Οι 10 χειρότερες φυλακές στον κόσμο

Ο σκοπός του σωφρονιστικού καταστήματος δεν είναι φυσικά άλλος από τον σωφρονισμό του κρατουμένου. Για να συμβεί βέβαια αυτό θα πρέπει να υπάρχει καταρχήν μια φυλακή που να λειτουργεί σαν φυλακή. Συνθήκη που καταστρατηγείται ανεπανόρθωτα στις χειρότερες φυλακές του κόσμου…


Εκεί δεν μιλάμε καν για συνθήκες κράτησης, ο όρος είναι άγνωστος και η αναμόρφωση του κρατουμένου μένει στα χαρτιά. Αν υπάρχουν καν χαρτιά! Η καθημερινή ζωή του φυλακισμένου θα μπορούσε να περιγραφεί

ως κόλαση επί γης και η επιβίωση είναι μάχη που δίνει ο καθένας μόνος του.

Μπαίνεις αλλά δύσκολα ξαναβγαίνεις. Και η ολοκλήρωση της ποινής φαντάζει άθλος που και ο Ηρακλής ακόμα θα είχε κάποιες δυσκολίες να φέρει σε πέρας…

Port Arthur – Ταζμανία, Αυστραλία

Συνθήκες: η κράτηση ήταν τόσο κακή που οι κρατούμενοι προέβαιναν σε εγκλήματα μόνο και μόνο για να σκοτωθούν

Η μικρή αυτή πόλη λειτουργούσε ως φυλακή από το 1833-1853, όπου οι σκληρότεροι βρετανοί και ιρλανδοί κρατούμενοι μεταφέρονταν εκεί ως τιμωρία. Το κολαστήριο περιελάμβανε σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια σε καθημερινή βάση, ωθώντας τους κρατουμένους σε στυγερά εγκλήματα, τα οποία τιμωρούνταν με θάνατο, μόνο και μόνο για να απαλλαγούν από τη φρικαλεότητα της καθημερινότητας.

Όταν ο θάνατος μοιάζει η μόνη λύτρωση, ο ρόλος της φυλακής χάνει εντελώς το νόημά του. Το Port Arthur χαρακτηριζόταν ως φυλακή από την οποία κανείς δεν μπορούσε να αποδράσει (σαν το Alcatraz), αυτό ωστόσο δεν απέτρεπε τις πολυάριθμες απόπειρες. Η φυλακή έκλεισε το 1877 και παραμένει σήμερα ένα από τα αξιοθέατα της Αυστραλίας…

San Pedro – La Paz, Βολιβία

Συνθήκες: η φυλακή με τη δική της κοινωνία και το κέντρο παραγωγής κοκαΐνης

Η μεγαλύτερη φυλακή της Βολιβίας (1.500 τρόφιμοι) διαφέρει απ’ όλες τις άλλες γιατί είναι οργανωμένη σαν μικρο-κοινωνία. Ο κρατούμενος νοικιάζει το κελί του με χρήματα που βγάζει από διάφορες δουλειές, ενώ τον νόμο εφαρμόζουν εκλεγμένοι τρόφιμοι, που βγαίνουν βέβαια με λιγότερο δημοκρατικές διαδικασίες απ’ ό,τι θα περίμενε κανείς. Η βασική πηγή εισοδήματος για τους φυλακισμένους προέρχεται από την κατεργασία κοκαΐνης, που γίνεται μέσα στις εγκαταστάσεις.

Η παραγωγή δεν προορίζεται μόνο για την κάλυψη των αναγκών της φυλακής, αλλά βρίσκει τον δρόμο της στην αγορά. Οι πλουσιότεροι κρατούμενοι διαθέτουν επιχειρήσεις μέσα στη φυλακή (εστιατόρια, ψιλικά, ακόμα και χώρους φιλοξενίας για τους συγγενείς των κρατουμένων!), ενώ στη «δημιουργική απασχόληση» περιλαμβάνονται αθλητικοί αγώνες για στοιχηματισμό. Όσο για τον σωφρονισμό, δεν βρήκε ποτέ χώρο στις επιχειρηματικές δραστηριότητες της φυλακής…

La Sabeneta – Sabeneta, Βενεζουέλα

Συνθήκες: οι φτωχοί κρατούμενοι κοιμούνται σε αιώρες

Η Sabeneta είναι μια από τις πολλές και υπερπλήρεις φυλακές της Βενεζουέλας, όπου κάθε κρατούμενος πρέπει να κάνει τα κουμάντα του. Οι φτωχότεροι κοιμούνται σε αιώρες εγκατεστημένες στους διαδρόμους, ενώ οι πλουσιότεροι διαθέτουν περισσότερες ανέσεις, όπω

Keywords
Τυχαία Θέματα