Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Ερογλου-Αναστασιάδη-Το ανακοινωθέν

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση. Ανάγνωση της Κοινής Διακήρυξης από τη Λίζα Μπάτενχαϊμ. Οι δηλώσεις Αναστασιάδη θα γίνουν στο Προεδρικό.

Την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις κατά τρόπο που να εστιάζουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων εκφράζουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκυπριος ηγέτης Ντερβίς Ερογλου στην κοινή διακήρυξή τους, την οποία ανέγνωσε η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ

στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης Αναστασιάδη-Ερογλου γύρω στη μια μετά το μεσημέρι.

Πρώτος έφθασε ο Τ/Κ ηγέτης και λίγα λεπτά αργότερα ο Πρόεδρος της ΚΔ Νικος Αναστασιάδης. Η συνάντηση των δύο ηγετών σηματοδοτεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης η κα Μπάτενχαϊμ ανέγνωσε παρουσία των ηγετών των δύο κοινοτήτων, το κοινό Ανακοινωθέν.

Οι δύο ηγέτες, είπε, είχαν σήμερα τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σε πολύ καλό κλίμα. Συμφώνησαν μεταξύ άλλων, ότι το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και η παράταση του θα έχει αρνητικές συνέπειες. Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν μεταξύ άλλων την αποφασιστικότητά τους να αρχίσουν διαπραγματεύσεις και να εστιάσουν στην επίτευξη αποτελεσμάτων.

Οι ηγέτες θα επιδιώξουν να φτάσουν σε λύση το συντομότερο και θα προχωρήσουν σε δημοψηφίσματα, τόνισε η κ. Μπάτενχαϊμ. Επιπλέον στην κοινή διακήρυξη αναφέρεται ότι οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή πως τίποτε δεν έχει συμφωνηθεί μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

Εντός της εβδομάδας η συνάντηση των διαπραγματευτών

Όπως είπε η Λίζα Μπάτενχάϊμ, οι δύο ηγέτες εξουσιοδότησαν τους διαπραγματευτές τους, να συναντηθούν εντός της εβδομάδας προκειμένου να καθοριστεί η μεθοδολογία και ο ρυθμός των μεταξύ τους συναντήσεων. Επίσης θα προετοιμαστούν και οι αποστολές των διαπραγματευτών σε Ελλάδα και Τουρκία αντίστοιχα. Δηλαδή του Ανδρέα Μαυρογιάννη στην Άγκυρα και του Κουτρέτ Οζερσάι στην Αθήνα.

Διαβάστε το Κοινό Ανακοινωθέν

Οι δύο ηγέτες είχαν σήμερα τη πρώτη τους συνάντηση υπό την αιγίδα της αποστολής των Καλών Υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ. Η συνάντηση διεξήχθη σε μια φιλική και εγκάρδια ατμόσφαιρα και οι δύο ηγέτες συμφώνησαν τα εξής:

1. Το statusquo είναι απαράδεκτο και η παράτασή του θα επιφέρει αρνητικές συνέπειες για τους ΕΚ και τους ΤΚ. Οι ηγέτες επιβεβαίωσαν ότι η συμφωνία, θα επιφέρει θετικό αντίκτυπο σε ολόκληρη την περιοχή, ενώ πρώτα και κύρια θα ωφελήσει ΤΚ και ΕΚ, θα σέβεται τις δημοκρατικές αρχές, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, καθώς επίσης τη διαφορετική ταυτότητα και ακεραιότητα της κάθε κοινότητας (each’s) και θα διασφαλίζει το κοινό τους μέλλον σε μια ενωμένη Κύπρο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

2. Οι ηγέτες εξέφρασαν την αποφασιστικότητά τους να επαναρχίσουν δομημένες διαπραγματεύσεις με αποδοτικό τρόπο (results-). Όλες οι άλυτες κύριες πτυχές θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και θα συζητηθούν αλληλοεξαρτώμενα (interdependently). Οι ηγέτες θα στοχεύσουν να φτάσουν σε διευθέτηση το συντομότερο δυνατό και κατόπιν, θα διενεργήσουν ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα.

3..Η διευθέτηση θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου. Η ενωμένη Κύπρος, ως μέλος των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα έχει μια διεθνή νομική προσωπικότητα και μία κυριαρχία, η οποία ορίζεται ως η κυριαρχία που απολαμβάνεται από όλα τα κράτη-μέλη των Ηνωμένων Εθνών, υπό τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ και η οποία εκπηγάζει εξίσου από τους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους (andwhichemanatesequallyfromGreekCypriotsandTurkishCypriots).Θα υπάρχει μία ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια, η οποία θα ρυθμίζεται από ομοσπονδιακό νόμο. Όλοι οι πολίτες της ενωμένης Κύπρου θα είναι επίσης πολίτες είτε του Ελληνοκυπριακού συνιστώντος κράτους, είτε του Τουρκοκυπριακού συνιστώντος κράτους (constituentstate). Αυτό το καθεστώς (status) θα είναι εσωτερικό και θα συμπληρώνει (complement), και δεν θα αντικαθιστά καθ’ οιονδήποτε τρόπο, την ενιαία Κυπριακή ιθαγένεια.

4. Η ομοσπονδία της ενωμένης Κύπρου (unitedCyprusfederation) θα προκύψει από τη συμφωνία (settlement), μετά την έγκριση της συμφωνίας, από ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Το σύνταγμα της ομοσπονδίας θα θεσπίζει ότι η ομοσπονδία της ενωμένης Κύπρου θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς (equalstatus). Η διζωνική, δικοινοτική φύση της ομοσπονδίας και οι αρχές επί των οποίων εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διασφαλίζονται και θα είναι σεβαστές απ’ άκρη σ΄ άκρη του νησιού. Το σύνταγμα της ομοσπονδίας θα είναι ο ανώτατος (υπέρτατος) νόμος του τόπου (theland) και θα είναι δεσμευτικός επί όλων των ομοσπονδιακών εξουσιών και των συνιστώντων κρατών. H ένωση, συνολικά ή εν μέρει με άλλη χώρα, ή οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης/διχοτόμησης ή απόσχισης θα απαγορεύεται (willbeprohibited).

5. Οι διαπραγματεύσεις βασίζονται στην αρχή ότι τίποτα δεν συμφωνείται μέχρι να συμφωνηθούν τα πάντα.

6. Οι διορισμένοι εκπρόσωποι είναι πλήρως εξουσιοδοτημένοι να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα, οποτεδήποτε και θα πρέπει να απολαμβάνουν παράλληλη πρόσβαση σε όλους τους εμπλεκομένους και τα ενδιαφερόμενα μέρη στη διαδικασία, όποτε χρειάζεται. Οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα συναντώνται όσο συχνά απαιτείται. Διατηρούν την απόλυτη αρμοδιότητα της τελικής απόφασης. Μόνο μια συμφωνία στην οποία θα καταλήξουν ελεύθερα οι δύο ηγέτες θα τεθεί σε ξεχωριστά ταυτόχρονα δημοψηφίσματα. Εξαιρείται οποιαδήποτε μορφή επιδιαιτησίας.

7. Οι πλευρές θα επιδιώξουν να δημιουργήσουν θετική ατμόσφαιρα για να διασφαλίσουν την επιτυχία των διαπραγματεύσεων. Δεσμεύονται να αποφύγουν παιγνίδια επίρριψης ευθυνών ή να προβαίνουν σε αρνητικές δημόσιες δηλώσεις/σχόλια για τις διαπραγματεύσεις. Δεσμεύονται επίσης σε προσπάθειες για εφαρμογή Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης τα οποία θα προσδώσουν δυναμική στη προοπτική για μια ενωμένη Κύπρο.

8. Οι ηγέτες επίσης ανακοινώνουν…

1. Η κυριαρχία θα εκπηγάζει εξίσου από τους ΕΚ και τους ΤΚ, (προηγ. «η κυριαρχία θα εκπηγάζει από τους ΕΚ και τους ΤΚ μαζί), είναι ενισχυτική της «πολιτικής ισότητας» και προφανώς ενισχύει την τουρκική θέση. Ας θυμηθούμε ότι η πολιτική ισότητα στα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ εννοείται ως η συμμετοχή των ΤΚ στα πολιτειακά όργανα του ομόσπονδου κράτους και όχι η πλήρης εξίσωση η οποία τώρα αφορά το επίπεδο της κυριαρχίας (!)

2. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αναθέτει προβλέπει (provide) επίσης την άσκηση του καταλοίπου των εξουσιών από τα συνιστώντα κράτη στα συνιστώντα κράτη την άσκηση του κατάλοιπου των εξουσιών(residualpowers). Χρειάζεται πολλαπλή ανάγνωση να κατανοηθεί η σπουδή για τροποποίηση αυτής της τροποποίησης. Προσδίδει μεγαλύτερη αμφισημία και διαβρώνει την αρχική διατύπωση.

3. iii.Κανένα συνιστών κράτος δεν θα μπορεί να φέρεται ότι έχει κυριαρχία, και καμία πλευρά δεν θα μπορεί να απαιτεί/διεκδικεί (claim) εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης. Καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

Οι εξουσίες της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, και στα θέματα που είναι δευτερευούσης σημασίας στις καθορισμένες της αρμοδιότητες/εξουσίες, θα της ανατεθούν από το σύνταγμα (constitution). Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα προβλέπει (provide) επίσης την άσκηση του καταλοίπου των εξουσιών από τα συνιστώντα κράτη (residualpowers). Τα συνιστώντα κράτη θα ασκούν πλήρως και irrevocably όλες τις εξουσίες τους, ελεύθερα από την καταπάτησή τους από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Οι ομοσπονδιακοί νόμοι δεν θα καταπατούν (encroach) τους νόμους των συνιστώντων κρατών, εντός της περιοχής αρμοδιότητας των συνιστώντων κρατών, και οι νόμοι των συνιστώντων κρατών δεν θα καταπατούν τους ομοσπονδιακούς νόμους επί των αρμοδιοτήτων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης. Η οποιαδήποτε αμφισβήτηση επί τούτου, θα επιδικάζεται τελεσίδικα από το

Ομοσπονδιακό Ανώτατο Δικαστήριο. Καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

ΣΧΟΛΙΑ

Έχουν γίνει πέντε αλλαγές στο κείμενο που υπέβαλε ο Πρόεδρος κ. Αναστασιάδης στις 18 Δεκεμβρίου, στις παραγράφους ουσίας, ήτοι την 3 και την 4.

i. Η κυριαρχία θα εκπηγάζει εξίσου από τους ΕΚ και τους ΤΚ, (προηγ. «η κυριαρχία θα εκπηγάζει από τους ΕΚ και τους ΤΚ μαζί), είναι ενισχυτική της «πολιτικής ισότητας» και προφανώς ενισχύει την τουρκική θέση. Ας θυμηθούμε ότι η πολιτική ισότητα στα ψηφίσματα του ΣΑ ΟΗΕ εννοείται ως η συμμετοχή των ΤΚ στα πολιτειακά όργανα του ομόσπονδου κράτους και όχι η πλήρης εξίσωση η οποία τώρα αφορά το επίπεδο της κυριαρχίας (!)

ii. Το Ομοσπονδιακό σύνταγμα θα αναθέτειπροβλέπει ( provide) επίσης την άσκηση του καταλοίπου των εξουσιών από τα συνιστώντα κράτη στα συνιστώντα κράτη την άσκηση του κατάλοιπου των εξουσιών(residualpowers). Χρειάζεται πολλαπλή ανάγνωση να κατανοηθεί η σπουδή για τροποποίηση αυτής της τροποποίησης. Προσδίδει μεγαλύτερη αμφισημία και διαβρώνει την αρχική διατύπωση.

iii. Κανένα συνιστών κράτος δεν θα μπορεί να φέρεται ότι έχει κυριαρχία, και καμία πλευρά δεν θα μπορεί να απαιτεί/διεκδικεί (claim) εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης. Καμιά πλευρά δεν θα μπορεί να διεκδικεί εξουσία ή δικαιοδοσία επί της άλλης.

Είναι ξεκάθαρα και απαράδεκτα εις βάρος μας τροποποίηση, η οποία απαλείφει την αναφορά σε συνιστώντα κράτη και αφήνει το «καμιά πλευρά». Ουδέν περαιτέρω σχόλιο.

v. Το σύνταγμα της ομοσπονδίας θα θεσπίζει ότι η ομοσπονδία της ενωμένης Κύπρου θα αποτελείται από δύο συνιστώντα κράτη με ίσο καθεστώς ( equalstatus).

Η προσθήκη «με ίσο καθεστώς» ενώ δεν θα σήμαινε υπό κανονικές συνθήκες κάτι παραπάνω από τα αυτονόητα, αφού σε μια ομοσπονδία οι ομοσπονδιακές μονάδες (εδώ είναι συνιστώντα κράτη) έχουν ίσο καθεστώς, εντούτοις, αποκαλύπτει τις τουρκικές επιδιώξεις, αντιλήψεις και στόχους. Παρά ταύτα, ικανοποιούνται και με αυτή τη διατύπωση.

vi. Αποκλείεται η H ένωση, συνολικά ή εν μέρει με άλλη χώρα, ή οποιαδήποτε μορφή διαίρεσης/διχοτόμησης ή απόσχισης θα απαγορεύεται (willbeprohibited).

Keywords
Τυχαία Θέματα