Οριοθέτηση ΑΟΖ με Αίγυπτο: Ιστορική ημέρα για την Ελλάδα

«Μεγάλη μέρα» για την Ελλάδα, χαρακτήρισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, την τριμερή Σύνοδο Κορυφής, που πραγματοποίησε στο Κάιρο με…


«Εσείς οι Αιγυπτιώτες, συμβολίζετε, είστε η ζωντανή συνέχεια του Ελληνισμού. Είμαστε πάρα πολύ περήφανοι για σας», τόνισε ο κ. Σαμαράς παρουσία των εκπροσώπων των δύο Ελληνικών Κοινοτήτων, του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας,

της Ιεράς Μονής Σινά, αλλά και πολλών Ελλήνων επιχειρηματιών, ευχαριστώντας τους θερμά εκ μέρους του ελληνικού λαού για ό,τι έχουν κάνει.

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει πως αισθάνεται ακόμη περισσότερο υπερήφανος που η καταγωγή της μητέρας του προέρχεται από την Αλεξάνδρεια, ενώ υποσχέθηκε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την πόλη, τονίζοντας ιδιαίτερα την ανάγκη να στηριχτεί η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης του Σινά.

Απευθυνόμενος προς την ελληνική επιχειρηματική οικογένεια της περιοχής, εξέφρασε τη χαρά του, καθώς βλέπει ότι ενισχύεται με καινούργιους επιχειρηματίες, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι ανοίγουν πλέον οι ορίζοντες για να πετύχουν οι ελληνικές επιχειρήσεις της Αιγύπτου πολλά περισσότερα, με την ιδιαίτερα μεγάλη επιχειρηματική παρουσία στην Αίγυπτο (περισσότερες από 176 επιχειρήσεις, με υπενδεδυμένα πάνω από 4 δισεκατομμύρια δολάρια από ελληνικά κεφάλαια στην Αίγυπτο, μέσω των οποίων ζούνε περίπου 30.000 αιγυπτιακές οικογένειες).

Ο κ. Σαμαράς τόνισε επίσης ότι μέσα σε τέσσερα μόλις χρόνια, οι ελληνικές εξαγωγές προς την Αίγυπτο έχουν τετραπλασιαστεί, γεγονός που χαρακτήρισε μάλιστα πραγματικό «θρίαμβο» των Ελλήνων επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. «Και στόχος μας είναι πλέον να πετύχουμε εξαγωγές 1 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2014, αφήνοντας πολύ πίσω το γεγονός ότι ήμασταν 29οι στη βαθμίδα προτίμησης της Αιγύπτου καθώς τώρα έχουμε φτάσει πλέον στην 6η θέση», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Με αφορμή τα στοιχεία που παρέθεσε, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ευχαρίστησε στη συνέχεια εκτός από τους Έλληνες επιχειρηματίες, και τους Αιγύπτιους εταίρους τους για το έργο τους, με δεδομένη και την πολύ σημαντική σύσταση του Ελληνοαιγυπτιακού Επιχειρηματικού Συμβουλίου, ήδη από πέρυσι.

Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι ήδη συζήτησε τα προβλήματα της ελληνικής παροικίας, με τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Χρήστο Καβαλή και τον πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας Γιάννη Σιόκα (οι οποίοι του παρέδωσαν κοινό υπόμνημα), καθώς και τον πρώην πρόεδρο του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού Στέφανο Ταμβάκη, υποσχόμενος ότι σύντομα θα απαντήσει συγκεκριμένα στα ζητήματα που του θέσανε.

Ιδιαίτερα για τα ζητήματα που απασχολούν τους Έλληνες επιχειρηματίες, τόνισε ότι ενημέρωσε την αιγυπτιακή πλευρά και προσδοκά στην επίλυση των όποιων προβλημάτων αυτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα