Ολάντ: Κερδίσαμε τον πόλεμο στο Μάλι

«Κερδίσαμε αυτόν τον πόλεμο», δήλωσε σήμερα στο Μπαμακό ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, η χώρα του οποίου είχε στείλει τον Ιανουάριο στρατεύματα στο Μάλι για να υποστηρίξουν τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας εναντίον ισλαμιστικών ομάδων που είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους το βόρειο τμήμα της χώρας.

«Πρόκειται για μια νίκη, μια μεγάλη νίκη για το Μάλι που γιορτάζουμε σήμερα», δήλωσε ο Ολάντ στην ομιλία που εκφώνησε στη γιορτή που διοργανώθηκε σήμερα για την ορκωμοσία του νέου προέδρου του Μαλί Ιμπραήμ Μπουμπακάρ Κεϊτά έπειτα

από 18 μήνες πολιτικής κρίσης στη χώρα.

«Η Γαλλία είναι περήφανη που συνέβαλε σε αυτή τη νίκη, απάντησε στην έκκληση του Ντιονκουντά Τραορέ, τον οποίο χαιρετίζω», πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος αναφερόμενος στον μεταβατικό πρόεδρο του Μαλί που χειρίστηκε την πολιτική μετάβαση στη χώρα από τον Απρίλιο του 2012 ως τις 4 Σεπτεμβρίου 2013, οπότε ανέλαβε την προεδρία ο Κεϊτά.

Ο Ολάντ υπογράμμισε ότι «η Γαλλία πλήρωσε το τίμημα για την απελευθέρωση» του Μάλι, αποτίοντας φόρο τιμής «στους επτά γάλλους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στη χώρα».

Παρά τις πολλές δυσκολίες, το Μάλι κατάφερε να διοργανώσει προεδρικές εκλογές σε δύο γύρους, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τις οποίες κέρδισε ο Κεϊτά, 68 ετών.

«Σήμερα το Μάλι πήρε την τύχη του στα χέρια του, επέλεξε τον πρόεδρό του», πρόσθεσε ο Ολάντ, διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει στο πλάι του Μπαμακό, βοηθώντας τους κατοίκους της χώρας σε πολλούς τομείς, αναφερόμενος στην ανάπτυξη, τη δημοκρατία και τη συμφιλίωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα