Ο Ολάντ καλεί τους Γάλλους να μην θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τους

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ κάλεσε σήμερα τους συμπατριώτες του "να μην κάνουν πράγματα που μπορεί να θέσουν σε κίνδυνο τη ζωή τους" μετά την απαγωγή ενός ιερέα σε μια ιδιαίτερα επικίνδυνη ζώνη, στο βόρειο Καμερούν, κοντά στα σύνορα με τη Νιγηρία.

"Ο πατήρ Ζορζ Βαντενμπές απήχθη τη νύχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη σε μια περιοχή που ήδη την θεωρούσαμε άκρως επικίνδυνη", είπε ο Γάλλος πρόεδρος υπενθυμίζοντας ότι στην ίδια ζώνη έγινε και η απαγωγή των μελών της οικογένειας Μουλέν-Φουρνιέ,

τον περασμένο Φεβρουάριο.

"Κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να βρούμε τα ίχνη του και να τον απελευθερώσουμε. Ο ιερέας εκτελούσε τα καθήκοντά του σε μια περιοχή που γνώριζε ότι ήταν επικίνδυνη, τον είχαν προειδοποιήσει για τους κινδύνους αλλά αυτό δεν έχει σημασία, θα πρέπει να γίνουν τα πάντα για να απελευθερωθεί το συντομότερο δυνατόν", πρόσθεσε.

"Θέλω επίσης να ζητήσω από όλους τους συμπατριώτες μου που ζουν ή μετακινούνται σε αυτήν την περιοχή που θεωρείται υψηλού κινδύνου να μην κάνουν κάτι που θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή τους", προειδοποίησε ο Γάλλος πρόεδρος.

Σύμφωνα με πολλές πηγές ο 42χρονος ιερέας πιθανότατα έχει ήδη μεταφερθεί από τους απαγωγείς του στη γειτονική Νιγηρία, όπως είχε γίνει και όταν απήχθησαν τα επτά μέλη της οικογένειας Μουλέν-Φουρνιέ, που απελευθερώθηκαν τον Απρίλιο. Την ευθύνη για την απαγωγή εκείνη είχε αναλάβει η ισλαμιστική οργάνωση Μπόκο Χαράμ και τότε ο Βαντενμπές "είχε προτείνει να μεσολαβήσει ή ακόμη και να πάρει τη θέση των παιδιών ομήρων", ανέφεραν διπλωματικές πηγές.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Καμερούν Ίσα Τσιρόμα Μπακάρι είπε ότι η απαγωγή του ιερέα "φέρει την υπογραφή" της Μπόκο Χαράμ και εξέφρασε το φόβο ότι ο όμηρος έχει μεταφερθεί ήδη σε άλλη χώρα, χωρίς όμως να κατονομάσει τη Νιγηρία.

Σύμφωνα με την επισκοπή της Ναντέρ, στην οποία ανήκε ο Βαντενμπές, ο ιερέας αιχμαλωτίστηκε κατά τη διάρκεια της νύχτας από 15 άνδρες που έφτασαν στην Κόζα "χωρίς αυτοκίνητα". Οι δράστες "πήγαν πρώτα στο σπίτι όπου διαμένουν οι αδελφές για να βρουν χρήματα, όμως δεν υπήρχε τίποτα και ο πατήρ Ζορζ βρήκε το χρόνο να ειδοποιήσει την πρεσβεία", δήλωσε ο επίσκοπος Ζεράρ Ντοκούρ.

Οι μάρτυρες τους οποίους επικαλέστηκε ο επίσκοπος δήλωσαν ότι οι δράστες έψαξαν πρώτα το σπίτι των μοναχών και προσπάθησαν, ματαίως, να ανοίξουν ένα χρηματοκιβώτιο. Αυτή η καθυστέρησή τους έδωσε την ευκαιρία στον ιερέα να επικοινωνήσει με τον στρατιωτικό ακόλουθο της πρεσβείας της Γαλλίας στη Γιαουντέ, με τον οποίο βρισκόταν εξάλλου σε τακτική επικοινωνία.

Δύο άλλοι κληρικοί από την επισκοπή της Μάρουα έφτασαν στην Κόζα γύρω στις 4 το πρωί. Το μόνο που βρήκαν όμως ήταν "μια άδεια βαλίτσα και ένα καρνέ επιταγών του ιερέα, στο δρόμο που οδηγεί στη Νιγηρία".

Keywords
Τυχαία Θέματα