Μια ιστορία... «Τυφώνας»

Της Τόνιας Φιλιππή:

Και ποιος δεν γνωρίζει την ιστορία μιας άδικης φυλάκισης ενός αθώου αθλητή, που βασίστηκε κυρίως στο ρατσισμό...

Αναφέρομαι φυσικά στον Ρούμπεν Κάρτερ (Rubin Carter), τον Αφρικανοαμερικανό πρωταθλητή των ρινγκ που πέρασε 19 χρόνια της ζωής του, στην φυλακή για τριπλό φονικό... κάποιου άλλου. Γνωστός ως «Hurricane» δηλαδή Τυφώνας, σαν σήμερα 7 Νοεμβρίου του 1985, η πόρτα του κελιού του άνοιξε από το 1966, για να αφεθεί ελεύθερος.

Ο Μπομπ Ντίλαν έγραψε τραγούδι γι' αυτόν και ο σκηνοθέτης Νόρμαν Τζούισον γύρισε ταινία για τη ζωή του, με τίτλο

«The Hurricane» και τον Ντένζελ Ουάσινγκτον στον πρωταγωνιστικό ρόλο.


Αλλά ας πάρουμε την ιστορία από την αρχή...

Ξημέρωνε η 17η Ιουνίου στο Νιού Τζέρσεϊ των ΗΠΑ, όταν δύο άντρες εισέβαλαν στο μπαρ «Lafayette bar and Grill» για ληστεία. Ο μπάρμαν τους πέταξε ένα μπουκάλι, πανικοβλήθηκαν και πυροβόλησαν. Τρεις νεκροί και ένας τραυματίας, ο Γουίλι Μάρινς. Όλοι λευκοί, όπως και μία γειτόνισσα ονόματι Πατσίτσια Γκράχαμ, που υποστήριξε ότι είδε δύο μαύρους να τρέχουν. Το αυτοκίνητό τους ήταν άσπρο και κατευθύνθηκε με ιλιγγιώδη ταχύτητα δυτικά.

Οι αστυνόμοι αναζήτησαν λευκά αυτοκίνητα των οποίων οι κάτοχοι να είναι μαύροι. Τριάντα λεπτά αργότερα «κουβάλησαν» στον τόπο του εγκλήματος τον Ρούμπιν Κάρτερ, τον «Τυφώνα» των ριγκ, που ήταν γνωστός την εποχή εκείνη για τα 20 νοκ άουτ εκ των οποίων 8 συνέβησαν μόλις στον πρώτο γύρο και ετοιμαζόταν να διεκδικήσει τον τίτλο του Πρωταθλητή Κόσμου στα μεσαία βάρη. Έκανε εκείνο το ξημέρωμα σχέδια με τον φίλο του Τζον Αρτις, όταν οι αστυνόμοι τους συνέλαβαν. Ο Κάρτερ και ο Άρτις ανακρίθηκαν, πέρασαν από τεστ αλήθειας κι επειδή δεν τους αναγνώρισε κανείς, αφέθηκαν ελεύθεροι για λίγες μόνο ώρες, αφού η ρατσιστική μανία μιας Αμερικάνικης κοινότητας του στοίχησαν την ελευθερία του.

Τρεις νεκροί και ο τραυματίας που δεν αναγνώρισε ποτέ τον «Τυφώνα» στο μπαρ του Νιου Τζέρσεϊ «έστειλαν» τον Τυφώνα στο κελί. Τα αποδεικτικά στοιχεία ήταν ότι ήταν μαύρος με λευκό αυτοκίνητο, τα οποία αρκούσαν τότε, μέχρι να φυλακιστεί για 19 χρόνια για τριπλό φονικό ενός άλλου βλέποντας τη ζωή του να γίνεται σμπαράλια από την οργή λευκών ψευδομαρτύρων...

Στις 14 Οκτωβρίου 1966, οι Μπέλο και Μπράντλεϊ, γνωστοί απατεώνες, με ένορκη κατάθεση τοποθέτησαν τους δύο φίλους στο χώρο της δολοφονίας και περίπου ένα χρόνο μετά, στις 27 Μαϊου 1967 ο λευκός δικαστής, οι 14 λευκοί ένορκοι και η απειλούμενη λευκή κοινότητα του Νιού Τζέρσεϊ τους καταδίκασαν σε τρις-ισόβια και ο φάκελος... έκλεισε.

Στις 30 Απριλίου του 1974 ο «Τυφώνας», μεταφέρθηκε παράνομα σε ψυχιατρικό ίδρυμα, όπου έχασε την όρασή του από το ένα μάτι σε αγώνα πυγμαχίας. Η καθοριστική γροθιά έπεσε με την κυκλοφορία του βιβλίου που έγραψε πίσω από τα σίδερα με τίτλο: «Ο δέκατος έκτος γύρος: από Νο1 διεκδικητής, Νο45472». Ο θρήνος του έγινε βιβλίο, έκανε πάταγο.

Το 1975 μία παρέα εφήβων στον Καναδά διάβασε το βιβλίο που ο Κάρτερ έγραψε στη φυλακή κα

Keywords
Τυχαία Θέματα