Μειώσεις στα ευρωπαϊκά πριμ για τα φωτοβολταϊκά

15:53 5/3/2012 - Πηγή: NewsBomb

H γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε αναβολή στις περικοπές των εγγυημένων τιμών στα φωτοβολταϊκά, ενώ παράλληλα περιορίζει την ισχύ του μέτρου στις πολύ μεγάλες μονάδες.

Συγκεκριμένα , η μείωση των επιδοτήσεων υπέρ της ηλιακής ενέργειας κατά 30% θα ισχύει από 1η Απριλίου έναντι 9 Μαρτίου, ενώ αυτή θα αφορά μόνο στις μεγάλες μονάδες.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters βουλευτές του κεντροδεξιού συνασπισμού της καγκελαρίου Μέρκελ

πέτυχαν αναβολή τριών εβδομάδων στις περικοπές, αλλά και περιορισμό του μέτρου.

Η γερμανική κυβέρνηση σκοπεύει να περιορίσει την εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας, καθώς με τα 7.500 Μεγαβάτ ισχύος που εγκαταστάθηκαν το 2011, η συνολική εγκατεστημένη φωτοβολταϊκή ισχύς ανήλθε σε 25.000 Μεγαβάτ, σχεδόν όσο στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου.

Να σημειωθεί πως οι εγγυημένες τιμές συνέβαλαν στην ανάπτυξη του κλάδου στη Γερμανία, με τη δημιουργία επενδύσεων και 150.000 θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση επιθυμεί πλέον την άμεση μείωση των feed-in-tariffs κατά 30%, μετά από κλιμακωτές μειώσεις της τάξης του 15%, συνολικά, τα τελευταία χρόνια.

Η επικείμενη μείωση στις εγγυημένες τιμές θα αφορά στις νέες εγκαταστάσεις.

Οι εγγυημένες τιμές στη Γερμανία θα πέσουν στα 0,195 Ευρώ/Κιλοβατώρα από 0,2542 για τις μικρές μονάδες έως 10 Κιλοβάτ, στα 0,165 Ευρώ για μονάδες έως 1000 Κιλοβάτ και στα 0,135 Ευρώ για τις μονάδες έως 10 Μεγαβάτ.

Από την πλευρά της η γαλλική κυβέρνηση προτίθεται να νομοθετήσει αύξηση 10% στην εγγυημένη τιμή των φωτοβολταϊκών μονάδων εάν ο εξοπλισμός τους προέρχεται κατά 60%, σε όρους κόστους, από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ακόμη τέσσερις ελληνικές επιχειρήσεις κατέθεσαν αντίστοιχο αίτημα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

Keywords
Τυχαία Θέματα