Νόρμαν Ατλάντικ: 13 οι νεκροί – δίχως τέλος η αγωνία για τους αγνοούμενους

Μακραίνει ο κατάλογος των νεκρών ώρα με την ώρα, με τις ιταλικές αρχές να κάνουν πλέον λόγο για 13 νεκρούς…

Ιταλικές και ελληνικές Αρχές εξακολουθούν να μη συμφωνούν ούτε για το πόσοι βρίσκονταν πάνω στο πλοίο, ούτε για το πόσοι έχουν διασωθεί, πόσο μάλλον για το πόσοι αγνοούνται.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία των ιταλικών αρχών, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 13. Αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς έχει διαπιστωθεί ήδη η παρουσία παράνομων μεταναστών μεταξύ των επιβατών, ενώ η λίστα των επιβαινόντων θεωρείται μη αξιόπιστη.

Η ιταλική ακτοφυλακή ανέφερε στο λογαριασμό της στο

Twitter ότι αργά το απόγευμα της Τρίτης εντοπίστηκε και περισυνελέγη άλλο ένα πτώμα από το πολεμικό ναυτικό.

Εκτός από τους έντεκα επιβάτες, υπενθυμίζεται ότι δύο ακόμη Αλβανοί ναυτικοί που προσπάθησαν να βοηθήσουν τους διασώστες, σκοτώθηκαν όταν έσπασε ο κάβος του ρυμουλκού στο οποίο επέβαιναν.

Σε ανακοίνωσή του, ο εισαγγελέας του Μπάρι, Τζουζέπε Βόλπε, ο οποίος έχει αναλάβει την έρευνα για την τραγωδία, ανέφερε πως ο αριθμός των επιβατών ήταν 499 άτομα. Από αυτά οι 478 ήταν επιβάτες και πλήρωμα. Τρεις, δύο Αφγανοί κι ένας Σύρος, ήταν παράνομοι μετανάστες και 18 άνθρωποι – φαντάσματα, για τους οποίους κανείς δεν ξέρει το παραμικρό...

Ο εισαγγελέας υποστήριξε ότι αναμφίβολα υπήρχαν και άλλοι παράνομοι μετανάστες, κρυμμένοι στις νταλίκες που μετέφερε το Norman Atlantic. Η τύχη τους είναι αβέβαιη, αφού η πυρκαγιά ξεκίνησε από το γκαράζ όπου βρίσκονταν τα μεγάλα φορτηγά.

Εν τω μεταξύ, μία σκοτεινή παράμετρο της υπόθεσης φέρνουν στο φως της δημοσιότητας καταγγελίες διασωθέντων, οι οποίοι, όπως υποστηρίζουν, κατά τη μεταφορά τους με το San Giorgio του ιταλικού πολεμικού Ναυτικού, τους ζητήθηκε να παραδώσουν τα κινητά τους, εν όψει της άφιξής τους στο Μπρίντιζι, προκειμένου να αφαιρεθεί τυχόν βιντεοσκοπημένο υλικό από τον εφιάλτη που έζησαν. Κι αυτό λόγω του ότι πρόκειται για στοιχεία που ενδέχεται να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για τα αίτια της ναυτικής τραγωδίας.

Εκτός αυτού, οι διασωθέντες δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν με τους οικείους τους, λόγω πρωτοκόλλου. Όπως τους είπαν, τα κινητά τους θα τους επιστραφούν κατά την αποβίβασή τους από το πλοίο.

Tο σύνολο των Ελλήνων επιβατών που έχουν διασωθεί και βρίσκονται είτε σε πλοία που συμμετέχουν στην επιχείρηση είτε σε ελληνικό έδαφος, ανήλθε πριν από λίγη ώρα σε 236 άτομα σε σύνολο 268, που επέβαιναν στο μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic». Σύμφωνα με το αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος Ελληνικής Ακτοφυλακής, άλλοι 35 Έλληνες σε σύνολο περίπου 200 επιβατών περισυνελέγησαν από το μοιραίο πλοίο «Norman Atlantic» και βρίσκονται στο πλοίο san Giorgio. Ωστόσο, δεκάδες οικογένειες ζουν, τις τελευταίες ημέρες, σε καθεστώς διαρκούς αγωνίας, λόγω του άνευ προηγουμένου αλαλούμ. Όπως λένε, δε γνωρίζουν αν οι άνθρωποί τους ζουν. Κι ακόμη, αν έχουν διασωθεί, σε ποιο πλοίο βρίσκονται και πού θα φτάσουν.

Συγκλονιστικές είναι οι μαρτυρίες ανδρών της διάσωσης που, όπως μεταδίδουν ιταλικά μέσα ενημέρωσης, οι επιβάτες τούς δάγκωναν τα χέρια, τους πρόσφεραν ακόμη και χρυσό προκειμένου να σωθούν από τον εφιάλτη.

Το φεριμπότ, κενό πλέον μετά και την αποχώρηση του καπετάνιου του, που το εγκατέλειψε τελευταίος, θα ρυμουλκηθεί προς το λιμάνι του Μπρίντιζι, σε απόσταση περίπου 40 μιλίων από το σημείο της τραγωδίας.

Η επιχείρηση εκκένωσης του πλοίου ολοκληρώθηκε το βράδυ της Δευτέρας, ωστόσο πολλοί από τους επιβάτες βρίσκονται ακόμη πάνω στα παραπλέοντα πλοία που κατευθύνονται σε διάφορα ιταλικά λιμάνια. Το ιταλικό πολεμικό πλοίο Σαν Τζόρτζο, στο οποίο επιβαίνουν 180 διασωθέντες, αναμένεται να φτάσει στο Μπρίντιζι, όπου χιονίζει ακατάπαυστα, σήμερα το βράδυ. Ένα φορτηγό πλοίο που είχε περισυλλέξει 40 διασωθέντες αναμένεται επίσης να φτάσει στον Τάραντα.

Keywords
Τυχαία Θέματα