Νέα αντιλαϊκά μέτρα υπαινίσσεται το ΔΝΤ

15:45 1/6/2013 - Πηγή: NewsBomb

- Αν δεν επιτευχθούν οι στόχοι στα έσοδα, θα χρειαστούν νέα μέτρα. - Δεν δέχεται συζήτηση για μείωση φόρων.

Θολώνει η εικόνα του success story που θέλει να προβάλλει η κυβέρνηση προς τα έξω και κυρίως προς την ελληνική κοινή γνώμη ενώ επιβεβαιώνεται αποκλειστικό ρεπορτάζ του "Newsbomb.gr" για το νέο πακέτο μέτρων το οποίο μελετά η κυβέρνηση ώστε να κλείσει «τρύπες» 4,2 δισ. ευρώ.

Μετά

την παταγώδη διάψευση των αισιόδοξων προβλέψεων -που διετύπωσαν οι κ.κ. Γιάννης Στουρνάρας και Γιώργος Προβόπουλος- από τον ΟΟΣΑ, ήρθαν οι σημερινές διαρροές για το περιεχόμενο της έκθεσης του ΔΝΤ για την Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτές το Ταμείο θεωρεί ότι υπάρχει υστέρηση εσόδων και αδυναμία του φοροεισπρακτικού μηχανισμού να μαζέψει τους φόρους, προκειμένου να θεωρηθεί ότι το πρόγραμμα που εφαρμόζεται στην Ελλάδα, κινείται εντός στόχων.

Αφήνει επίσης ορθάνοιχτο το θέμα της επιβολής νέων μέτρων, αφού στην περίπτωση που δεν επιτευχθούν οι στόχοι για τα έσοδα, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση εκτός από τις νέες περικοπές.

ΤοΔΝΤ αποφεύγει να προχωρήσει σε σαφείς προβλέψεις για το αν και κατά πόσο θα επιστρέψει η Ελλάδα σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2014.

Απλά περιορίζεται να συστήσει στην ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει ταχύτατα τις διαρθρωτικές αλλαγές, θεωρώντας ότι μόνο με αυτό τον τρόπο θα υπάρξει ανάπτυξη, κάποια στιγμή που δεν προσδιορίζεται...και μείωση της ανεργίας.

Στην έκθεση θα υπάρχει η πλήρης αντίθεση του Ταμείου στο ενδεχόμενο της μείωσης των φόρων αλλά και των φορολογικών συντελεστών στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια , στο παρασκήνιο, έχει τεθεί ως απαράβατος όρος.

Τι έκανε ο επικεφαλής του Eurogroup

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και ο επικεφαλής του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ, όταν του τέθηκε το θέμα της μείωσης του Φ.Π.Α στην εστίαση κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με τον Πρωθυπουργό, απέφυγε ακόμα και να τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Στη συνάντηση αυτή ήταν παρόντες και οι κ.κ Ευάγγελος Βενιζέλος και Γιάννης Στουρνάρας.

Δεν είναι τυχαίο ότι εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για κοινωνία που έχει φτάσει πλέον στα όριά της και δεν αντέχει άλλα μέτρα.

Ο κ.Βενιζέλος φέρεται να μετέφερε τον προβληματισμό του από τα όσα λέχθηκαν στη συνάντηση με τον κ.Ντάισελμπλουμ, σε στενούς του συνεργάτες αφού θεωρεί ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν αντιληφθεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια για άλλες περικοπές και αν υπάρξει τέτοια απαίτηση δεν πρόκειται να περάσουν από τη Βουλή.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ φοβάται ότι η απόκλιση στα έσοδα θα οδηγήσει σε απαιτήσεις από την πλευρά των δανειστών για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, την ίδια στιγμή που η ανάπτυξη δεν φαίνεται να έρχεται μέσα στο 2014.

Τον ίδιο φόβο έχει και το κυβερνητικό επιτελείο, αφού η συνάντηση με τον Πρόεδρο του Eurogroup κ.Ντάισελμπλουμ, παρά τα εκατέρωθεν χαμόγελα και τις φιλοφρονήσεις του Ολλανδού, δεν πήγε όπως ανέμεναν.

Και αυτό αποδείχθηκε από την αδυναμία της κυβέρνησης να περάσει έστω και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση, χάνοντας και το μήνα Ιούνιο.

Διαβάστε επίσης:

Το σύστημα Σημίτη είναι εδώ με Παπαδήμο για κάβα - πρωθυπουργό

Keywords
Τυχαία Θέματα