Παγκόσμια οικονομική κρίση αν βγει η Ελλάδα από το ευρώ

Η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ φέρει το ρίσκο της έναρξης μιας μεγάλης ''πυρκαγιάς'' στην Ευρώπη και πιθανότατα και σε διεθνές επίπεδο, και μπορεί να οδηγήσει σε μια παγκόσμια οικονομική κρίση.


Οι χώρες που θα επηρεαστούν από ένα τέτοιο ενδεχόμενο δεν περιλαμβάνουν μόνο τα νότια κράτη-μέλη και τους εταίρους τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά επίσης τις ΗΠΑ, την Κίνα και άλλες αναδυόμενες χώρες. Αυτό είναι το συμπέρασμα της μελέτης οικονομικής

πρόβλεψης που διεξήγε η Prognos AG για λογαριασμό του γερμανικού ινστιτούτου Bertelsmann Stiftung

Η μελέτη αναλύει τις χρηματοοικονομικές συνέπειες διαφόρων σεναρίων εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Για πρώτη φορά, το report ασχολείται με τον υπολογισμό των πιθανών συνεπειών στο ρυθμό ανάπτυξης της Γερμανίας καθώς και σε 42 σημαντικά βιομηχανικές και αναδυόμενες χώρες μέχρι το 2020, εάν ένα από τα τέσσερα σενάρια που εξετάζει, γίνουν πραγματικότητα.

Για την Ελλάδα, το σενάριο της εξόδου θα υποδηλώνει κρατική χρεοκοπία, μαζική υποτίμηση του νέου ελληνικού νομίσματος, ανεργία, κατακόρυφη μείωση της ζήτησης και πολλά άλλα προβλήματα. Όλες αυτές οι εγχώριες επιδράσεις θα έχουν άμεση επίπτωση στους εμπορικούς της εταίρους. Μόνο στην Ελλάδα, οι απώλειες στην ανάπτυξη θα ανέλθουν στα 164 δισ. ευρώ ή 14.300 ευρώ κατά κεφαλή μέχρι το 2020. Οι 42 μεγαλύτερες οικονομίες στον κόσμο θα πρέπει να απορροφήσουν ζημιές ύψους 674 δισ. ευρώ στο σύνολο.

Ωστόσο, από τη στιγμή που μια ελληνική έξοδος μπορεί να θέσει σε κίνδυνο και άλλα κράτη-μέλη του Νότου, η μελέτη υπολογίζει την οικονομική επίδραση τριών ακόμη πιο ακραίων σεναρίων εξόδου. Στο ενδεχόμενο μιας επιπλέον απόσχισης της Πορτογαλίας για παράδειγμα, αυτό θα σημαίνει ζημιές 225 δισ. ευρώ για τη Γερμανία μέχρι το 2020 και αναγκαία διαγραφή χρέους ύψους 99 δισ. ευρώ. Παγκοσμίως οι συσσωρευμένες ζημιές στην ανάπτυξη θα διαμορφωνόταν στα 2,4 τρισ. ευρώ, από τα οποία τα 365 δισ. ευρώ θα έπρεπε να επωμιζόταν οι ΗΠΑ και τα 275 δισ. ευρώ η Κίνα. Σε αυτό το σενάριο, οι κατά κεφαλή ζημιές εισοδήματος στη Γερμανία θα διαμορφωνόταν στα 2.790 ευρώ σε οκτώ χρόνια.

«Στην τρέχουσα κατάσταση πρέπει να καταστήσουμε σαφές ότι η κρίση στην Ευρώπη δεν εξελίσσεται σε πυρκαγιά», δηλώνει ο Aart de Geus, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του εκτελεστικού συμβουλίου του Bertelsmann Foundation. Οι αβεβαιότητες στην αγορά που θα προκύψουν από ενδεχόμενη ελληνική ή πορτογαλική έξοδο, αυξάνουν το risk premium που πρέπει να πληρωθεί από τις ήδη υπερχρεωμένες οικονομίες της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι οποίες θα μπορούσαν να προκαλέσουν άμεσα περαιτέρω διάβρωση της ευρωζώνης. Ακόμη και εάν σκεφτούμε μόνο το εγχώριο βάρος που προκύπτει για αυτές της χώρες από μια αποχώρηση από την ευρωζώνη, δηλώνει ο De Gaus, αυτό θα έχει αγγίξει ήδη τα όρια εντός των οποίων μπορεί να δράσει η ΕΕ ως κοινότητα αλληλεγγύης.

Αυτό το σενάριο μπορεί να γίνει ακόμη πιο απειλητικό εάν ενταχθεί και η Ισπανία στις χώρες που εγκαταλείπουν την ευρωζώνη. Τότε οι απώλειες για τη

Keywords
Τυχαία Θέματα