Νέα επίσκεψη σε Ισραήλ – Παλαιστίνη προγραμματίζει ο Κέρι

05:46 8/6/2013 - Πηγή: NewsBomb

Την πέμπτη επίσκεψή του στο Ισραήλ και στην Παλαιστίνη μέσα σε δύο μήνες σχεδιάζει να πραγματοποιήσει την ερχόμενη εβδομάδα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, σε μια προσπάθεια προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Σύμφωνα με τοποθέτηση αμερικανού αξιωματούχου το Μάρτιο, η Ουάσιγκτον έχει δεσμευθεί να κάνει εντατικές προσπάθειες για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας, αλλά ταυτόχρονα και να απαγκιστρωθεί

από αυτήν εάν οι κινήσεις της δεν βρουν ανταπόκριση.

Την πληροφορία επιβεβαιώνουν πηγές τόσο από το Τελ Αβίβ όσο και από τη Ραμάλα.

Ο κ. Κέρι είχε δηλώσει νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα ότι ο χρόνος για συνέχιση των διαπραγματεύσεων τελειώνει, καθώς αυτές έχουν διακοπεί λόγω του ακανθώδους ζητήματος των εβραϊκών οικισμών εποίκων σε Δυτική Όχθη και Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η πιθανότερη ημερομηνία της νέας επίσκεψης Κέρι τοποθετείται από Ισραηλινούς και Παλαιστινίους για το διήμερο 11-12 Ιουνίου, χωρίς ωστόσο το πρόγραμμα να έχει οριστικοποιηθεί.

Και οι δύο πλευρές έχουν εκφράσει ωστόσο ανεπίσημα την απαισιοδοξία τους για το μέλλον των διαπραγματεύσεων.

Ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει στις 3 Ιουνίου ότι οι συνεχείς αρνήσεις των δύο πλευρών πιθανόν να οδηγήσουν στο θάνατο της λύσης των δύο ισότιμων κρατών.

Οι Παλαιστίνιοι θέτουν ως προαπαιτούμενο να σταματήσει κάθε εποικισμός σε εδάφη του μελλοντικού παλαιστινιακού κράτους, ενώ οι Ισραηλινοί σημειώνουν ότι δεν πρέπει να υπάρχει κανένα προαπαιτούμενο για το διάλογο μεταξύ των δύο μερών.

Keywords
Τυχαία Θέματα