Ο Ομπάμα για πρώτη φορά σε Ισραήλ και Παλαιστινιακά Εδάφη

Το Ισραήλ επισκέπτεται σήμερα ο Μπαράκ Ομπάμα, για πρώτη φορά, δύο μόλις ημέρες μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.


Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά το πρώτο του ταξίδι από την έναρξη της δεύτερης θητείας του στο Λευκό Οίκο, θα επισκεφθεί επίσης τα Παλαιστινιακά Εδάφη και την Ιορδανία.

Αμέσως μετά την προσγείωση του προεδρικού αεροσκάφους Air Force One στο αεροδρόμιο του Τελ Αβίβ, ο Ομπάμα θα επιθεωρήσει τάγμα

αντιπυραυλικού συστήματος Iron Dome (Σιδερένιος Θόλος), το οποίο έχουν χρηματοδοτήσει οι ΗΠΑ.

Στη συνέχεια θα συναντηθεί στην Ιερουσαλήμ με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες και τον Νετανιάχου, ο οποίος έχει θέσει ως «πρώτη προτεραιότητα» της κυβέρνησής του την άμυνα και την ασφάλεια, επικαλούμενος «πολύ σοβαρές απειλές» από το Ιράν και την Συρία.

Αύριο Πέμπτη θα έχει συνάντηση στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς και θα επισκεφτεί τον Ναό της Γέννησης στην Βηθλεέμ.

Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει, επιθυμεί μόνο να «ακούσει», αλλά όχι να αναλάβει ειρηνευτική πρωτοβουλία. Στο πλαίσιο αυτό, θα απευθυνθεί απευθείας στους Ισραηλινούς, μιλώντας στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο στην Ιερουσαλήμ.

Βασικός σκοπός του ταξιδιού του Ομπάμα είναι η σύσφιξη των σχέσεων με το Ισραήλ, κυριότερου συμμάχου των ΗΠΑ στην περιοχή, αλλά και η άμβλυνση των διαφορών του με τον Νετανιάχου για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα και τους εβραϊκούς οικισμούς.

Η σημασία που προσδίδει το Ισραήλ στην επίσκεψη Ομπάμα τονίζεται με χαρακτηριστικό –και λίγο περίεργο τρόπο- στο βίντεο που ανέβασε η ισραηλινή πρεσβεία στις ΗΠΑ ενόψει του ταξιδιού.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα