Μειωμένα έσοδα στα ξενοδοχεία Αθήνας – Θεσσαλονίκης το 2011

Μείωση της τάξεως των 2,2% παρουσίασαν το έτος 2011 τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, συγκριτικά με την περσινή σεζόν.

Παρά το γεγονός πως φέτος η χρονιά πήγε ανέλπιστα καλά για όσους ασχολούνται με τον τουρισμό, τα αποτελέσματα έρευνας για τη μέτρηση της αποδοτικότητας των ξενοδοχείων στην Ελλάδα, έδειξαν το αντίθετο για τα ξενοδοχεία της

πρωτεύουσας και της συμπρωτεύουσας.

Τα ξενοδοχεία τύπου resort, παρουσίασαν φέτος σημαντική αύξηση στην πληρότητα, αλλά και στα έσοδα ανά δωμάτιο, όμως η εικόνα στις δύο μεγαλουπόλεις ήταν τελείως διαφορετική.

Παρά το γεγονός πως τα ξενοδοχεία παρουσίασαν ικανοποιητική πληρότητα, τα έσοδα των ξενοδόχων μειώθηκαν σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, γεγονός που αποδίδεται στη διακοπή λειτουργίας σημαντικού αριθμού ξενοδοχείων, κυρίως στην Αθήνα, λόγω της οικονομικής κρίσης.

Στην έρευνα αναφέρεται επίσης πως οι άλλοι λόγοι που τα ξενοδοχεία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, οφείλονται στην κοινωνική αναταραχή, στις απεργίες, αλλά και στην τοπική ύφεση, που σημειώνεται ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη.

Η μελέτη έγινε από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ), σε δείγμα 180 ξενοδοχείων σ' ολόκληρη την Ελλάδα, και σε συνεργασία με την εταιρία GBR Consulting και παρουσιάστηκε στη διάρκεια της συνεδρίασης του συμβουλίου των προέδρων της ΠΟΞ , σήμερα το βράδυ στη Θεσσαλονίκη, με την ευκαιρία της έκθεσης «Philoxenia».

Από τον Γενάρη μέχρι τον Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, οι αφίξεις των τουριστών ήταν αυξημένες κατά 9,8% και οι τουριστικές εισπράξεις 10% , ενώ οι κυριότεροι λόγοι αποδίδονται στην προσέλκυση αεροπορικών εταιριών χαμηλού κόστους, στη μείωση του ΦΠΑ, στις αναταραχές της Β. Αφρικής και στη διευκόλυνση επισκεπτών στην έκδοση βίζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα