Οι καταστροφές πληγώνουν (και) την ψυχική υγεία!

Διεθνές συνέδριο για να αποφύγουμε τις επιπτώσεις από τις φυσικές καταστροφές και την οικονομική κρίση

Η οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας, έχει πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των Ελλήνων. Οι άνθρωποι, γεννιόντουσαν, μεγάλωναν, ζούσαν κάτω από το φως του ήλιου με ένα υπέροχο κλίμα. Είχαν το προνόμιο να επικοινωνούν μεταξύ τους, και μέσα από αυτή την επικοινωνία, να επιλύουν πολλά από τα ψυχολογικά τους προβλήματα. Σε σχέση με τις άλλες χώρες, οι αυτοκτονίες, ήταν ελάχιστες.

Σήμερα,

η κατάσταση αυτή έχει παρέλθει. Μιλάμε πια για «εθνική θλίψη», που πολλές φορές παίρνει νοσολογικές διαστάσεις και εξελίσσεται σε κατάθλιψη.

Μέσα σε αυτή την δύσκολη συγκυρία, διοργανώνεται στη χώρα μας, το Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής, σε συνεργασία με την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ψυχικής Υγιεινής. Θέμα του συνεδρίου είναι οι «Κρίσεις και Καταστροφές: Ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις», με κεντρικό θέμα τις ψυχοκοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί από 6 έως 9 Μαρτίου του 2013.

Επίσης, θα εξετασθούν και οι επιπτώσεις των φυσικών και των καταστροφών που προκαλούν οι άνθρωποι και που δεν έχουν πάψει να μαστίζουν τον κόσμο σε οικουμενικό επίπεδο. Θα κατατεθούν σχετικές εργασίες και έρευνες, ενώ θα εξετασθούν θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στην ψυχική υγεία. Παράλληλα, θα συζητηθούν και οι σχέσεις κόστους/οφέλους στην ψυχική υγεία στην ενότητα «Οικονομία και Ψυχική Υγεία».

«Υπάρχει λοιπόν επείγον κοινωνικό αίτημα να ασχοληθούμε σοβαρά με αυτό το θέμα και να προτείνουμε λύσεις», επισημαίνουν στο μήνυμά τους οι πρόεδροι των φορέων της οργάνωσης του συνεδρίου: Καθηγητής Ιωάννης Γκιουζέπας, Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας, Deborah Wan, Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ψυχικής Υγιεινής, Καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου,Επίτιμος Πρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής και Αναπληρωτής Καθηγητής Δημήτρης Πλουμπίδης, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ψυχιατρικής Εταιρείας και Συν-Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής.

Όπως υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Εταιρείας Προληπτικής Ψυχιατρικής Καθηγητής Γιώργος Χριστοδούλου, «καταστροφές συνέβαιναν πάντα και εξακολουθούν να συμβαίνουν, πάντα και παντού, από το τσουνάμι και τους σεισμούς, μέχρι τις οικονομικές καταστροφές που συμβαίνουν τώρα στην Ν. Ευρώπη. Η αποτροπή των καταστροφών αυτών, ξεφεύγει από τις δυνατότητές μας.

Μπορούμε όμως να αντιμετωπίσουμε τις ψυχολογικές και τις ψυχοπαθολογικές τους επιπτώσεις, και σε σημαντικό βαθμό μπορούμε και να τις προλάβουμε».

Keywords
Τυχαία Θέματα