Ομπάμα: Ζητά την εξασφάλιση της ασφάλειας στο Ν. Σουδάν

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε χθες τους ηγέτες του Νοτίου Σουδάν να συμβάλουν για να υπάρξουν εγγυήσεις για την ασφάλεια των Αμερικανών πολιτών και στρατιωτικών που βρίσκονται στη χώρα τους, μετά την επίθεση που είχε ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό 4 Αμερικανών στρατιωτών στην πόλη Μπορ, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος βρίσκεται σε διακοπές στη Χαβάη, ενημερώθηκε για την χθεσινή επίθεση που είχε στόχο τρία αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη στην πόλη Μπορ κατά

τη διάρκεια επιχείρησής τους, η οποία απέτυχε, για την απομάκρυνση Αμερικανών από το Νότιο Σουδάν και "υπογράμμισε ότι οι ηγέτες του Νοτίου Σουδάν έχουν ευθύνη να υποστηρίξουν τις προσπάθειές μας όσον αφορά την ασφάλεια του (στρατιωτικού) προσωπικού και των Αμερικανών πολιτών στην Τζούμπα και στην Μπορ", σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Τέσσερις Αμερικανοί στρατιώτες τραυματίστηκαν χθες όταν τα τρία αεροσκάφη, με τα οποία θα πραγματοποιούσαν μια αεροπορική επιχείρηση απομάκρυνσης Αμερικανών από το Νότιο Σουδάν, δέχθηκαν πυρά, είχε ανακοινώσει νωρίτερα χθες το αμερικανικό υπουργείο Άμυνας.

Οι τραυματίες διακομίσθηκαν σε νοσοκομείο του Ναϊρόμπι στην Κένυα και η κατάσταση της υγείας τους κρίνεται σταθερή.

Ο Αμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε εξάλλου ότι στην περίπτωση που γίνει απόπειρα ανάληψης της εξουσίας δια της βίας στο Νότιο Σουδάν, η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το νέο αυτό κράτος που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 2011 θα σταματήσει και υπογράμμισε "το πόσο επείγει" να ρυθμιστούν μέσω του διαλόγου οι διαφορές στο εσωτερικό του Νοτίου Σουδάν.

Παράλληλα η Αφρικανική Ένωση ζήτησε χθες να κηρυχθεί αμέσως κατάπαυση του πυρός στο Νότιο Σουδάν, όπου σύμφωνα με το προσωπικό του ΟΗΕ εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις συγκρούσεις που σημειώνονται εδώ και σχεδόν μια εβδομάδα.

Η Αφρικανική Ένωση "ζητεί να κηρυχθεί άμεσα ανακωχή για την περίοδο των Χριστουγέννων, σε μια ένδειξη της δέσμευσης όλων όσον αφορά το καλό όλων των ανθρώπων στο Νότιο Σουδάν".

Η Αφρικανική Ένωση χαρακτήρισε εξάλλου έγκλημα πολέμου τον θάνατο 2 κυανοκράνων του ΟΗΕ και τουλάχιστον 11 αμάχων σε βάση των Ηνωμένων Εθνών στην χώρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα