Νιγηρία: Επιδρομή της Μπόκο Χαράμ σε εργοστάσιο τσιμέντου

Σε δύο πόλεις στη βορειοανατολική Νιγηρία, αλλά και σε ένα εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου της γαλλικής εταιρείας Lafarge, το οποίο ήταν…

Οι δράστες αρχικά επιτέθηκαν στην πόλη Μπατζούγκα στην πολιτεία Γκόμπε, όμως εκδιώχθηκαν από το στρατό, εξαπολύοντας στη συνέχεια επίθεση στην κοντινή πόλη Ασάκα, αλλά και στο γαλλικό εργοστάσιο το οποίο είχαν λεηλατήσει και στις 4 Νοεμβρίου.

Οι σημερινές επιθέσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων λεηλάτησαν τράπεζες,

έκλεψαν οχήματα και φάρμακα, μοιάζουν να εντάσσονταν σε μια προσπάθεια της ισλαμιστικής οργάνωσης να ανεφοδιαστεί.

Αν και στο εργοστάσιο δεν υπήρξαν θύματα από την επίθεση, προς το παρόν δεν είναι γνωστός ο απολογισμός των άλλων επιθέσεων, όπου μαχητές της Μπόκο Χαράμ συγκρούστηκαν με τον νιγηριανό στρατό.

Σήμερα το πρωί στις 07:00 (08:00 ώρα Ελλάδας) δεκάδες ένοπλοι που φορούσαν στολές αγγαρείας του στρατού εισέβαλαν στην Μπατζούγκα με 20 οχήματα.

Οι δράστες, που φώναζαν «Αλλάχου Άκμπαρ» (ο θεός είναι μεγάλος), άρχισαν να πυροβολούν προς διάφορες κατευθύνσεις, ενώ έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, προτού εμπλακούν σε μάχες με τις δυνάμεις ασφαλείας επί τρεις ώρες, σύμφωνα με τους κατοίκους.

«Επιτέθηκαν σε δύο τράπεζες και πυρπόλησαν τις έδρες των πολιτικών κομμάτων, καθώς και ένα μέρος των διοικητικών κτιρίων», δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας.

Ο στρατός της Νιγηρίας έστειλε ενισχύσεις, ενώ ένα αεροπλάνο βομβάρδισε τους αντάρτες, αναγκάζοντάς τους να φύγουν από την Μπατζούγκα.

Ακολούθως, οι μαχητές της Μπόκο Χαράμ κατευθύνθηκαν προς την Ασάκα (σε απόσταση πέντε χιλιομέτρων), ανατινάζοντας μια γέφυρα για να εμποδίσουν την αποστολή ενισχύσεων.

Εκεί σημειώθηκαν ανταλλαγές πυρών με τον στρατό, όμως - σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες - οι δυνάμεις ασφαλείας υποχώρησαν γρήγορα.

«Οι αντάρτες κατευθύνθηκαν μετά προς το εργοστάσιο τσιμέντου», ανέφερε κάτοικος της πόλης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το εργοστάσιο της εταιρείας Lafarge, που κατασκευάστηκε το 1976, είναι η μεγαλύτερη μονάδα παραγωγής τσιμέντου στη βόρεια Νιγηρία, ενώ σε αυτό εργάζονται περίπου 500 άνθρωποι, αδιευκρίνιστος αριθμός από τους οποίους είναι αλλοδαποί.

«Πήραν πολλά οχήματα 4x4, επίσης πήγαν στην κλινική του εργοστασίου απ’ όπου έκλεψαν ένα ασθενοφόρο και φάρμακα», πρόσθεσε ο ίδιος μάρτυρας, διευκρινίζοντας ότι δεν υπήρξαν θύματα, καθώς το προσωπικό είχε απομακρυνθεί από το εργοστάσιο μόλις πληροφορήθηκε την επίθεση στην Ασάκα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο οι ισλαμιστές αντάρτες είχαν κλέψει από το ίδιο εργοστάσιο μια σημαντική ποσότητα δυναμίτη και οχήματα, ωστόσο τότε το προσωπικό είχε εγκαταλείψει εγκαίρως τις εγκαταστάσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα