Νταβούτογλου: Επανάληψη των διαπραγματεύσεων για το Ιράν

Επανάληψη των διαπραγματεύσεων για εξεύρεση λύσης στο θέμα του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, ζήτησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, προσθέτοντας ότι όλες οι πλευρές είναι διατεθειμένες να το πράξουν.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιρανό ομόλογό του Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο Νταβούτογλου δήλωσε: «Πρέπει να κατανοήσουμε ότι και οι δύο πλευρές είναι διατεθειμένες να επαναλάβουν τις διαπραγματεύσεις».

Η τελευταία συνάντηση μεταξύ εκπροσώπων του Ιράν και της Ομάδας 5+1 (τη Βρετανία, την Κίνα, τη Γαλλία,

τη Γερμανία, τη Ρωσία και τις ΗΠΑ) είχε πραγματοποιηθεί πριν από ένα χρόνο στην Κωνσταντινούπολη και από τότε η Τουρκία διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στις προσπάθειες επανάληψης των διαπραγματεύσεων.

Παράλληλα, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Αλέν Ζιπέ, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να αποφασίσει την επιβολή εμπάργκο στις εξαγωγές πετρελαίου από το Ιράν και το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της κεντρικής τράπεζας της χώρας, κατά την προγραμματισμένη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών τη Δευτέρα.

«Τη Δευτέρα στη σύνοδο της ΕΕ θα καταφέρουμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για το πακέτο των κυρώσεων στους δύο αυτούς τομείς», είπε ο Ζιπέ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Αυστραλό ομόλογό του Κέβιν Ραντ.

Από τη μεριά του, ο Ραντ επεσήμανε ότι οι χώρες που εξακολουθούν να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι οι παγκόσμιες δυνάμεις επιθυμούν να ασκήσουν πίεση στην Τεχεράνη ώστε να αλλάξει η στάση της στο θέμα του εμπλουτισμού ουρανίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα