«Να συγκληθεί η ολομέλεια για τις μειώσεις μισθών»

Την σύγκληση της Ολομέλειας για τις περικοπές μισθών στον ιδιωτικό τομέα ζητά ο Γιώργος Χαραλαμπόπουλος, ο οποίος αναφέρει:



"Πληροφορούμαστε από τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ότι, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής τους στην Ελλάδα, οι εκπρόσωποι της τρόικας θα συναντηθούν την Τετάρτη, 14 Δεκεμβρίου 2011, με τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Απασχόλησης κ. Γεώργιο Κουτρουμάνη για να συζητήσουν μία σειρά από παρεμβάσεις, οι οποίες ως στόχο έχουν τη μείωση του κόστους εργασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Συγκεκριμένα,

σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, η ατζέντα της τρόικα περιλαμβάνει:

Α) την περικοπή των επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και αδείας,

Β) την ακύρωση των αυξήσεων που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 2012 αλλά και τη μείωση του κατώτερου ημερομισθίου,

Γ) τη δραστική περιστολή του μη μισθολογικού κόστους (εισφορές υπέρ Ταμείων και τρίτων κ.λ.π.),

Δ) την ενίσχυση των ελαστικών μορφών εργασίας και των επιχειρησιακών και ατομικών συμβάσεων,

Ε) την κατάργηση της εξαίρεσης από τα επιδοτούμενα προγράμματα απασχόλησης των επιχειρήσεων που έχουν προβεί σε μειώσεις προσωπικού.

Όλα αυτά μόλις 2 μήνες μετά το άρθρο 37 του νόμου 4024/2011 «Συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, ενιαίο μισθολόγιο - βαθμολόγιο, εργασιακή εφεδρεία και άλλες διατάξεις εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής 2012-2015», το οποίο η πλειοψηφία των Βουλευτών υπερψήφισε με ούτως ώστε να διασωθεί η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Οι εξελίξεις αυτές δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, αναρωτιέται κανείς ποιοι είναι οι θεσμικοί συνομιλητές της τρόικας, πέραν του Υπουργείου, οι οποίοι αιτούνται μειώσεις μισθών, από τη στιγμή που όλοι οι εργοδοτικοί και επιχειρηματικοί φορείς διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους ότι δεν επιθυμούν τέτοιες μειώσεις.

Αναρωτιέται κανείς με βάση ποια στοιχεία αποδίδεται το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας του ιδιωτικού τομέα σε τέτοιο βαθμό στο μισθολογικό κόστος, από τη στιγμή που είναι γνωστές σε όλους οι εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στον ιδιωτικό τομέα.

Επειδή στο σημείο που βρισκόμαστε δεν είναι πλέον αποδεκτό να ενημερώνεται η Βουλή για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους εκπροσώπους των δανειστών μας σε θέματα που αγγίζουν τόσο άμεσα τους πολίτες τους οποίους εκπροσωπούμε, μόνο από δημοσιεύματα και διαρροές στα μέσα ενημέρωσης,

Επειδή ο μόνος τρόπος να ενημερωθεί αρμοδίως η Βουλή των Ελλήνων είναι να συζητηθεί το θέμα αυτό στην Ολομέλεια, παρουσία όλων των συναδέλφων και του αρμοδίου Υπουργού, κ. Κουτρουμάνη,

Επειδή συντρέχουν οι προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 132Α του Κανονισμού της Βουλής,

Αιτούμαι να πραγματοποιηθεί συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής κατά το άρθρο 132Α του Κανονισμού της Βουλής την επόμενη εβδομάδα με θέμα την ενημέρωση της Βουλής των Ελλήνων από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασ

Keywords
Τυχαία Θέματα