Με πίεση από τους βορειοκορεάτες έγινε η «ομολογία» του Μέριλ Νιούμαν

Ο αμερικανός βετεράνος του πολέμου της Κορέας που πριν λίγες ημέρες αφέθηκε ελεύθερος από τη Βόρεια Κορέα, όπου κρατήθηκε επί ένα μήνα, δήλωσε σήμερα ότι η μαγνητοσκοπημένη «ομολογία» του έγινε υπό πίεση, ενώ πρόσθεσε ότι πιστεύει πως οι αρχές της Πιονγκγιάνγκ τον συνέλαβαν εξαιτίας μιας παρανόησης.


«Όποιος με γνωρίζει ξέρει ότι δεν θα μπορούσα να έχω κάνει τα πράγματα τα οποία με ανάγκασαν να "ομολογήσω"», δήλωσε ο Μέριλ Νιούμαν,

85 ετών, σε γραπτή του ανακοίνωση προς τον Τύπο.

Ο Νιούμαν πρόσθεσε ότι στη διάρκεια του ταξιδιού του στη Βόρεια Κορέα, όπου είχε πάει ως τουρίστας, εκδήλωσε ενδιαφέρον να επισκεφθεί κάποιους «από αυτούς που πολέμησαν στον πόλεμο» στην περιοχή του όρους Κούγουολ.

«Οι Βορειοκορεάτες μάλλον παρανόησαν την περιέργειά μου για κάτι πιο κακό», πρόσθεσε ο Αμερικανός.

Ο Νιούμαν συνελήφθη από τις αρχές της Πιονγιάνγκ αφού είχε επιβιβαστεί σε αεροπλάνο της Air Koryo που αναμενόταν να αναχωρήσει από τη χώρα στις 26 Οκτωβρίου. Οι αρχές της Βόρειας Κορέας κατηγορούσαν τον Νιούμαν ότι προέβη σε «εχθρικές πράξεις» εναντίον της χώρας και ότι είναι «ένας εγκληματίας» που ενεπλάκη στη δολοφονία αμάχων στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας το διάστημα 1950-53.

Το επίσημο πρακτορείο της χώρας KCNA είχε μεταδώσει την ομολογία του αμερικανού βετεράνου στο οποίο ανέφερε πως "Αντιλαμβάνομαι πως δεν μπορώ να συγχωρεθώ για τις επιθετικές (προσβολές) αλλά ζητώ γονυκλινής συγγνώμη απολογούμενος ειλικρινά για τις επιθετικές (προσβολές) προς την κυβέρνηση της Βόρειας Κορέας και τον κορεατικό λαό και θέλω μην με τιμωρήσετε (δεν θέλω να τιμωρηθώ)".

Keywords
Τυχαία Θέματα