Οι χώρες της ομάδας Βίσεγκραντ «καλούν Ελλάδα»

Μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης στις οικονομικές σχέσεις με την Ελλάδα «βλέπουν» για τα επόμενα χρόνια -παρά την οικονομική κρίση- οι διπλωματικές αρχές των τεσσάρων χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ (Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία και Τσεχία), όπως κατέστησαν σαφές οι εκπρόσωποί τους.

Διπλωμάτες των τεσσάρων χωρών μίλησαν σήμερα, σε σχετική εκδήλωση του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης

(ΕΒΕΘ), σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πολωνίας. «Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά στοιχεία, οι εξαγωγές των χωρών της ομάδας Βίσεγκραντ προς την Ελλάδα έφτασαν το 2011 στα 1,3 δισ. ευρώ, ενώ τον αντίστροφο δρόμο ακολούθησαν ελληνικά προϊόντα αξίας 680 εκατ. περίπου» επισήμανε η επικεφαλής του Τμήματος Προώθησης Εμπορίου και Επενδύσεων της πρεσβείας της Πολωνίας, 'Εβα Φλις (Ewa Flis).

Η Πολωνία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την προεδρία της Ομάδας -γνωστής διεθνώς ώς «V4»- που ιδρύθηκε το 1991. Η κα Φλις επισήμανε ότι «παρά την κρίση στην Ελλάδα, στην ομάδα του Βίσεγκραντ είμαστε πεπεισμένοι ότι υπάρχουν πιθανότητες για μεγάλη ανάπτυξη στο μέλλον».

ΠΟΛΩΝΙΑ: Τριπλασιασμός διμερούς εμπορίου σε επτά χρόνια!

Στην αλματώδη ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου Ελλάδας- Πολωνίας στο διάστημα 2004-2011 αναφέρθηκε η κα Φλις, επισημαίνοντας ότι οι συνολικές εμπορικές συναλλαγές μεταξύ των δύο χωρών αυξήθηκαν κατά 2,8 φορές και έφτασαν στα 950 εκατ. ευρώ πέρυσι. Η άνοδος αυτή συνδέεται κυρίως με την εκτίναξη των πολωνικών εξαγωγών προς την Ελλάδα, οι οποίες διευρύνθηκαν στο εν λόγω διάστημα κατά 3,4 φορές και διαμορφώθηκαν στα 600 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, και οι πωλήσεις ελληνικών προϊόντων στην αγορά της Πολωνίας αυξήθηκαν στην επταετία κατά 2,2 φορές, φτάνοντας στα 355 εκατ. ευρώ. «Ιδίως την τελευταία διετία, παρατηρούμε συνεχή επέκταση των ελληνικών προϊόντων στην πολωνική αγορά» σημείωσε η κα Φλις.

Απαριθμώντας τα πρακτικά προβλήματα, που ανακύπτουν στις συναλλαγές Ελλάδας-Πολωνίας, η κα Φλις ανέφερε την ανεπαρκή τεκμηρίωση εμπορικών πράξεων, τα φορτωτικά έγγραφα, αλλά και κάποιες διαφορές στους όρους πληρωμής. Πρόσθεσε ότι στην ιστοσελίδα της πρεσβείας υπάρχει ενημερωτικό υλικό -στα ελληνικά- για πολωνικές εταιρείες, που αναζητούν Έλληνες εταίρους.

Αναφερόμενη ειδικότερα στην οικονομία της Πολωνίας, η οποία αναπτύχθηκε με ρυθμό 4,3% το 2011, η Πολωνή αξιωματούχος ανέφερε ότι η οικονομική κρίση δεν πρόκειται να επηρεάσει την απόφαση της πολωνικής κυβέρνησης για είσοδο στην ευρωζώνη. Η ίδια επισήμανε τη μεγάλη συνεισφορά των εξαγωγών στο πολωνικό ΑΕΠ, σημειώνοντας ενδεικτικά ότι το 90% της παραγωγής επίπλων και πάνω από το 90% των σκαφών αναψυχής «made in Poland» εξάγονται!

Γιατί η Πολωνία είναι η έκτη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις παγκοσμίως

Πρόσθεσε ότι βάσει της τελευταίας έκθεσης της UNCTAD (Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη), η Πολωνία είναι η έκτη πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις παγκοσμίως, χάρη σε παράγοντες όπως τα σταθερά πρότυπα για την επιχειρηματικότητα, το εξειδικευμένο και νεαρής ηλικίας εργα

Keywords
Τυχαία Θέματα