Όχι στα αναδρομικά των «εθνοπατέρων»

17:28 9/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

Ηχηρό όχι στους «εθνοπατέρες μας» που διεκδικούν αναδρομικές διαφορές αποδοχών και μάλιστα με το νόμιμο τόκο είπαν οι δικαστές κρίνοντας ότι δεν τις δικαιούνται.

Με απόφαση του το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, (σ.σ είναι η πρώτη που εκδίδεται) απέρριψε την πρώτη προσφυγή πρώην βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος διεκδικούσε από το ελληνικό δημόσιο 401.152,82 ευρώ.

Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής μόνο 43 από τους 150 και πλέον βουλευτές, πρώην βουλευτές και ευρωβουλευτές παραιτήθηκαν από τις αξιώσεις τους για καταβολή

αναδρομικών, μετά την αύξηση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών (2003-2007).

Το σκεπτικό της απόφασης

Σύμφωνα με την με την υπ΄ αριθμ. 13/2012 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών «η καταβαλλόμενη στους βουλευτές κατά μήνα αποζημίωση δεν έχει τα εννοιολογικά στοιχεία του μισθού, που αποτελεί χρηματική κατά κανόνα αντιπαροχή, καταβαλλόμενη στον εργαζόμενο για ορισμένη εργασία από το φυσικό ή νομικό πρόσωπο που οφείλεται από την παροχή της, αλλά αποβλέπει στην κάλυψη των οικονομικών συνεπειών από την απομάκρυνση του βουλευτή από τον επαγγελματικό και βιοποριστικό γενικά έργο του και την αποκλειστική του απασχόληση με το λειτούργημά του».

Αντίθετα, όπως υπογραμμίζεται στην ίδια απόφαση η εφάπαξ έκτακτη παροχή που έλαβαν οι δικαστικοί λειτουργοί (2003-2007) είναι ανεξάρτητη και δεν συνδέεται με το μισθολόγιο των δικαστών, έτσι ώστε να μπορεί να τεθεί ζήτημα αναπροσαρμογής της βουλευτικής αποζημίωσης. Την έκτακτη αυτή παροχή την έλαβαν, διευκρινίζεται την απόφαση- επειδή υπήρχε μεγάλος φόρτος εργασίας στα δικαστήρια και στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους λόγω της εισόδου μεγάλου αριθμού οικονομικών μεταναστών (απελάσεις, άδειες παραμονής, παραβατικές συμπεριφορές, κ.λπ.), αλλά και τις επίσπευσης και εκτέλεσης δημοσίων συμβάσεων ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων.

Με βάση τα παραπάνω το δικαστήριο έκρινε ότι η επέκταση της επίμαχης παροχής στους βουλευτές «συνιστά ανεπίτρεπτη άσκηση νομοθετικού έργου» καθώς ο νομοθέτης είχε την πρόθεση να αναγνωριστούν οι απολαβές αυτές προς τους δικαστικούς για συγκεκριμένους λόγους, ενώ κατά δεύτερον «είχε την πρόθεση να αποκλείσει άλλες κατηγορίες λειτουργών, οι αποδοχές των οποίων συναρτώνται με το ύψος των μηνιαίων αποδοχών του ανώτατου δικαστικού λειτουργού».

Πόσα διεκδικούν

Σημειώνεται ότι, κατά μέσο όρο ο κάθε βουλευτής που προσέφυγε στη Δικαιοσύνη διεκδικεί 250.000 ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορεί να προσδιοριστεί το ακριβές ποσό, καθώς τα χρηματικά ποσά κυμαίνονται ανάλογα με το πόσες αγωγές έχει καταθέσει ο κάθε βουλευτής και με τα χρόνια που διετέλεσε βουλευτής.

Στις αγωγές τους οι βουλευτές επικαλούνται ότι παραβιάζονται οι συνταγματικές επιταγές με τις οποίες καθιερώνεται η αρχή της διάκρισης των τριών λειτουργιών (νομοθετικής, εκτελεστικής και δικαστικής), οι οποίες μεταξύ τους είναι ισοδύναμες και ισότιμες. Παράλληλα, ο κάθε βουλευτής διεκδικεί και αποζημίωση 10.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστη από την μη αναπροσαρμογή των αποδοχών του.

Keywords
Τυχαία Θέματα