Παράταση για την έκδοση του Mr WikiLeaks

Την προσφυγή του ιδρυτή του WikiLeaks, Τζούλιαν Ασάνζ, κατά της έκδοσή του στη Σουηδία θα εξετάσει το Ανώτατο Δικαστήριο της Βρετανίας.

Τον περασμένο μήνα, απόφαση του ανώτερου δικαστηρίου του Λονδίνου αρνήθηκε στον Ασάνζ να προσφύγει απευθείας στο Ανώτατο Δικαστήριο, ωστόσο σήμερα αναγνώρισε ότι η υπόθεσή του εγείρει «αμφιβολίες γενικού δημοσίου ενδιαφέροντος».

Σύμφωνα με τις πρωτόδικες αποφάσεις δύο βρετανικών δικαστηρίων, ο Τζούλιαν Ασάνζ πρέπει να εκδοθεί στη Σουηδία όπου κατηγορείται για μια υπόθεση βιασμού και

πιθανολογούμενες σεξουαλικές επιθέσεις.

Η σημερινή απόφαση δικαστηρίου του Λονδίνου παρατείνει το διάστημα της νομικής μάχης που δίνει ο ιδρυτής του WikiLeaks, ώστε να αποφύγει την έκδοση. Όπως ο ίδιος υποστηρίζει πίσω από τις σεξουαλικές κατηγορίες τις οποίες απορρίπτει, κρύβεται πολιτική δίωξη εναντίον του.

Το επιχείρημα του δικαστηρίου εδράζεται στο ερώτημα αν οι δικαστικές αρχές της Σουηδίας είχαν το δικαίωμα να εκδώσουν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για την υπόθεση.

Ο Ασάνζ ζει στη Βρετανία από τη σύλληψή του στη χώρα τον Δεκέμβριο του 2010.

Πλέον η υπεράσπισή του έχει 14 ημέρες για να ασκήσει και τυπικά έφεση, και αυτό σημαίνει ότι η παραμονή του στη χώρα θα διαρκέσει τουλάχιστον ως τις αρχές του 2012.

Keywords
Τυχαία Θέματα