Ο Δ. Γιαννακόπουλος στη Real: «Μας στερούν την υγεία μας»

«Η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας αφήνει τον Έλληνα ασθενή απροστάτευτο, καταστρέφει έναν υγιή κλάδο και αυξάνει τη δημόσια δαπάνη», επισημαίνει ο αντιπρόεδρος και αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Δημήτρης Γιαννακόπουλος, σε συνέντευξή του στη Real της Κυριακής.

Και αναρωτιέται: «Μήπως θέλουν να εξοντώσουν την ελληνική φαρμακοβιομηχανία, που επενδύει στην Ελλάδα

και δίνει δουλειές σε Έλληνες, για να θησαυρίσουν οι πολυεθνικές;». Την ίδια απορία εκφράζει και ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΒΙΑΝΕΞ Παύλος Γιαννακόπουλος.

Στην ερώτηση «Ποιες θα είναι οι συνέπειες από το μέτρο της υποχρεωτικής συνταγογράφησης της δραστικής ουσίας;» ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος απάντησε: «Πρόκειται για μια ρύθμιση που, πλέον, στερεί κάθε ψήγμα αξιοπρέπειας από τον μέσο Έλληνα πολίτη. Γιατί δεν υπάρχει μεγαλύτερος εξευτελισμός, μεγαλύτερη εξαθλίωση από το να σου στερούν την υγεία σου.

»Τι σημαίνει, με απλά λόγια, υποχρεωτική συνταγογράφηση δραστικής ουσίας; Σημαίνει ότι απαγορεύουμε στον γιατρό να επιλέξει το συγκεκριμένο φάρμακο για τον συγκεκριμένο ασθενή του. Και δεν είναι όλοι οι ασθενείς ίδιοι. Ο καθένας έχει το δικό του, μοναδικό ιατρικό ιστορικό. Ούτε όλες οι ασθένειες είναι ίδιες. Ούτε, βέβαια, όλα τα φάρμακα είναι ίδια μεταξύ τους. Παρά ταύτα, η ρύθμιση αυτή ουσιαστικά λέει στον γιατρό “μη συνταγογραφείς ένα συγκεκριμένο φάρμακο στον ασθενή σου, αλλά μια γενική κατηγορία, κι όταν αυτός πάει στο φαρμακείο, ο φαρμακοποιός θα του δώσει το φθηνότερο σκεύασμα της κατηγορίας”. Με άλλα λόγια, ο γιατρός δεν θα ξέρει καν ποιο ακριβώς φάρμακο θα πάρει τελικά ο ασθενής του!

»Μιλάμε για τον απόλυτο παραλογισμό! Διότι, το είπα και πριν, δεν είναι όλα τα φάρμακα ίδια. Επιπλέον, όταν μοναδικό κριτήριο της επιλογής φαρμάκου θα είναι πλέον η πιο φθηνή τιμή, όταν θα αδιαφορούμε πλήρως για την ποιότητα, ουσιαστικά επιβάλλουμε στον Έλληνα ασθενή τα πιο φθηνά φάρμακα της παγκόσμιας αγοράς. Ο,τι πιο ευτελές κυκλοφορεί στην υφήλιο, δηλαδή! Τα ανώνυμα γενόσημα παράγονται υπό ανεξέλεγκτες συνθήκες σε χώρες του τρίτου κόσμου, όπως το Μπαγκλαντές, η Κίνα, η Ινδία, το Ισραήλ, το Πακιστάν. Αυτά τα ίδια φάρμακα, που τόσες και τόσες φορές, έχουν “συλληφθεί” από τους μεγαλύτερους οργανισμούς φαρμάκων στον κόσμο –όπως ο αμερικανικός FDA– είτε να μην θεραπεύουν καν την ασθένεια για την οποία προορίζονται, είτε και να προκαλούν σοβαρότατες ανεπιθύμητες παρενέργειες. Μέχρι και τάσεις αυτοκτονίας!».

Ακολούθως ο κ. Δημήτρης Γιαννακόπουλος εξήγησε -μεταξύ άλλων- τις επιπτώσεις που θα έχει η συνταγογράφηση της δραστικής ουσίας στην ελληνική οικονομία: «Πρώτον, η ελληνική φαρμακοβιομηχανία θα κλείσει. Θα βάλει λουκέτο. Δεν της αφήνουν άλλο δρόμο. Αλλά εγώ σας λέω “αφήστε τη φαρμακοβιομηχανία”. Αυτές τις 20.000 οικογένειες που απασχολούνται σήμερα στον κλάδο και στις δορυφορικές του επιχειρήσεις ποιος θα τις κοιτάξει στα μάτια όταν δεν θα έχουν να ζήσουν; »Δεύτερον, το ίδιο το Δημόσιο θα επιβαρυνθεί με τα χιλιάδες επιδόματα ανεργίας και –την ίδια ώ

Keywords
Τυχαία Θέματα