένεται στο κόμμα εν όψει ψήφισης των μέτρων και των πρωτοβουλιών Λοβέρδου

Του Χ.Κ. Λαζαρόπουλου

Ηρωϊκή έξοδο χαρακτηρίζουν την παραίτηση του κ. Γιάννη Ραγκούση στελέχη της Ιπποκράτους και σημειώνουν ότι ο πρώην υπουργός ανέμενε πως θα τον απέπεμπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, κάτι

τέτοιο δεν έγινε κι αποφάσισε μόνος του να λύσει το γόρδιο δεσμό της σχέσης του με το κόμμα.

Από τον Ιούνιο είναι γνωστό ότι τόσο ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, όσο και ο κ. Γιάννης Ραγκούσης βρίσκονται σε «εμπόλεμη» κατάσταση μεταξύ τους. Ο πρώτος φέρεται να έχει διατυπώσει οξύτατες εκφράσεις εναντίον του «διακεκριμένου κηπουρού» του κ. Γιώργου Παπανδρέου.

Ο κ. Βενιζέλος θεωρεί ότι οι χειρισμοί Ραγκούση στο θέμα των ταξί ήταν επιεικώς ατυχείς και προκάλεσαν κόντρα ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ κι έναν ολόκληρο επαγγελματικό κλάδο χωρίς λόγο αφού ο κ. Δημήτρης Ρέππας ως υπουργός Μεταφορών είχε κλείσει το θέμα. Επιπροσθέτως, η σημερινή ηγεσία του κόμματος θεωρεί ότι ως υπουργός Εσωτερικών ο κ. Ραγκούσης προώθησε με ιδιαίτερη καθυστέρηση το νόμο περί ιθαγένειας, στο περιεχόμενο του οποίου δεν ελήφθησαν υπ’ όψιν τα δεδομένα σε άλλες χώρες της Ε.Ε. αλλά απαιτήσεις και πιέσεις τρίτων κυβερνήσεων, όπως του Πακιστάν!

Από την άλλη πλευρά, ο κ. Γιάννης Ραγκούσης έχει επιρρίψει ευθύνες προς τον κ. Βενιζέλο με άρθρο που δημοσίευσε στις 11 Ιουνίου στην προσωπική του ιστοσελίδα. Ο πρώην στενός συνεργάτης του κ. Παπανδρέου θεωρεί ότι ο σημερινός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την καθοδική πορεία του κόμματος. Πολλές φορές μάλιστα σχολίαζε: «Πώς και γιατί το ΠΑΣΟΚ που αναγκάστηκε να υιοθετήσει άκρως αντιδημοφιλή μέτρα το Μάιο του 2010 κατάφερε να πετύχει μια καθολική νίκη στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, πώς και γιατί το ΠΑΣΟΚ παρέμενε σύμφωνα με όλες τις έρευνες κοινής γνώμης κυρίαρχη πολιτική δύναμη μέχρι τον Ιούλιο του 2011;».

Ήταν αναμενόμενη κίνηση

Σύμφωνα με όσα λέγονται στη Βουλή και στην Ιπποκράτους πάντως, ο κ. Βενιζέλος είχε διαμηνύσει στον κ. Ραγκούση ότι «η πόρτα είναι ανοικτή» από καιρό. Η αιφνίδια «ηρωϊκή έξοδος», όπως τη χαρακτηρίζουν, με αφορμή τη λίστα Λαγκάρντ αποτελεί το πρόσχημα.

Η ενέργεια του πρώην «κηπουρού» θα προκαλέσει νέους κραδασμούς στο ΠΑΣΟΚ και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα αφού συνδέεται με ζυμώσεις και παρασκηνιακές ενέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Όπως λένε καλά πληροφορημένες πηγές, εν όψει της συζήτησης στη Βουλή για τα νέα μέτρα θα υπάρξει πολιτική πρωτοβουλία από την πλευρά του κ. Ανδρέα Λοβέρδου.

Άλλωστε είναι κοινό μυστικό σε πολλούς μέσα στο Κίνημα ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι κύριοι Λοβέρδος και Ραγκούσης συμφώνησαν να προχωρήσουν στη συγκρότηση μιας εκσυγχρονιστικής – μεταρρυθμιστικής κίνησης που θα φιλοδοξεί να εκφράσει δυνάμεις της Κεντροαριστεράς. Ήδη το ρόλο του οργανωτικού εγκεφάλου έχει αναλάβει ο κ. Ραγκούσης ενώ ισχυρή είναι και η παρουσία του επίσης πρώην στενού συνεργάτη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, του κ. Γιώργου Φλωρίδη.

<
Keywords
Τυχαία Θέματα