Οι Έλληνες συνεχίζουν να αγοράζουν τηλεοράσεις και smartphones

Ανοδικά κινήθηκαν το δ’ τρίμηνο του 2014 οι πωλήσεις προϊόντων τεχνολογίας παρά τις πολιτικές εξελίξεις που είχαν δημιουργήσει ανησυχία για…

Του Δημήτρη Μαλλά

Όσον αφορά στο σύνολο της χρονιάς, η αξία της ελληνικής αγοράς καταναλωτικών τεχνολογικών προϊόντων το 2014 έφθασε στα 1,845 δισ. ευρώ παρουσιάζοντας αύξηση 7,3%. Πρόκειται για την πρώτη χρονιά που η συγκεκριμένη αγορά παρουσιάζει θετικό πρόσημο από τότε που ξεκίνησε η οικονομική κρίση και η άνοδος αυτή αποδίδεται σε παράγοντες όπως το Μουντιάλ, η μετάβαση στην ψηφιακή εποχή της τηλεόρασης αλλά και την ανάγκη των καταναλωτών να αλλάξουν

παλιές και μη λειτουργικές μεγάλες λευκές συσκευές.

H άνοδος κατά το δ' τρίμηνο αποδίδεται στη συνεχιζόμενη αύξηση που παρουσίασαν “μεγάλες” κατηγορίες προϊόντων όπως είναι οι τηλεοράσεις και τα smartphones αλλά και οι λευκές συσκευές. Αντίθετα, συνεχίστηκε η πτώση στις φωτογραφικές μηχανές, ενώ το τελευταίο τρίμηνο του 2014 πτώση είχαμε και στα προϊόντα πληροφορικής. Η πτώση 1,9% στα προϊόντα πληροφορικής αποδίδεται στον έντονο ανταγωνισμό και οι συνεχιζόμενες προσφορές οδήγησαν κατηγορίες όπως tablets και φορητούς υπολογιστές σε σημαντική πτώση μέσης τιμής σε σχέση με πέρσι οδηγώντας τις σε χαμηλότερα επίπεδα αξιών παρά το θετικό τους πρόσημο σε κομμάτια.

Η κατηγορία των μεγάλων λευκών συσκευών συνεχίζει και κατά το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς την ανοδική της πορεία και στο δ' τρίμηνο η αύξηση ήταν στο +10% στα 103 εκατ. ευρώ. Τα πλυντήρια ρούχων και οι κουζίνες είναι οι προϊοντικές κατηγορίες με την μεγαλύτερη άνοδο. Τα στεγνωτήρια, εκμεταλλευόμενα την ρύπανση του ατμοσφαιρικού αέρα λόγω της θέρμανσης των νοικοκυριών σημειώνουν την μεγαλύτερη αύξηση, με την μέση τιμή να κυμαίνεται στα ίδια επίπεδα με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Οι τηλεπικοινωνίες ξεπέρασαν συνολικά τα 170 εκατομμύρια ευρώ καταγράφοντας αύξηση 29%, λόγω κυρίως της ανόδου των smartphones.
Τέλος, η κατηγορία των ηλεκτρονικών καταναλωτικών προϊόντων παρουσίασε αύξηση 8,7% στα 117 εκατ. ευρώ με τις πωλήσεις τηλεοράσεων και παιχνιδομηχανών να είναι αυτές που οδήγησαν την άνοδο στη συγκεκριμένη κατηγορία. Πέρα από τις δυο προαναφερθείσες κατηγορίες, αξίζει να σημειωθεί ότι ανοδική πορεία σημείωσαν επίσης οι βιντεοκάμερες αλλά και οι συσκευές αποθήκευσης (USB και κάρτες μνήμης). Οι μεν βιντεοκάμερες επωφελούμενες από την δυναμική που έχουν αναπτύξει οι κάμερες δράσης (action cameras) οι δε συσκευές αποθήκευσης από τις αυξημένες πωλήσεις λόγω εποχικότητας σε tablets και κινητά.

Όσον αφορά στο σύνολο του έτους, η μόνη κατηγορία που είχε πτώση ήταν αυτή των φωτογραφικών μηχανών με όλες τις υπόλοιπες να κινούνται ανοδικά. Σε αξία η μεγαλύτερη κατηγορία ήταν αυτή των τηλεπικοινωνιακών προϊόντων (487 εκατ. ευρώ με αύξηση 7%), ενώ ακολουθούν τα είδη πληροφορικής (406 εκατ. ευρώ και +8,2%), οι μεγάλες οικιακές συσκευές (390 εκατ. ευρώ με +7,7%) και τα ηλεκτρονικά καταναλωτικά αγαθά (367 εκατ. ευρώ με +11,1%).

Keywords
Τυχαία Θέματα