Οι μειώσεις τιμών σε εξετάσεις υποβαθμίζουν την περίθαλψη

Λιγότερη αποζημίωση του ΕΟΠΥΥ σε διαγνωστικές εξετάσεις ακόμη και των 2 ευρώ!

Με νέα απόφαση του ΕΟΠΥΥ, καθιερώνεται ασφαλιστική αποζημίωση για εξετάσεις υψηλού κόστους Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, οι οποίες εκτελούνται σε συμβεβλημένους παρόχους υγείας. Η απόφαση προβλέπει κλιμάκωση στις τιμές αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών, ανάλογα με το είδος του τομογράφου που χρησιμοποιείται και

μείωση στις τιμές που θα πληρώνει ο ΕΟΠΥΥ για υπερηχογραφήματα και μια σειρά εξετάσεων ορμονών.

Η νέα αυτή απόφαση προκάλεσε την αντίδραση των Ιατρικών Συλλόγων Αθηνών και Πειραιά, οι οποίοι ζητούν την άμεση απόσυρση της.

Η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά κ. Βαρβάρα Ανεμοδουρά, σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ευτελίζεται η υγεία των πολιτών στο όνομα της οικονομικής συγκυρίας και πρόσθεσε: «δημιουργείται νέα κατηγοριοποίηση τιμών εργαστηριακών εξετάσεων και θεωρούνται υψηλού κόστους εξετάσεις των 2, 3 και 4 ευρώ»; Για να συνεχίσει: «Δεν θα «σωθούν» τα Ταμεία μειώνοντας 0,20 λεπτά την απαραίτητη εξέταση σακχάρου ή της ουρίας, διότι η ποιότητα έχει σημασία, η αξιοπιστία του αναλώσιμου και το επίπεδο των παρεχομένων υπηρεσιών. Η τιμολόγηση του σακχάρου αίματος στο εργαστήριο που χρειάζεται αναλώσιμο-σύριγγα-φιαλίδιο-βαμβάκι-αυτοκόλλητο επίθεμα-ιατρική εργασία και εκτύπωση της απάντησης τιμολογείται από 2,26 σε 2 ευρώ. Στον αυτοέλεγχο που κάνουν οι διαβητικοί, η κάθε λήψη στοιχίζει περίπου 1 ευρώ και είναι αυτοέλεγχος, χωρίς ιατρική αξιολόγηση!».

Γι΄ αυτό, ο ΙΣΠ ζητά από τον ΕΟΠΥΥ να ενημερώσει, αν οι τιμές αυτές εγκρίθηκαν από την Επιτροπή Τιμολόγησης του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας, ποιοι τις εισηγήθηκαν στο ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αν ζητήθηκε η άποψη του ΠΙΣ ή άλλων Ιατρικών Συλλόγων ή Επιστημονικών Ιατρικών Εταιρειών, αν έχει τιμολογηθεί η ιατρική εργασία που θα καταστήσει αξιόπιστες τις εξετάσεις αυτές, καθώς και ο εξοπλισμός και ποια επιστημονική επιτροπή επεξεργάστηκε τις τιμές, από ποιους αποτελείτο και πού εργάζονται τα μέλη της.

ΙΣΑ

Δικαστικά μελετά να κινηθεί ο πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γ. Πατούλης, ο οποίος σημείωσε πως «Η οικονομική συγκυρία δεν μπορεί να αποτελέσει επαρκές ηθικό και νομικό έρεισμα για τη δραματική μείωση των ιατρικών αμοιβών σε τέτοιο μάλιστα σημεία ώστε τα σύγχρονα εργαστήρια να μην μπορούν να ανταποκριθούν στο κόστος λειτουργίας τους, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί κάτω από συγκεκριμένες κατά τόπο και χρόνο οικονομικές και τεχνικές συνθήκες.

Η απόφαση αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή επιπλέον αφού είναι αυθαίρετη, εκδόθηκε χωρίς νόμιμη εξουσιοδότηση του ΔΣ του ΕΟΠΥΥ, αλλά και επιπλέον είναι αδύνατη στην υλοποίησή της.

Αποτελεί ακόμη ένα δείγμα προχειρότητας, δυστυχώς, αφού ζητείται η εφαρμογή της χωρίς καν την αναγκαία υποδομή και ειδικότερα χωρίς οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΕΟΠΥΥ να έχουν διασφαλίσει τον ορθό υπολογισμό της συμμετοχής των ασφαλισμένων».

Keywords
Τυχαία Θέματα