Μικροεπεισόδια στην Ισπανία λόγω της «απεργίας» των φοιτητών

Εκατοντάδες Ισπανοί φοιτητές, οι οποίοι πραγματοποιούν από χθες 48ωρη αποχή από τα μαθήματά τους, διαδήλωσαν σήμερα στη Μαδρίτη αλλά και σε πολλές άλλες πόλεις διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στην εκπαίδευση στο πλαίσιο του προγράμματος λιτότητας που εφαρμόζει η ισπανική κυβέρνηση.


Νωρίς το πρωί αστυνομικοί συνέλαβαν έναν άνθρωπο με την κατηγορία της "κατοχής εύφλεκτου υλικού", μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν την Τετάρτη στο Πανεπιστήμιο Κομπλουτένσε της Μαδρίτης, όπου οι φοιτητές έβαλαν φωτιά

σε κάδους απορριμμάτων.

Παράλληλα, η αστυνομία άφησε ελεύθερους τους 54 νεαρούς που είχαν συλλάβει επειδή κατέλαβαν το γραφείο της αντιπροέδρου του πανεπιστημίου και πυρπόλησαν κάδους απορριμμάτων. Όλοι τους έχουν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη.

Νωρίτερα σήμερα εκατοντάδες φοιτητές και μαθητές λυκείων διαδήλωσαν, χωρίς να σημειωθούν επεισόδια, στο κέντρο της Μαδρίτης. "Όχι στις περικοπές για την παιδεία" φώναζαν οι διαδηλωτές που ζητούν την παραίτηση του υπουργού Παιδείας Χοσέ Ιγνάθιο Βερτ τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για τα οικονομικά πλήγματα που έχει δεχτεί το εκπαιδευτικό σύστημα αλλά και την αύξηση των τελών εγγραφής στα πανεπιστήμια.

"Θλίβομαι διότι δεν μας δίνεται πια η ευκαιρία να σπουδάσουμε. Αυξάνουν τα δίδακτρα και περιορίζουν τις υποτροφίες. Πολλοί γονείς δεν έχουν χρήματα για να πληρώσουν το πανεπιστήμιο" εξήγησε ένας 18χρονος διαδηλωτής, ο Καρίμ Μαρτίνεθ.

Οι φοιτητικοί σύλλογοι οργάνωσαν 70 διαδηλώσεις σε όλη την Ισπανία. Εκτός της Μαδρίτης κινητοποιήσεις οργανώθηκαν μεταξύ άλλων στη Βαρκελώνη, τη Βαλένθια και το Μπιλμπάο, στη Χώρα των Βάσκων, όπου τρεις άνθρωποι συνελήφθησαν για διατάραξη της τάξης.

Ο τομέας της εκπαίδευσης, όπως και αυτός της υγείας, έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις περικοπές ύψους 150 δισ. ευρώ που εφαρμόζει από το 2012 η συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι προκειμένου να αναδιαρθρώσει την ισπανική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα