Οι διαφορές ως προς τη Συρία στη συνάντηση Κάμερον-Πούτιν

22:29 2/8/2012 - Πηγή: NewsBomb

«Τόσο η Βρετανία όσο και η Ρωσία θέλουν να δουν να μπαίνει ένα τέλος στη βία στη Συρία» δήλωσε ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στο Λονδίνο.


Ο Κάμερον είπε ότι υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά στόχος και των δύο πλευρών είναι να δοθεί ένα τέλος στο αιματοκύλισμα και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη χώρα.

Στην πρώτη επίσκεψη του Πούτιν στη Βρετανία έπειτα από επτά χρόνια, οι δύο πολιτικοί συζήτησαν επίσης θέματα

που αφορούν στο εμπόριο και στην ασφάλεια.

Στη συνέχεια επισκέφτηκαν τις Ολυμπιακές εγκαταστάσεις για να παρακολουθήσουν τους αγώνες τζούντο.

Η Βρετανία έχει καταδικάσει τις επιθέσεις του συριακού στρατού και των ενόπλων δυνάμεων του καθεστώτος Μπασάρ αλ Ασαντ στις περιοχές που ελέγχουν οι επαναστάτες. Επίσης, έχει ζητήσει πολλές φορές την παραίτηση του Ασαντ. Αντιθέτως, η Ρωσία τίθεται κατά οποιασδήποτε εξωτερικής επέμβασης στη χώρα.

Η Ρωσία και η Κίνα άσκησαν βέτο στην πρόσφατη προσπάθεια του ΟΗΕ να παρέμβει ώστε να δώσει τέλος στις συγκρούσεις. Ταυτόχρονα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας δήλωσε την προηγούμενη Πέμπτη ότι δεν θα αποδεχθεί το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για πολιτική μετάβαση στη χώρα, χαρακτηρίζοντάς το «μονομερές και μη ισορροπημένο» έναντι της συριακής κυβέρνησης.

Ο Κάμερον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «ενώ υπάρχουν φυσικά διαφορετικές προσεγγίσεις για την επίλυση της διαμάχης και οι δύο πλευρές επιθυμούμε να δοθεί ένα τέλος και να σταθεροποιηθεί η κατάσταση στη Συρία».

Αντίστοιχα, ο Πούτιν δήλωσε ότι υπάρχουν κοινά σημεία σε επιμέρους ζητήματα που αφορούν την κατάσταση στη Συρία, πάνω στα οποία οι δύο πλευρές θα συνεργαστούν με στόχο την εξεύρεση μιας «βιώσιμης λύσης».

Η τελευταία φορά που ο ρώσος ηγέτης επισκέφτηκε τη Βρετανία ήταν για να παραστεί στη Σύνοδο των G8 τον Ιούλιο του 2005. Εκτοτε, οι σχέσεις των δύο κρατών παρέμειναν τεταμένες εξαιτίας της δολοφονίας του πρώην πράκτορα της KGB Αλεξάντερ Λιτβινένκο, τις ανησυχίες της βρετανικής πλευράς σχετικά με την τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Ρωσία και τις διαφωνίες τους σε ζητήματα της Μέσης Ανατολής.

Ωστόσο, ο Κάμερον δήλωσε ότι υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους οι δύο χώρες μπορούν να συνεργαστούν, όπως το εμπόριο, η ενέργεια και η ασφάλεια. Πρόσθεσε ότι στόχος της συνάντησης ήταν η «περαιτέρω ενδυνάμωση» των σχέσεων των δύο χωρών.

Ο Πούτιν, κάτοχος μαύρης ζώνης και πρώην πρωταθλητής στο άθλημα του τζούντο, πρόκειται να συναντήσει ρώσους αθλητές που λαμβάνουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες και να παρακολουθήσει κάποιες αγώνες.

Ο ίδιος χαρακτήρισε την τελετή έναρξης «υπέροχη και αξέχαστη», παρόλο που επέλεξε να μην την παρακολουθήσει από κοντά.

Keywords
Τυχαία Θέματα