Νέα καταιγίδα στις Φιλιππίνες - Κανένας Έλληνας ανάμεσα στα θύματα

Νέα τροπική καταιγίδα έπληξε σήμερα τις ήδη ισοπεδωμένες από τον υπερτυφώνα Χαϊγιάν περιοχές των Φιλιππίνων. Στην πολύπαθη χώρα στέλνουν πλοία με εξοπλισμό και ανθρωπιστική βοήθεια οι ΗΠΑ και η Μεγάλη Βρετανία. Δεν υπάρχουν Ελληνες ανάμεσα στα θύματα του τυφώνα.


Όπως ανέφερε η τοπική μετεωρολογική υπηρεσία η τροπική καταιγίδα διέσχισε τις νότιες περιοχές της νησιωτικής χώρας με ανέμους που έπνεαν με μέγιστη ταχύτητα 55 χιλιομέτρων την ώρα.

Σύμφωνα με τον ο υπουργό Εσωτερικών Μαξ

Ρόχας η νέα αλλαγή των καιρικών συνθηκών έφερε ισχυρές βροχοπτώσεις πάνω από την επαρχία Λέιτε, μια από τις περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από τον τυφώνα Χαϊγιάν και στην οποία εκφράζονται φόβοι ότι έχουν σκοτωθεί χιλιάδες άνθρωποι.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό DZMM από τη Μανίλα, ο Ρόχας ανέφερε ότι οι αρχές εντείνουν τις προσπάθειές τους για να επιταχύνουν την παράδοση τροφίμων, νερού και φαρμάκων καθώς και άλλων απαραίτητων προμηθειών σε εκατομμύρια ανθρώπους. Εν τω μεταξύ μεγάλη είναι η διεθνής κινητοποίηση για να προσφερθεί βοήθεια στις δοκιμαζόμενες Φιλιππίνες.

Σύμφωνα με τη UNICEF έως και 4 εκατομμύρια παιδιά θα μπορούσαν να επηρεαστούν από τις συνέπειες του τυφώνα. «Βιαζόμαστε να στείλουμε βασικές προμήθειες για τα παιδιά , που είναι τα πρώτα θύματα αυτής της κρίσης», δήλωσε ο εκπρόσωπος των Φιλιππίνων στην υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά , Τόμο Χοζούμι. «Αλλά για να φτάσει η βοήθεια στις πιο πληγείσες περιοχές είναι πολύ δύσκολο. Δουλεύουμε όλο το εικοσιτετράωρο» συμπλήρωσε.
Ο αριθμός των νεκρών παραμένει δύσκολο να προσδιοριστεί, λόγω του χάους που προκλήθηκε από τον τυφώνα και της απομόνωσης πολλών περιοχών όπου η πρόσβαση είναι «ακραία» δύσκολη.
Δεδομένης της κλίμακας της καταστροφής, οι Φιλιππίνες μπορεί να χρειαστούν εξωτερική βοήθεια για μεγάλο χρονικό διάστημα ακόμη και χρόνια καθώς όπως είπε και ο υπουργός Ενέργειας οι αρχές δεν διαθέτουν τα υλικά και τους πόρους για να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες ενός τόσο ισχυρού τυφώνα.

Αποστολή βοήθειας από ΗΠΑ - Βρετανία
Εν τω μεταξύ, κατόπιν εντολή του αμερικανού υπουργού Άμυνας, προς τις Φιλιππίνες πλέει το αμερικανικό αεροπλανοφόρο «Τζορτζ Ουάσινκγτον», προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες ανακούφισης των εκατοντάδων χιλιάδων πληγέντων, όπως ανακοίνωσε το Πεντάγωνο τη Δευτέρα
Το αεροπλανοφόρο αναμένεται να φτάσει στις Φιλιππίνες τις επόμενες 48 έως 72 ώρες.

Η ανακοίνωση του Πενταγώνου αναφέρει ότι το πλήρωμα του USS Τζορτζ Ουάσιγκτον το οποίο μεταφέρει περίπου 5.000 ναύτες και πάνω από 80 αεροσκάφη, πήρε τη διαταγή για άδεια εξόδου από το Χονγκ Κονγκ, αφού ακυρώθηκαν όλες οι προγραμματισμένες άδειες και το πλοίο αναμένεται να αποπλεύσει τις επόμενες ώρες.

Και άλλα αμερικανικά πολεμικά σκάφη θα μπορούσαν επίσης να κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες για τον ίδιο σκοπό, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Πενταγώνου.
Η Μεγάλη Βρετανία στέλνει ένα σκάφος του Βασιλικού Πολεμικού Ναυτικού με ειδικό εξοπλισμό αφαλάτωσης του νερού και ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος για να βοηθήσει τις προσπάθειες ανακούφισης των πληγέντων στις Φιλιππίνες, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.
Ο βρετανός πρωθυπουργός είπε ότι το πλοίο HMS Daring θα παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια και πτήσεις από το εποχούμενο ελικόπτερο του, ενώ τουλάχιστον ένα Boeing C - 17 μεταγωγικό αεροσκάφος θα διατεθεί για να μεταφέρει την ανθρωπιστική βοήθεια σε περιοχές που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και εκεί που είναι σχεδόν αδύνατο να φτάσει επίγεια βοήθεια.

Το HMS Daring αναμένεται να φθάσει στην περιοχή μέσα σε πέντε ημέρες και το C - 17 , εντός των προσεχών ημερών. Στην βρετανική επιχείρηση αρωγής θα μετάσχουν περίπου 200 στρατιώτες.

Δεν υπάρχουν Έλληνες στα θύματα του τυφώνα
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμιά αναφορά για Έλληνες μεταξύ των θυμάτων, από το πέρασμα του σαρωτικού τυφώνα Χαϊγιάν στις Φιλιππίνες, όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο Έλληνας πρόξενος στη Μανίλα 'Αγγελος Τσαουσίδης.

Σύμφωνα με τον κ. Τσαουσίδη στις Φιλιππίνες ζουν μόνιμα περίπου 120 Έλληνες που ασχολούνται κυρίως με τη ναυτιλία και το εμπόριο. «Ο τυφώνας», είπε, «δεν έπληξε τη Μανίλα και άλλες τουριστικές περιοχές. Στις περιοχές που επλήγησαν δεν ζουν Έλληνες». 'Εκανε πάντως λόγο για «βιβλική καταστροφή».

Την εκτίμηση πως οι νεκροί ίσως ανέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες εξέφρασε ο ομογενής Ηλίας Σουρδής, επίσης κάτοικος της Μανίλας. «Εγώ απουσίαζα στη Μαλαισία και επέστρεψα στις Φιλιππίνες λίγο πριν χτυπηθεί από τον τυφώνα. Στη Μανίλα όπου ζω δεν είχαμε πρόβλημα, αλλά η χώρα έχει υποστεί μια απίστευτη καταστροφή» είπε ο κ. Σουρδής.

Ο ίδιος ζει στις Φιλιππίνες πάνω από 30 χρόνια και ασχολείται με το εμπόριο μαζί με Αυστραλούς συνεταίρους. Η εταιρεία του δραστηριοποιείται, επίσης, στο Βιετνάμ, το Λάος και τη Μαλαισία.

Στο μεταξύ, ένας Έλληνας είναι επικεφαλής μιας μεγάλης αποστολής Αυστραλών γιατρών και νοσοκόμων, που στάλθηκαν στις Φιλιππίνες μαζί με 20 τόνους φαρμάκων για να παράσχουν βοήθεια στα θύματα του τυφώνα.

Πρόκειται για τον Λεν Νοταρά, επικεφαλής του μεγάλου νοσηλευτικού κέντρου του Ντάργουϊν National Critical Care and Trauma Response Centre.
Ο ομογενής γιατρός έγινε γνωστός παγκοσμίως το 2002, μετά τη βομβιστική επίθεση στο Μπαλί όπου σκοτώθηκαν πάνω από 200 άτομα και τραυματίστηκαν εκατοντάδες. Επίσης, θεωρείται ως ο άνθρωπος που κράτησε στη ζωή τον πρόεδρο του ανατολικού Τιμόρ, Χοζέ Ράμος Χόρτα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά μετά από πυροβολισμό που δέχθηκε.

Keywords
Τυχαία Θέματα