«Μέτρα κατεπείγουσας προτεραιότητας για να σταθεροποιηθεί η οικονομία»

Μέτρα κατεπείγουσας προτεραιότητας περιλαμβάνει σε αρχικό στάδιο το κυβερνητικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομία από τις σοβαρότατες σύνεπειες της εφαρμογής του Μνημονίου, όπως εξήγησε ο βουλευτής του κόμματος, Γιώργος Σταθάκης.

Μιλώντας σε διεθνές συνέδριο που διοργανώνεται στην Αθήνα με θέμα «Η Αριστερά στην κυβέρνηση - τι, γιατί και πώς», ο κ.

Σταθάκης διευκρίνισε ότι στα μέτρα αυτά συγκαταλέγεται η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς πτώσης των μισθών. Ειδικότερα, για τους μισθούς στον ιδιωτικό τομέα που μεσοσταθμικά υποχώρησαν 18% θα προβλέπονται πρωτοβουλίες, όπως επαναφορά συλλογικών συμβάσεων, αύξηση κατώτατου μισθού κ.λπ..

Εστίασε ακόμη στην ανάγκη νέου πλαισίου που θα καθορίζει τις σχέσεις του κράτους με την ιδιωτική οικονομία, τονίζοντας ότι απαιτείται η αποσύνδεση του κράτους από τα εμπεδωμένα ιδιωτικά συμφέροντα που καθορίζουν τη λήψη αποφάσεων, σε πολλά στρατηγικά θέματα για την ελληνική οικονομία.

Πρέπει να ξεκαθαριστούν οι γκρίζες ζώνες, γύρω απο τις οποίες ορίζονται οι σχέσεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, γενικότερα, υπογράμμισε, ενώ αναφέρθηκε και στο σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, δίνοντας έμφαση, μεταξύ άλλων, στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού.

Έκανε ακόμη αναφορά στην υπάρχουσα δομή συλλογής κρατικών εσόδων που, όπως σημείωσε, αυξάνει τα φορολογικά έσοδα με οριζόντια άδικα μέτρα, χωρίς να οδηγεί σε μείωση της φοροδιαφυγής.

Γενικότερα για την κρίση ο κ.Σταθάκης υποστήριξε ότι η εφαρμογή των πολιτικών του μνημονίου αποτελεί τη βασική αιτία κατάρρευσης της οικονομίας και δεν θεραπεύει κανένα από τα προβλήματά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα